superpitcher

Superpitcher
24 september 2004
Ekko, Utrecht

Line-up:
Superpitcher (Kompakt, D)
Nuno Dos Santos
Adriaan Veldhuizen

Full Spectrum is de naam van een geheel nieuwe techno-avond in Ekko. 'Een andere kijk op techno' is de alleszeggende ondertitel: voor de verandering gaat nu eens niet zomaar het dak eraf. Dus geen oeverloos doorbeukende vrouwen-en-kinderen-eerst beatstructuren, maar ruim baan voor vernieuwing, diepgang en verbreding van de muzikale horizon. Van en voor technoliefhebbers, wordt op Full Spectrum het volle bereik van techno bestreken.
(bron: Full Spectrum)

De eerste editie was een veelbelovende, de line-up telde de van het Duitse Kompakt label afkomstige Superpitcher als hoofdattractie. In mei van dit jaar heeft de als Aksel Schaufler geboren Duitser het album Here comes Love uitgebracht. Een album vol prachtige minimale popliedjes. En iedereen kent ook het nummer Baby’s on Fire. Vet! Benieuwd hoe zijn dj-set is. Daar gaan we naartoe! Moeten we in de voorverkoop kaarten kopen? Want alles wat uit Duitsland komt is toch hot? Zo bleek een week ervoor nog, in de uitverkochte Mazzo waar de Wighnomy Brothers de zaal tot hogere extase bracht.

Een blik van 5 seconden op de lege gaderobe was genoeg om te concluderen dat er om middernacht vrijwel geen mensen binnen waren. IJdele hoop op busladingen fans die hun jas in de auto hadden laten liggen werd niet ingewilligd. Er was gewoon niemand. Eerste vraag die dan de kop opsteekt is: ‘waarom niet?’ Is Utrecht ‘er niet klaar voor’? Is Superpitcher te onbekend? Gedurende de avond heb ik vaker mijn hoofd gebroken over deze vraag. Echter, de hoeveelheden bier die ik tijdens dit denkproces tot mij heb moeten nemen ontnamen mij het vermogen te komen tot een heldere conlusie. Want de drankprijzen van de Ekko, daar kan het niet aan hebben gelegen. Slechts 1,60 voor een biertje. Waar maak je dat nog mee in Nederland, dat je drie bier koopt, met 10 euro betaalt en papiergeld terugkrijgt? Dat moet het niet zijn geweest.

Was het dan dat Superpitcher de zaterdag erna in Simplon zou draaien tijdens Technootjes? Vergezeld door collega draai-helden Ada en Koze? Wellicht dat dit een antwoord op het vraagstuk zou zijn. Aan de andere kant, lokale held Nuno Dos Santos kwam na Adriaan Veldhuizen in de Ekko in actie. Hij kan in Utrecht rekenen op een flink aantal fans. Daardoor nog een vraag: waarom breekt dit talent nu niet door? De nogal tamme zaal, die inmiddels op de kop af 75 bezoekers telde, kwam door zijn toedoen in beweging. Een ware muziekles, waarin electro, minimal, acid, detroit en het wat stevigere werk elkaar vlekkeloos opvolgden, bracht de zaal in vervoering.

Op de wc dacht ik het antwoord op mijn vraag te weten. Het ligt aan de publiciteit! Terwijl je neerstrijkt op de toiletbril (wel eerst even schoonmaken) las ik de aankondigingen van de acts die Full Spectrum binnenkort naar Ekko brengt. Mmm, leuk! Dj-set van Secret Cinema, boeiend! Psoon van het Kanzleramt label, interessant! Jammer dat er geen datum bij staat. Juist de mensen die deze avond bij Superpitcher aanwezig zijn, moet je in je net vangen. Dan is het wel handig als je op een aankondiging ook een datum plaatst.

Toch was ik nog aan het twijfelen of dit het antwoord op de vraag was. Het kon natuurlijk ook veel basaler liggen, bijvoorbeeld dat de StuFi nog niet gestort was en ieder noodgedwongen een avondje thuis Kolonisten zat te spelen. Maar het moment was aangebroken om de kwestie los te laten want Superpitcher nam het over van Nuno. Zijn eerste plaat was vet, Wignhnomy Brothers met Wurz & Blosse. Gegarandeerd los. Superpitcher draaide ook een aantal nummers van zichzelf, maar het geheel kon mij niet bekoren. Tja, over smaak valt te twisten maar ik had wat anders verwacht. Nathan Fake's "The Sky was Pink" is super, maar op een bepaald moment nam het hakken en zagen het teveel over. Klassieker Rollin’ & Scratchin’ van Daft Punk kwam langs en dat was wat het publiek wilde. Hele zaal op zijn kop! Inclusief een bijzonder griezelig heerschap die een broek droeg waarvan hij zijn pijpen tot aan zijn lies kon openknopen. Helaas voor mij was dit niet wat ik van Superpitcher verwachtte. Hopenlijk voor vele anderen wel.

En het antwoord op mijn vraag? Ik ga de volgende editie van Full Spectrum vervolgonderzoek doen. Want een initiatief als dit verdient steun. En de Ekko is toch echt een leuk podium in Utrecht. Enthousiaste mensen achter de bar en een allerliefste portier. Keep the Full Spectrum alive!

Nicole

Comments

 • Goedie

  Goedie

  1 October 2004

  Ik heb het antwoord op je vraag, bespaart je toch ook weer een reis naar de Ekko. Een bekende van me die daar heeft gewerkt beweerd dat het publiek in de Ekko meer van industrial muziek houd.

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  1 October 2004

  maar ja, het is toch een poppodium, daar komt toch een diversiteit aan mensen?

 • Carly

  1 October 2004

  Het is je toch nog gelukt!! Ben trots op je, Nicole..

 • nicole

  nicole

  1 October 2004

  tnx, die foto heeft mij ingestraald denk ik ;-)

 • Chris

  Chris

  4 October 2004

  Wat een cool report! Leest lekker weg.
  Waarom sommige avonden leeg blijven en andere weer afgeladen vol zijn blijft volgens mij onverklaarbaar.
  Het is jammer dat vaak de gevestigde namen veel publiek trekken, terwijl nieuwe initiatieven (zoals Full Spectrum) juist leuk zijn!

Comments are closed