Odo 7 @ Roskilde
Foto's: Klik HIER (Patricia Spoelder)

Verslag Aroma jockey ODO 7 Roskilde festival 2005

Erich, Aroma jockey ODO 7 uit Nederland, is gevraagd om optredens te doen op het Roskilde festival. Je zou hem kunnen omschrijven als geur-DJ en werkt net als een gewone dj via een 'mengtafel' . Pannen met mengsels van extracten en oliën, gedroogde organische producten en verdampende kristallen. Dit en nog veel meer magische exotische grondstoffen die hij als een Druïde verbrand en verbrouwd op verwarmingselementen. Hij gebruikt in plaats van speakers ventilatoren om zijn geuren door de ruimte te verspreiden. Door middel van aroma-therapie brengt ODO7 het publiek in een ontspannen gemoedstoestand en laat je tezamen met een elektronische sound scape meeslepen op reis via de Alpen, door een bloementuin naar een Indische markt.

Het Roskilde festival is één van de grootste muziekfestivals van Noord-Europa en bestaat sinds 1971. Het festival duurt 8 dagen waarvan de eerste 4 dagen een warm-up met activiteiten bij de kampeerterreinen en laatste 4 dagen heel, heel veel muziek. Dit jaar waren er 160 optredens te zien en daarnaast kunst, theater en allerlei andere activiteiten. Het festival telde dit jaar weer meer dan 100.000 bezoekers.


Het was als een wonder toen ik woensdag 29 juni half elf s'avonds met mijn Alto uit Nederland bij het hotel van Erich ODO7 arriveerde.
Ik zag Erich en Mark voor het hotel strekbewegingen maken, ze waren precies één minuut eerder vanuit Nederland aangekomen. Na onze reisverslagen uitgewisseld te hebben zette we koers richting de1000 jaar oude vikingstad Roskilde, een aantal kilometer verderop. We waren nieuwsgierig naar het festival terrein en de stage waar Erich zou gaan spelen. Backstage-armbanden opgehaald en het festival terrein op. Die dag nog afgesloten voor publiek maar die vermaakte zich uitstekend aan de andere kant van het hek op het kampeerterrein met bier en een raar ijskarretje met daarop boxen keiharde Deense volksmuziek. Mooie grote tent 'Metropol' waar ODO zal gaan optreden. Deze tent gaat op het festival de elektronische muziek vertegenwoordigen. Ook gaan hier grote DJ's draaien waaronder Carl Cox himself, godfather van de Britse dance muziek. Daarnaast zijn er ook nog vijf andere stages voor rock, wereldmuziek, pop, folk, metal en meer. Het was al laat en ik ben afgedropen naar het Mediakamp waar ik om half vier in de nacht eindelijk in mijn tent lag tussen vele media tenten. Snelweg dromen…

De volgende morgen. Tent rits open…stralende zon, 26 graden, ik snuif camping geur. Naar het festival terrein gate 16 richting Metropol stage en dan een backstage vip ontbijt in de daarachter liggende tenten. Een goeie douche in een vip cabine zonder wachtrijen. Op Roskilde worden crew-members goed verwend. Erich is inmiddels ook gearriveerd en gaat als eerste checken of de drie ventilatoren die zijn gehuurd wel groot genoeg zijn en voldoende power hebben. Het baarde hem wat zorgen, ze waren te klein voor de enorme tent die de geur moest opvullen, inderdaad, ze waren een stuk kleiner dan de mega-ventilatoren van een jaar geleden bij het Glastonbury festival in Engeland. Die hadden zo veel power dat ik ze nog net tegen kon houden toen ze bijna het podium afrolde richting de draaitafel van 100% Isis en zijn tafelkleed met alle potten en pannen bijna door de ventilatoren werden gezogen. Maar, geen paniek, hij had deze hier op Roskilde natuurlijk ook nog niet uitgeprobeerd. We hadden daarom een afspraak dat als ik tussen het publiek en op verschillende plekken in de tent zou staan, ging checken of de geur aanwezig is door te seinen van tekens naar de neus en andere handbewegingen. De podium bouwers hebben speciaal voor ODO een geurhok gebouwd aan de linkerzijkant van het podium die van de achterkant gesloten was om de geur zo goed mogelijk naar het publiek te richten. Vanuit hier kon hij perfect de shows uitvoeren in combinatie met andere muzikanten en dj's. Drie optredens met vandaag, tevens ook het tijdstip van de start van het muziekgedeelte op Roskilde in samenwerking met het feest collectief uit Kopenhagen, OHOI ! sound system feat. dj 2000F, Kristobal Cologne, dj JSL, Tim Driver, MC B-Live, F.U.K.T. & 2D VJS (DK/UK).
Morgen drie uur geuren met achtereenvolgens Sylvie Marks & Hal9000, ATA, en Captain Comatose. Zaterdag ook optredens met Trentemoller feat. T.O.M. en Alter ego. Maar zondag is er dan de grote one-man show van ODO7 waarbij hij het hele podium voor zichzelf heeft onder begeleiding van zelfgekozen muziek van zijn favoriete minimal electric dance dj Krien Jozeph (NL).

