Villa

Zoals voorgaande jaren stond de eerste Voltt! van het nieuwe jaar weer gepland halverwege februari, met voor het vierde opeenvolgende jaar Villalobos als main act. In 2003 stond hij toen samen met Steve Bug, al dan niet op hetzelfde moment, achter de draaitafels om een wat kleiner gezelschap te vermaken in de grote zaal, sindsdien kan men geen genoeg krijgen van deze Chileens-Duitse dj die inmiddels een dikke waslijst aan producties op zijn naam heeft staan.
In 2004 werd Luciano in Nederland defenitief gelanceerd die met Villalobos voor een volle bak zorgde, en vorig jaar mocht "Villa" de boel na Pantytec afsluiten, en "Villa" zou "Villa" niet zijn als hij daarna de boel ergens anders weer opent: de Voltt! afters zijn inmiddels ook berucht.

Bart Skils opende het feest in spreekwoordelijke zin -want de werkelijke opening was niet zo lang daarvoor al geschied door de deuren iets eerder open te gooien met als doel de bekende Paradiso-rij iets te doen slinken, en deed dit weer netjes, misschien wat vlak, met een aantal goede platen zoals we die van Skils gewend zijn.
Toen ik beneden geen ruimte meer had om me fatsoenlijk van links naar rechts te bewegen, en daar het inmiddels bijna kwart voor 1 was, haastte ik mij naar boven alwaar Jon Gaiser een Ableton liveset voor ons in petto had. Deze man heeft zich net als veel anderen door middel van goede producties een plekje in de dj-booth verworven, producties op Resopal Schallware en M_nus die ieder voor zich spreken.
Zijn liveset was niet zo live als de live-act van de gebroeders uit Switzerland die later op de avond zouden aantreden, maar Ableton geeft de "dj" meer mogelijkheden voor eigen interpretatie dan een dj-set, al is het maar omdat je constant zelf gemaakte loopjes en sampletjes ten gehore kan brengen naast de tracks die al geprogrammeerd staan. Dit is wat hij deed, en wat we van hem konden verwachten. Natuurlijk kwamen zijn producties voorbij met de M_nus knaller "Egress" ergens halverwege dit uurtje.
Al is het even wennen voor veel mensen, een dj geconcentreerd naar een laptop zien kijken, Jon Gaiser maakte gelukkig niet de fout om als een computernerd achter zijn laptop te staan zoals bijvoorbeeld Sleeparchive keer op keer doet. Gaiser zocht af en toe interactie met het publiek en ik denk dat je daar nog wel eens op afgerekend zou kunnen worden met een Ableton set. Hierna nam Butane het weer over, terwijl beneden inmiddels Dandy Jack een daverende sound weggaf, heb ik horen zeggen. Op Voltt! maakte hij zijn mislukte optreden in de More van vorig jaar op Mono dus goed, al heb ik van dit Voltt! optreden helaas niks gehoord.
Butane kon mij in mindere mate boeien, af en toe liet het publiek zich horen als de man een wilde plaat had gevonden, maar de zweterige gezelligheid van vorig jaar met "Run Stop Restore" die de audio in de bovenzaal verzorgden werd niet bereikt, en velen zochten hun heil bij de bekendere Villalobos die inmiddels een Arena vol krijgt met Villalobos liefhebbers.

Galoppierende Zuversicht oftewel Marcel Ackerknecht & Roland Widmer die zich in de wereld van muziek ook wel Bang Goes en Styro2000 noemen (de wereld van muziek kent geen grenzen) werden in het aankondigingsmailtje in de week voor het feest, met trots genoemd, en terecht. Voor mensen die inzien dat het dj'en verder gaat dan alleen platen aan elkaar mixen en daarbij een effectenbox gebruiken, maar een Ableton live-set iets te gelikt is, is de manier waarop deze mannen zich presenteren een genot voor het oog en oor. Drumcomputers, effectenboxen, synthesizers werden tijdig aangesloten: hier zou niet alleen muziek gehoord worden, hier zou ook muziek gemaakt worden.
Tijdens het uurtje live, zijn ze constant bezig geweest met het maken en bewerken van nieuwe geluiden, af en toe tot het ondansbare toe. Voor mensen die komen om lekker te dansen op stevige beats was deze live act niet een plek om bij uitstek te zijn, maar de mensen die van live muziek houden en dus improvisatie herkennen en waarderen was dit een geweldige liveact.

