De hotste club van Berlijn had voor de laatste zaterdag in mei het hotste Nederlandse label "LessisMore" uitgenodigd voor een label avond. Gideon Hommes, MBC en Estroe waren te gast. Estroe laat ons meelezen en hield een dagboek bij. Klik HIER voor een filmpje uit de Panoramabar (28-5-2005). De kwaliteit laat, helaas, te wensen over.

Nadat in januari de tweede release van het Lessismore label uitkwam waren wij Gideon Hommes en MBC (Michiel Smits), blij verrast dat we uitgenodigd werden om een door de in Berlijn gevestigde club Ostgut (tegenwoordig Berghain genaamd) labelavond te verzorgen. En afgelopen weekend was het dus zover. Ik was al lang niet meer in Berlijn geweest, de laatste keer was in 1999 tijdens de Love Parade toen ik in de trein van Luxemburg naar Berlijn mocht draaien. En waar Steve Rachmad op het buitenpodium van de Tresor stond. Stralend weer was het toen en dat was nu ook weer het geval, vier dagen lang 30 graden. Samen met drie vrienden hadden we besloten om er een lang weekend van te maken, dus we vertrokken op donderdag. Het begon meteen al goed, ons hotel was overboekt, overvol that is, en we kregen vervangende woonruimte aangeboden; in een 5 sterren hotel!! Geen straf, elke ochtend een gigantisch ontbijtbuffet, ruime kamers en heerlijke bedden… We zaten vlakbij metro station Hackischer Markt, waar tal van terrasjes zijn en een relaxte sfeer hangt. Dus nadat we hadden ingecheckt hebben we buiten lekker gegeten en gechilled op een terrasje aan een treinrails. Onder de rails was een ruimte waar je 's nachts kan dansen. Nu, met het mooie weer, stond er een dj voor het open raam te draaien en stonden er ligstoelen buiten. Fijn muziekje erbij, perfect!
De rest van de dagen bestond een beetje uit rondslenteren van terras naar terras en een beetje shoppen. Het was te heet voor veel actie, we waanden ons bijna in Barcelona hartje zomer. Wat er grappig uitzag was het strandje aan de Spree, palmbomen en zand met op de achtergrond een monumentaal grijs gebouw en de trein die langsdenderd. Wat ons opviel is hoe aardig en beleefd de Duitsers zijn. Vooral in winkels en restaurants, daar kunnen wij nog wat van leren. Hett eten en drinken is overigens zeer schappelijk geprijsd.

SpreeBeach

Anyway, Ostgut:
We werden met z'n allen opgehaald uit het Artotel waar we verbleven en reden zo'n beetje richting ghetto… Veel grote panden, fabrieksgebouwen en weing mensen op straat.(vrienden die met de metro kwamen hebben een kwartier in the middle of nowhere rondgelopen).
Het ontvangst was erg hartelijk, we werden rondgeleid, meteen uitbetaald en kregen zelfs ieder een pas om drankjes mee te kopen. Als ie op zou zijn, was het drinken voor de halve prijs. Dat is nog eens wat anders dan moeten bedelen om wat drankmuntjes en op het einde van de avond op zoek gaan naar beschonken bedrijfsleiders om uitbetaald te worden!

Verder is het gebouw werkelijk adembenemend! Ik hoorde dat het een oude electriciteit fabriek is, en die uitstraling heeft het ook. Hoge plafonds en ramen, veel beton, stalen trappen. Helaas mag je er geen foto's nemen, dus jullie moeten het doen met mijn beschrijving.

achterzijde van het Panoramapand)

Als je binnenkomt sta je in een hele grote hal, die aan één kant afgescheiden wordt door een wand van vierkante panelen met daarop een zwart wit afdruk. Als je daar doorheen loopt kom je in een ruimte met een bar en wat banken, die er zeer industrieel uitzien, groot en robuust en van beton met leer erop. Weinig verlichting, ik kan me voorstellen dat er hier stoute dingen plaatsvinden.
De trap naar boven leidt naar een grote fabriekshal, die op zich qua oppervlakte misschien niet eens zo groot is, maar die je een heel wijds gevoel geeft door het giga hoge plavond. Aan een kant van de zaal een bar over de hele lengte, met erg vriendelijk en behulpzaam barpersoneel en aan de andere kant zijn de darkrooms en de trap naar de Panoramabar.

