Museumnacht Amsterdam

Museum n8
Doordat we thuis al goed hadden zitten drinken is mijn herinnering misschien iets wat vertroebelt. Afijn, we zijn begonnen in de hortus, ben niet een super planten liefhebber, maar de kassen zijn wel echt super mooi, ze zijn eigenlijk in een art deco- achtige stijl gebouwd en zeker in het donker met de kassen verlicht krijg je een heel mooi schouwspel van licht en schaduw. Na de hortus zijn we in de Portugese synagoge geweest, deze synagoge is in 1675 gebouwd en zoals de naam al doet vermoeden, hij is gebouwd door joden afkomstig uit Portugal en Spanje. Wat vooral bijzonder is, dat hij nog staat, en tot de dag van vandaag wordt gebruikt voor diensten. In de synagoge is er geen verwarming, hij wordt verwarmd door de kaarsen die worden aangestoken. En dat was wat je nu ook kon zien, 1000 kaarsen, moet zeggen dat het toch eigenlijk wel indruk op mij maakte. Buiten kon je “joods” eten krijgen en stond er 1 of ander maf Israëlisch bandje te spelen.. Daarna zijn we naar Foam gegaan, om de tentoonstelling “American Music" van de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz (1949) te gaan zien. Helaas hadden 300.000 andere mensen dat ook bedacht, en was de muziek binnen ook nog eens snoeihard en om haar foto’s te bekijken heb je toch een zekere rust nodig. Gelukkig heb ik er een paar wat beter kunnen bekijken: vooral die van Lou Reed en van Dolly Parton en van Emily Lou Harris vond ik echt geweldig!!

Paradiso official afterparty Aardvarck, Kraak en Smaak, Matthew Herbert
Aardvarck (red nose district) opende en dat deed hij met een soort noodlanding voor gevorderde, het was wat je tegenwoordig noemt een eclectische set. Echt van Jamie Lidell tot oude Plastikman plaatjes tot the Alcoholics (oude hiphop).. Ik heb me goed vermaakt, ook wel weer eens leuk om je danspasjes weer eens op andere muziek te proberen. En toen: Matthew Herbert, ik heb hem een paar maanden geleden bij zijn Plat du Jour tour gezien, waar hij op het podium met 2 koks stond en een band, het koken en de muziek waren helemaal op elkaar aangepast, hij mixte oa live de geluiden in van het koken, ook de geur had een belangrijke rol. Dit keer kwam hij een DJ set spelen. Wat is de man toch een ras artiest, hij draaide veel eigen producties als ‘I met somebody else’ (Dockter Rockit, 2000, Indoor Fireworks), maar ook mixen die hij heeft gemaakt voor Jazza Jazzist. Op een of andere manier vind ik dat hij toch altijd weer iets vernieuwends doet, of het nou een DJ set is of de cd die hij net voor Roising Murphy (Ruby Blue 2005) heeft geproduceerd. En niet te vergeten projecten als Café del Flore met Veselka's diner, waarvoor hij echt het oude Jazz Café in Parijs is gaan bezoeken en de geluiden die hij daar hoorde heeft opgenomen en die uiteindelijk heeft gebruikt in de muziek. Misschien dat mensen iets anders hadden verwacht van de avond, dat Herbert zijn set experimenteler zou zijn, of dat hij met extra geluidjes zou in-mixen, dit was niet zo waardoor sommige teleurgesteld waren het was gewoon een DJ set. Yep en toch is en blijft Herbert één van mijn grote helden!!!!

Enige wat ik me afvraag wat is er eigenlijk met Kraak en Smaak gebeurd? Heb ze niet gezien…

Comments

 • Chris

  Chris

  7 November 2005

  Helaas geen museumnacht voor mij omdat ik moest werken in het CoBrA museum, maar ook dat is een mooi museum dus toch het goede gevoel voor de after te pakken!
  Ik vond het grappig wat Aardvarck liet horen, maar helaas konden de platen mij niet zo boeien en vond ik het ook wel jammer dat ie niet aan het mixen was. Iets teveel van de hak op de tak dus… Op een Noodlanding vind ik het allemaal prima, maar zaterdag had ik me op wat anders ingesteld, namelijk -> Herbert! waar bleef ie toch? op de paradiso site stond alleen Herbert voor in de grote zaal, dus had 'm eigenlijk al eerder verwacht.

  Maar gelukkig, rond 3 uur(?), stond Herbert achter de decks! Ik vond het een lekkere set met vette platen! inderdaad een leuke mix van oud en nieuw/ onbekend. Wat steviger dan de laatste setjes die ik gehoord heb, maar in een lekker tempo! Het mixwerk was wel erg slecht helaas. Toen ik hem na afloop aansprak, vertelde hij dat hij nogal dronken was… tsja… :moon:
  Ik heb supervette platen gehoord, maar was wel erg teleurgesteld toen hij Roman Flugel's - Geht's nog draaide. Oproep aan alle dj's: Gooi die plaat het raam uit!! En als je er echt geen afstand van kan doen, berg 'm dan op op zolder om 'm eventueel (als het dan echt moet) over 10 jaar weer uit de kast te halen.
  Maar goed, de avond ging verder, Herbert zette nog een paar ijzersterke platen op en ging een half uur langer door om met Michael Jacksons - Don't stop till you get enough te eindigen (die overigens wel weer naadloos ingemixt werd!)

 • Ro

  Ro

  7 November 2005

  Ik heb gehoord dat het een geslaagde avond was!
  Trouwens, die Herbert die kan toch ook gewoon niet mixen? Ik heb een setje van hem gehoord een tijdje terug dat ik even dacht ik mijn setje had opgezet. Waardeloos. Maar hij kiest zn platen dus wel uit. Kun je nagaan als ie ze ook nog eens goed inmixt!

 • AcidCasual

  AcidCasual

  9 November 2005

  leuk report! wij nix van de musea gezien enzo. beetje jamer dat ik dacht en hoopte dat herbert grootste deel van avond zou gaan vullen, waardoor ik beetje aan het 'wachten' was…. tot half 4 ofzo dus pf. en begin had ik zoiets van yea t was t wachten waard maar slapte snel af met als dieptepunt gewoon nog steeds die k*tplaat van flugel… brrrr wat heb k ook n hekel aan dat ding
  anyway, verwachtingen iets te hoog, toch leuke avond!

Comments are closed