Toen ik mijzelf op een van de balkons had weten te situeren, had ik even rustig de tijd om Ricardo te analyseren, die bijna een uur te laat was, maar dat uurtje natuurlijk ruimschoots goed heeft gemaakt. Een plek op het balkon is uitermate geschikt om te kijken wat de dj nou precies doet. Zoals ik Hawtin op 5days off 2004 heb bezig gezien, van diezelfde plek, zo zie je het maar weinig, en is ook bijna niet haalbaar voor gemiddelde dj's.
Villalobos bevestigde eens te meer een gemiddelde dj te zijn. Zijn mixjes waren redelijk kort, en niet spectaculair. Zijn platenkeuze was ok en met het geluid van de Paradiso krijg je, zo bleek, al gauw de mensen aan het dansen.
Villalobos moet zich om zich te onderscheiden van de rest meer gaan concentreren op de muziek, en minder op de drank en drugs, als hij nog wil groeien in het dj'en. Aan de andere kant, gaat men mede naar een optreden van Villalobos vanwege het feit dat hij zo achter de tafels staat zoals hij staat, en nemen ze de mindere kwaliteit muziek voor lief, of horen ze het niet.

Paradiso was weer afgeladen voor de beruchte februari editie van Voltt! met boven een goede liveset van Jon Gaiser en een experimentelere set van Galoppierende Zuversicht. Beneden wist Dandy Jack de slechte smaak uit de monden van Mono gangers te spoelen en vervangen voor een goede, en Villalobos doet waar hij goed in is: De show stelen op zijn manier.

We wachten met smart op een nieuwe editie van Voltt!
Vorig jaar werd in het voorjaar een uitstapje gemaakt naar club11 met Magda en Matthew Dear. We zijn benieuwd!

Comments

 • Dirk

  Dirk

  22 February 2006

  Sorry maar ik ben het (voor het eerst?) niet met je eens aangaande “Villa”. Natuurlijk is hij geen DJ die mixtechnisch te vergelijken is met Richie. Naar mijn mening zijn er namelijk helemaal geen DJ’s die met hem te vergelijken zijn. Ook ik heb me in het verleden vele malen geërgerd aan “Villa” zijn mixwerk maar dit keer stoorde me dat ondanks enkele foutjes niet. Het was dan ook niet het mixwerk maar de sublieme opvolging van wonderschonen house platen die het hem deden. Ik hoorde jou tegen het einde nog schreeuwen “en nu pas die power” of iets in die trant. Dat was bij het in mixen van model 8. Als je op zoek was naar dat soort muziek dan heb je dat inderdaad niet gevonden. Ook doet dat met vermoeden dat je misschien gewoon niet zo “in to” dit soort muziek bent.

 • Bart

  Bart

  23 February 2006

  Ik ben het zeker eens met de platenkeuze van Ricardo. Superlekkere plaatjes! Die fouten van hem worden inderdaad, door de mensen die hem vaker horen, voor lief genomen. Daar ik wel eens bij hem wegloop, ben ik nu in een overvolle zaal blijven staan. Het is zeker geen Richie en, zoals Dirk al aangaf, zal het ook nooit worden. Wie wel?

  Ik heb Dandy Jack wel gehoord en vond het gedeeltelijk supervet! Ook wil ik Bart Skils niet vergeten. Zijn set na Dandy, toen Ricardo te laat was, geeft toch wel aan hoe heerlijk hij het publiek meekrijgt en nieuwe plaatjes heeft laten horen.

  Leten we Bart, naast het organiseren van goede feesten, als DJ zeker niet vergeten!

  Ik hoop jullie zaterdag te zien in 11!

  :cheers:

 • bOb

  bOb

  23 February 2006

  nogmaals…jon gaiser…brrrrrrr:punk:

 • Ro

  Ro

  23 February 2006

  Dat was bij het in mixen van model 8. Als je op zoek was naar dat soort muziek dan heb je dat inderdaad niet gevonden. Ook doet dat met vermoeden dat je misschien gewoon niet zo “in to” dit soort muziek bent.

  Ik heb heel die model8 niet eens gehoord…Mijn verwachting is best hoog van een dj die veel lof krijgt, en natuurlijk heeft de man een goede platenkeus, hij is een van de eersten die ze heeft (die goede platen)
  Maar de platenkeus daargelaten, vond ik het mixtechnisch ok, maar niks bijzonders.
  Dat kan toch!?

