noorderslag 2005

Traditiegetrouw wordt elk jaar in Groningen de aftrap gegeven voor het nieuwe muziekjaar met het dubbelfestival Eurosonic/Noorderslag. Het Noorderslag festival is bedoeld om de huidige ‘stand van zaken’ in de Nederlandse popwereld weer te geven. Eurosonic is ooit begonnen als protest festival van bands uit het noorden des lands, die vonden dat er op Noorderslag te weinig lokale bands geprogrammeerd stonden. Tegenwoordig is het een platform voor muzikaal talent uit alle windstreken en is het zelfs uitgegroeid tot een van de grootste Europese festivals in zijn soort. Eurosonic vond donderdag en vrijdag plaats in verscheidene kroegen, clubs, zaaltjes en zelfs de schouwburg, Noorderslag speelde zich zaterdag af in het cultureel centrum de Oosterpoort.

Mijn Noorderslag weekend begon op vrijdag in de Groningse schouwburg met El Tatto Del Tigre. Een 28 koppige Belgische mambo band met de bedoeling om de kleurrijke tijden van het Cuba van vroeger te doen herleven. Nou ben ik nog niet zo oud dat ik kan beoordelen of dat gelukt is, maar door de supervrolijke en swingende muziek waande ik mezelf wel even in oorden waar het op dat moment een stuk warmer was dan in het koude Groningen. Leuk ook dat het publiek op het podium stond en de band in de zaal.

Na dit warme optreden in jazz café de Spiegel beland, waar de drankjes en de gezelligheid boven zo goed bevielen dat er weinig van het muzikale programma beneden is meegekregen. En zo was het ineens tijd om onszelf naar Huize Maas te begeven waar Vitalic en Laurant Garnier later die avond hun kunsten zouden vertonen.

Voor Huize Maas stond een enorme rij, maar waren we gelukkig redelijk snel binnen. Daar aangekomen was het goed druk en was net Le Peuple De L’Herbe aan hun optreden in de main zaal begonnen. Hun muziek wordt geclassificeerd als worldbeat. De term kende ik nog niet maar begreep hem wel meteen. Onder andere house, hiphop, funk, drum n ‘bass en breakbeat werden in een blender gegooid en als een muzikale cocktail over het publiek uitgestrooid. Hierna begon in de front zaal Vitalic aan zijn live act. Een aanzienlijke hoeveelheid hardware stond op het podium en de bekende Vitalic sound vulde Huize Maas. Er hing een super sfeertje en het ging goed los tijdens zijn optreden. Het blijft ook altijd vet om La Rock te horen! Toen de laatste tonen uit de apparatuur geperst waren kreeg hij dan ook een staande ovatie.

Als afsluiter van de avond was niemand minder dan Laurant Garnier naar Groningen gehaald. Normaal gesproken heb ik het niet zo op de beste man, muzikaal gezien dan. Maar vanavond had hij zijn rockplaatjes thuis gelaten en draaide lekkere stevige techno. De zaal stond tot de laatste minuut van zijn set nog bomvol en de sfeer was opperbest, een mooie afsluiter van deze dag.

Nog maar net bekomen van de dag ervoor was het alweer tijd voor Noorderslag. Meer dan 45 acts, op 7 verschillende podia, stonden er geprogrammeerd voor de zaterdagavond, genoeg te zien dus!

We trapten af met Auxraus, een gefreaked duo dat onderdeel is van Joost van Bellen’s Rauw. Keiharde electropunk waarbij de een op een gitaar stond te knallen en de ander door een microfoon stond te brullen. Tijdens het laatste nummer vond de zanger het ook niet meer nodig om zijn broek aan te houden en freakte even rustig in zijn blote piemel door op het podium! Na Auxraus de beurt aan de David Gilmoure Girls, eveneens een duo onderdeel van Rauw. Stevige house met coole gitaarstukken erin, maar wegens technische problemen “ m’n laptop is naar de tievus” maar een klein stukje van de heren kunnen zien. Toen het Rauw circus zijn biezen gepakt had werd het podium het terrein van Seymour Bits a.k.a. Bastian, de man van de clip met de T-shirts. Het publiek werd getrakteerd op soulvolle house met sexy synthesizer geluiden en funky vocoder stemmen. Na Seymour Bits via het viben bij K-Liber in de Buma Stemra zaal beland waar The Sheer net aan zijn optreden was begonnen. Deze band, die vorig jaar op hetzelfde Noorderslag nog in de kelder stond te spelen, heeft het afgelopen jaar een enorme groei gemaakt en heeft op veel binnen- en buitenlandse festivals gespeeld. Dit was goed te merken aan de drukte in de grote zaal. Ik had ze zelf nog nooit gezien maar ben na het optreden tot de conclusie gekomen dat The Sheer keihard rockt! Supervet optreden en leuke interactie met het publiek ook. De zaal ging goed los, en compléét los bij de eigen versie van Madonna's Material Girl. Na deze muzikale horizon verbreding weer teruggegaan naar de binnenzaal waar Melon en Nuno Dos Santos aan hun set zouden beginnen. Back to back legden ze de ene dikke plaat na de andere op de draaitafels. Een heerlijk setje, de heren hadden het zelf ook naar de zin en er ging op het podium minstens net zoveel Grolsch doorheen als in de zaal. Toen Nuno er geen genoeg van kon krijgen en er om 3 uur nog een plaatje op wilde leggen, werd het de security even te veel en ging halverwege de laatste plaat het licht aan en was het echt afgelopen. Tijdens de set van Melon en Nuno (stiekum) ook nog even in de kelder wezen kijken bij Promo en Dana. Lang geleden dat ik Hardcore op deze decibelsterkte had gehoord en, ik schaam me nergens voor, vond het de 10 minuutjes die in het hier uitgehouden heb best vet!

Als aller allerlaatste nog even bij Voicst wezen kijken die in de 3FM-MTV zaal mochten afsluiten. Flink stevige gitaarpop, niet helemaal mijn ding maar toch nog even leuk om gezien te hebben.

Heb echt een super cool weekend gehad. Buiten alle muzikale optredens om is Eurosonic/Noorderslag overdag een seminar waar je verschillende workshops, lezingen en panels kunt volgen. Er is in 3 dagen superveel interessants te zien en te doen, en ik kan iedere wat breder georiënteerde muziekliefhebber dan ook aanraden om dit dubbelfestival eens te bezoeken!

Voor het fotoreport klik hier.

Comments

 • Chris

  Chris

  17 January 2005

  Noorderslag toch maar in de gaten houden volgend jaar! Groningen is wel te ver om meerdere dagen achter elkaar op en neer te reizen, maar een hotel of een verloren vriend bezoeken kan natuurlijk ook in eigen land!
  Je hebt het in ieder geval leuk beschreven allemaal en ik hou (inderdaad ;-)) wel van festivals waar het om meer gaat dan "lekker knallen". Live muziek heeft altijd wel wat, of het nou de scheurende electro van Vitalic is of een "28 koppige Belgische mambo band"!

 • Bart

  Bart

  18 January 2005

  Klopt, leuk stukkie Harold!

  Ik schrijf me bij deze ook in voor volgend jaar. Beetje rocken erbij, niets mis mee :punk:

 • Chris

  Chris

  18 January 2005

  Vette filmpjes ook!

 • Lizzard

  Lizzard

  18 January 2005

  nice report !

Comments are closed