Wij mochten van 24:00 tot 6:00 de grote zaal hosten.In de zaal stond het Function One geluidssysteem. Nou ben ik hier helemaal niet zo kapot van, ik heb er o.a. in Detroit zeer slechte ervaringen mee gehad, maar ik moet zeggen dat het nu goed tot zijn recht kwam. Het geluid klonk erg goed, hard maar zuiver. Nadat al het personeel en wij allemaal hadden gedronken op een voorspoedige avond, opende Gideon de avond met zijn eigen tracks in Final Scratch.
Ik had sommige tracks van Gideon weleens gehoord van cd, maar ik was onder de indruk van wat hij hier presenteerde. Alles klonk goed en de set zat qua opbouw ook goed in elkaar. Samen met de entourage van de club en zijn set kreeg ik allemaal van die verwachtingsvolle kriebels in mijn buik. Je kent het wel, een gevoel dat het een superavond gaat worden.

Na Gideon draaide Michiel een uur met wat meer opzwepende techno a la Rino Cerrone en Samuel L Session. Ondertussen druppelde ook best snel het publiek binnen, wat eigenlijk voornamelijk bestond uit homo's in alle varianten, van blote billen leer tot superslick en alles wat daar tussen zit. Een leuke ervaring om ook eens homo's op techno te zien dansen, niet denigrerend bedoeld, maar dat zie je hier in Nederland toch niet zo veel. Later op de avond werd het publiek wat meer gemengd, het was althans wat drukker in het damestoilet.

Van 2:00 tot 4:00 was mijn beurt om te draaien. Ik had er ontzettend veel zin in en het ging lekker. Goede monitoren, enthousiast publiek (wat niet meteen los ging) maar die het toch overduidelijk naar hun zin hadden. Gedraaid waar ik zin in had en dat varieerde van diepe Sender platen, tot Plastikman overgaand naar minimale Robert Hoods en Steracs. Daarna weer een G-Flame en zelfs mijn "saxofoonplaat" (Lill Louis, Conversation). Om vier uur met een voldaan gevoel gestopt en zelf nog een dansje gewaagd op het tweede deel van Gideon. Michiel sloot af, maar op dat moment heb ik wat rondgelopen, even in de Panoramabar gekeken en gekletst. Om 6u konden we niet meer, te warm, te moe en te aangeschoten, dus iedereen gedag gezegd en de taxi gepakt naar het hotel.

Gideon (die liever niet op de foto gaat) en Estroe

Comments

 • Chris

  Chris

  5 June 2005

  Cool report! Leuk geschreven ook :-)
  "Je kent het wel, een gevoel dat het een superavond gaat worden." :D
  "homo's in alle varianten, van blote billen leer tot superslick en alles wat daar tussen zit." :moon:
  Toch hoor ik wel vaker dat 'homo-feesten' echt goede feesten zijn! Zolang ze niet aan je zitten en gewoon goed los gaan wil ik het toch ook wel een keer meemaken…
  "Gedraaid waar ik zin in had en dat varieerde van diepe Sender platen, tot Plastikman overgaand naar minimale Robert Hoods en Steracs." Estroe ook al te lang niet meer gehoord! Jammer dat ze niet op AWFS staat.
  Ben zeer benieuwd naar het filmpje, maar hij doet 't helaas niet…

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  5 June 2005

  het filmpje doet het inmiddels!

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  5 June 2005

  Cool report! Leuk geschreven ook :-)
  "Je kent het wel, een gevoel dat het een KNIP ! Jammer dat ze niet op AWFS staat.
  Ben zeer benieuwd naar het filmpje, maar hij doet 't helaas niet…

  ben jij nog nooit in de panoramabar geweest? zou jij zeker mooi vinden, vooral in de zomer als het al lekker vroeg licht wordt.

 • JMKnies

  6 June 2005

  Was het maar vast september!! :worship:

 • Melvmaster

  10 June 2005

  fet report!

  Weet iemand welke track je op het filmpje hoort?

 • Chris

  Chris

  10 June 2005

  Geen idee…
  Dat strand midden in Berlijn is ook erg vet!
  Vet mooi oud gebouw op de achtergrond en daarachter zi ik volgens mij een trein rijden, en dan ineens dat strand met die palmbomen :D

 • JMKnies

  10 June 2005

  Geen idee…
  Dat strand midden in Berlijn is ook erg vet!
  Vet mooi oud gebouw op de achtergrond en daarachter zi ik volgens mij een trein rijden, en dan ineens dat strand met die palmbomen :D

  Paulus is dat niet vlakbij Friedrichstrasse-bahnhof?

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 June 2005

  Geen idee…
  Dat strand midden in Berlijn is ook erg vet!
  Vet mooi oud gebouw op de achtergrond en daarachter zi ik volgens mij een trein rijden, en dan ineens dat strand met die palmbomen :D

  Paulus is dat niet vlakbij Friedrichstrasse-bahnhof?

  ik zal even op de kaart kijken ;-)

 • Techno-Chiara

  28 June 2005

  Leuke meid die Estroe en een leuk verslag…had al van andere gehoord dat het Ostgut een echte homo tent is ach ja als het maar gezellig was.

Comments are closed