 • JMKnies

  24 February 2006

  Ja toch!
  Vin hem zelf ook niet al te bijzonder, vrijdag in de RJ met vlagen heel dik, maar veelal niet boeiend in mn ogen! Het is geen voetballer meer waar ik voor naar het stadion ga in iedergeval…

 • kwab

  kwab

  24 February 2006

  Ja toch!
  Vin hem zelf ook niet al te bijzonder, vrijdag in de RJ met vlagen heel dik, maar veelal niet boeiend in mn ogen! Het is geen voetballer meer waar ik voor naar het stadion ga in iedergeval…

  Even iets anders, wel voor Klaas?

 • Ro

  Ro

  24 February 2006

  Ja toch!
  Vin hem zelf ook niet al te bijzonder, vrijdag in de RJ met vlagen heel dik, maar veelal niet boeiend in mn ogen! Het is geen voetballer meer waar ik voor naar het stadion ga in iedergeval…

  Even iets anders, wel voor Klaas?

  Nee nog niet. Ik kom vooralsnog voor een collectief. Straks als het loopt misschien voor Klaas. ;-)

 • JMKnies

  24 February 2006

  Ja toch!
  Vin hem zelf ook niet al te bijzonder, vrijdag in de RJ met vlagen heel dik, maar veelal niet boeiend in mn ogen! Het is geen voetballer meer waar ik voor naar het stadion ga in iedergeval…

  Even iets anders, wel voor Klaas?

  Klaas, de snotaap… De tijd zal het uitwijzen Bauke ;-)

 • Dirk

  Dirk

  24 February 2006

  Begrijp me niet verkeerd ook ik vond villa voorheen vaak slecht. Deze keer wist het me gewoon wel te raken.

  Ro, tuurlijk kan dat. Zie mijn post niet als een aanval op jou review maar als een alternatieve kijk op z'n set.

  Over de mixfouten trouwens. Het viel me op dat de naald een aantal keer oversloeg en dat toen mensen in het publiek zeiden: Jezus alweer een fout. Terwijl villa hier in feite weinig aan kon doen. De echte fouten daarentegen werden door diezelfde mensen dan weer niet opgemerkt. Opvallend!

 • Ro

  Ro

  24 February 2006

  Ro, tuurlijk kan dat. Zie mijn post niet als een aanval op jou review maar als een alternatieve kijk op z'n set.

  Uiteraard! Daarvoor is een forum toch? Uitwisselen van gedachten en meningen.

  Over de mixfouten trouwens. Het viel me op dat de naald een aantal keer oversloeg en dat toen mensen in het publiek zeiden: Jezus alweer een fout. Terwijl villa hier in feite weinig aan kon doen. De echte fouten daarentegen werden door diezelfde mensen dan weer niet opgemerkt. Opvallend!

  Ach ja…De naald hoor ik op ieder feest wel een paar keer grandioos overspringen, dat mag de dj niet aangerekend worden tenzij hij als een malloot tegen zn decks aan staat te rijen. En de zogenaamde echte fouten heb ik niet opvallend veel gehoord. Een dj als Villalobos heeft het beatmatchen wel onder de knie, het ging mij er meer om dat als die platen dan gelijk liggen dat er dan iets bijzonders gebeurd en dat miste ik een beetje.
  Ga je morgen naar Static Dirk?

 • bOb

  bOb

  25 February 2006

  lijkt me een mooi aanzicht…villa die zn tafels staat te rijen :p

 • Ro

  Ro

  25 February 2006

  lijkt me een mooi aanzicht…villa die zn tafels staat te rijen :p

  Zn rechterbeen gaat ook helemaal loszitten van de rest van zn lichaam. Echt wonderbaarlijk hoe dat been meebeweegt op de muziek terwijl de rest van zn lichaam redelijk rustig is. :P

 • kitty

  26 February 2006

  Vond Villalobos op Voltt niet heel bijzonder. Maar afgelopen donderdag in het Bootshaus in Keulen heeft hij weer veel indruk op mij gemaakt. Zeker de laatste 3 uur back2back met Galuzzi :love: echt van die Hawtin op Time-Warp platen, met van die diepe bassen enz.(natuurlijk helpt het geluid op duitse feestjes wel heel erg mee)

 • Dirk

  Dirk

  2 March 2006

  Ga je morgen naar Static Dirk?

  Nee ik zit in Nigeria op dit moment. Van het weekend ben ik weer terug in het land en dan wagen we snel weer een danspasje.

 • Ro

  Ro

  8 March 2006

  Kom er net achter dat zowel Butane als Bart Skils boven en beneden de show hebben gestolen met de nieuwe Plus8 die op naam komt van Alex Under: :listen:

Comments are closed