apparat

Afgelopen vrijdag was het tijd voor de zesde editie van XP in het Paard, een avondje Berlijn in de Hofstad. In het Paard van Troje waren er verschillende artiesten uit de hoofdstad van de elektronische muziek uitgenodigd voor een avond plezier en vertier in de kleine zaal van het Paard. Het ging hier om the Pupputmastaz en een afvaardiging van het welbekende label van T. Raumschmiere, Shitkatapult. Sami Koivikko en Sascha Ring a.k.a. Apparat (zie foto) gaven acte de presence.

Om elf uur begon de avond met een optreden van The Puppetmastaz. Bij het lezen van het persbericht werd mij duidelijk dat het om iets aparts ging. The Puppetmastaz werden omschreven als de eerste speelgoedpoppen-groep uit de geschiedenis van de pop. Jaja, lekker wazig dus. Wat dit inhoudt werd al snel duidelijk, op het podium hing een groot doek en wat daar bovenuit stak was hilarisch! Handpoppen maar dan niet de klassieke handpoppen zoals Jan Klaassen en Katrien, nee het waren dieren. Een wildzwijn met gouden kettingen, een kikker, een hamerhaai met zonnebril, een varken, je kon het zo gek niet verzinnen! Al deze figuren maakte er al rappend en dansend boven het doek een feest van. De hiphop, zwaar beïnvloedt door electro, was muzikaal geen hoogstandje maar wel heel leuk om een keer te zien! Helaas was de zaal maar voor een kwart gevuld wat de sfeer niet echt ten goede kwam, maar de mensen die er stonden werden duidelijk vermaakt door deze nieuwe versie van de traditionele poppenkast.

Sami Koivikko mocht na The Puppetmastaz zijn live-optreden aan het publiek laten horen. Koivikko, een geboren Fin, die op labels als Kompakt en Shitkatapult zijn muziek heeft uitgebracht begon zijn set met wat verfijnde electro. Al snel ging zijn set over op meer techno-gerelateerde producties. Zelf was ik nog helemaal niet bekend met deze producer, die op mix-albums van Tobi Neumann en Tobias Thomas te horen is, maar ik vond het een wat flauwe set. Van Shitkatapult ben ik toch meer gewend de wat extremere vorm van elektronische muziek te horen, dit was toch allemaal wat meer van hetzelfde. Ook het publiek, wat helaas nog steeds niet met grote getale naar het Paard was gekomen, leek niet echt van hem onder de indruk.

Voor mij, en duidelijk ook voor de aanwezigen, was het wachten op Apparat. Sascha Ring is in 1994 begonnen met draaien van techno, deze stroming is hem na enige tijd gaan vervelen en toen is hij meer en meer ge├»nteresseerd geraakt in het produceren van geluiden in plaats van beats. Een betere stap heeft deze man niet kunnen maken, want inmiddels is het een zeer gewaardeerde producer binnen de Berlijnse electro muren. Met producties die uitgebracht zijn op Bpitch Control en Shitkatapult kan je stellen dat hij goed is in wat hij doet. Albums als Multifunktionsebene en Duplex zijn werkelijk waar een genot voor de trommelvliezen en dat moest hij in het Paard gaan bewijzen. Zijn set begon hij meteen met dikke soundscapes en onregelmatig pompende bassen elke keer weer opschroevend naar een nieuw hoogtepunt van pure emotie. Het is een artiest voor het eerst gelukt om mijn hele lichaam 10 minuten lang met kippenvel te laten rillen, zo mooi! Niet herkennend of er bekend werk voorbij kwam of nieuwe producties, het geluidssysteem in het Paard heeft een dusdanig andere afstelling als je boxen thuis dat het laag eruit spring en het hoog eruit krijst en de hele lading compleet anders is. Indrukwekkend blijft het de hele set simpelweg gewoon wel! Helaas zat het er na 50 minuten al op maar een herkansing is er gelukkig. 23 juni op de Stubnitz in Rotterdam, ik zeg… GAAN!!

Comments

 • Ro

  Ro

  23 May 2005

  Ik ben benieuwd!
  Jammer dat de rest van de avond een beetje tegenviel…

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  23 May 2005

  toch raar dat dit soort avonden niet druk bezocht worden… alhoewel ik bijna om de hoek woon en ook niet gegaan ben.

  10 minuten kippevel? bizar! krijg bij sommige platen weleens kippevel maar zo lang nog niet gehad… was het niet gewoon de resonantie :-)

  vet om dit soort muziek op "echte" boxen te horen!

 • spaceage

  23 May 2005

  Wat gemist dus.. Toch maar voor die herkansing gaan dan?

 • JMKnies

  23 May 2005

  Tjek voor de gein, www.puppetmastaz.com ze hebben ergens op de site ook een clip :D

Comments are closed