Xcess Profiles 'Collabs Session'

Vrijdag 19 november 2004 was de dag waarop er weer een Xcess Profiles zou plaatsvinden in de Las Palmas te Rotterdam. Het beloofde een speciale nacht te worden want niemand minder dan Jochem Paap (Speedy J) en Chris liebing zouden hun Europese première van hun 'Collabs Session' vanavond starten in ons landje.

Eerder dit jaar stonden de Duitser en Nederlander al op het Detroitse Movement Festival, waar hun allereerste dubbeloptreden met groot enthousiasme werd ontvangen. Het beviel zelfs zo goed dat beide heren besloten hebben om met dit nieuwe concept te gaan touren.

Samen zouden ze een vijf uur durende set weggeven waarbij de dj/producers gebruik zouden maken van 'decks, fx, laptops & samplers', maar ook andere apparatuur niet zouden schuwen.

Door deze belofte vol verwachtingen naar Las Palmas afgerezen. Bij binnenkomst om iets voor 12 uur viel me als eerste op dat het nog niet zo druk was. Toch niet de allerminste die vanavond hun kunsten kwamen vertonen en ook nog eens met een uniek concept. Aan Las Palmas zelf kon het ook niet liggen. Het blijft echt een zeer mooie club die weer prachtig aangekleed was. Om 12 uur zouden Chris Liebing en Speedy J aan hun set beginnen, maar er was nog nergens een spoor van ze te bekennen. Althans zo léék het. Voorin de zaal hing heel netjes een wit gordijn en achter het gordijn waren de heren zich aan het klaarmaken voor hun feestje! Een snelle blik tussen het gordijn door en de brede glimlach van Liebing kwam je alweer tegemoet.

Échte sterren laten natuurlijk nog even op zich wachten en dus ging om ongeveer 10 voor half 1 ging het gordijn pas opzij en klonken de eerste klanken door de speakers. Waar het een half uurtje eerder nog vrij rustig leek stond de tent nu goed vol en zat de sfeer er gelijk goed in. Liebing en Paap begonnen nog vrij rustig. Mooie diepe platen, samples, loops en weet ik het nog meer kwamen voorbij. Er zat echt een duidelijk begin in de avond. De heren stonden zichtbaar zelf ook te genieten te midden van al hun apparatuur.

Na ongeveer 1,5 uur schakelden ze door naar de 5de versnelling en ging het gas er aardig op. Heerlijk om na een vrij Minimale zomer weer eens lekkere stevige techno te horen. Ik was niet de enige die er zo over dacht en de welbekende losgaan taferelen vierden hoogtij! eerste filmpje Af en toe een klein foutje maar daar konden Liebing en Paap zelf ook de lol wel van inzien. Liebing staat natuurlijk bekend om zijn gekke vertoning achter de decks, maar de normaal vrij ingetogen Speedy J stond net zo gek te doen als Liebing. Waar je mee omgaat word je mee besmet zeggen ze weleens….

In de kleine zaal had Zaxxon vanavond het alleenrecht. Veel had die daar niet aan want het bleek wel dat 99% van de mensen voor Liebing en Paap kwamen. De relaxte stoelen die daar stonden trokken nog wel wat mensen, maar de dansvloer in de kleine zaal bleef nagenoeg leeg.

Tegen het einde van de set werden we nog even getrakteerd op de typische Speedy J sound. De Sweatboxer bassen, hi-hats, kicks enz werden om je oren gesmeten. Maar waar er gedacht werd dat dit bijna het einde zou zijn wilde de heren niet van stoppen weten. Met een toegift van bijna een uur wisten ze iedereen nog op hun plaats te houden. Speedy J stond met een handdoek in z'n nek en een fles water als een afgematte bokser achter de tafels. Een teken dat ze alles gegeven hadden. Mooi om te zien hoe ze met gastoeters het publiek nog even opzweepten. tweede filmpje

Om iets voor 6 uur trokken ze dan toch echt de stekkers eruit en was de memorabele nacht geschiedenis. Zeer leuke avond met een gezellige, uitbundige sfeer en een muzikaal hoogstandje. Als de 'Collabs Sessions' nogmaals ons land aandoet raad ik iedereen aan een kijkje te gaan nemen!

Party pics staan hier!

Comments

 • Chris

  Chris

  22 November 2004

  Cool report!
  Vrij nieuw concept ook toch?
  Twee dj's back to back kennen we al, een live-act die uit meerdere personen bestaat kennen we, een dj die live en draaien combineert ken ik er ook één van ;-) maar twee dj/ producers samen live én draaien??

  […] maar ook andere apparatuur niet zouden schuwen.
  Bedoel je daar die gastoeters uit het tweede filmpje mee? ;-):P

 • Pieterrrrr

  22 November 2004

  leuk report!
  was een super super super vette avond….. :worship: alleen mogen mensen wel nog wat meer los gaan vind ik……

Comments are closed