17.00 uur. Odo is er helemaal klaar voor, de verwarmingselementen staan heet, de potjes op een rij. OHOI ! soundsystem zet de eerste tonen en raast daarna met een mix van US-house, UK-drum 'n' bass, hip hop. R'n'B en ragga door de tent. De geuren van Odo verspreiden zich als een weldadige deken door de gehele tent. Het werkt! Duim omhoog, Odo helemaal blij. Het weer blijft fantastisch dus ook geen wind door de tent, de geur blijft hangen. De muziek is niet helemaal ons dingetje, toch walmt Odo af en toe verassende stoten verkwikkende menthol en pepermunt als een shot over het publiek. Het was een geslaagde middag.

.
Dag twee. Erich vind ik in zijn vip- keet. Hij borstelt zijn haar voor de spiegel, je moet er immers goed uitzien voor de show vind hij en ziet er al wat ontspannender uit dan gister. Hij heeft ook weer een fris nieuw blits shirt aan. Zijn hotelkamer bevalt hem ook al wat beter, hij vertelde dat hij het helemaal verbouwd heeft tot zijn plek, (kunstenaars trekje) kast en bed hebben een nieuwe plaats gekregen en Erich heeft fijn tot een uur smiddags uitgeslapen. Dan spuit hij nog eens een heerlijk geurtje (amber?) uit een van zijn flesjes in de ruimte. Voor hij gaat optreden voert hij een aantal rituelen uit om te komen tot de juiste concentratie. Ik word daarom op een goed moment vriendelijk verzocht de vip-keet te verlaten.
17.00 uur. Odo begint zijn optreden zamen met Sylvie Marks & Hal9000.
De muziek is een mix van electro-synth-pop, robotic techno en trip-house ergens uit de scene van Berlijn. Good vibes, voeten komen los alleen hou ik niet zo van vrouwenstemmen of ze moeten iets bijzonders hebben. Odo brouwt fijne geuren. Daarna ATA, niet mijn ding, en dan Captain Comatose, een duo met een maffe disco-house act. Sexy en dansbaar. Ik heb heerlijk gedanst en geroken aan een palet van citrusgeuren die Odo ergens in de muziek als een mooi setje verspreidde.

Dag drie. Het is een gezellig gebeuren zo backstage. Af en toe hebben we het terrein en stages verkent en het festival opgesnoven. Ook hebben we een uitstapje gemaakt naar Black Sabbath, natuurlijk met Ossy Osborne op het grote Orange podium, keihard Rocke en nog steeds beregoed.
Ook een opvallend goede band was die van Devandra Barnhart(US). Welk een charisma heeft deze jonge jesus. Hij maakt prachtige liedjes dat je aan je jeugd zou kunnen herinneren, no nonsens versen en voorspellende statements van de straat. Hij had het publiek op zijn hand en omdat het publiek meer wilde maar het strakke schema dat niet toeliet, verscheen hij plotseling op een muur naast het podium om ieder nog gedag te zeggen. het publiek werd gek. Die dag speelde ook Laid-Back op het Metropol podium. Ik ben een grote fan van ze en maakte als vanouds weer mooie muziek, o.a. White Horse en Bakerman, mooi en groovy. Ook Erich had weer een optreden. Deze keer in de avond met Trentemoller feat. T.O.M. en Alter ego. De tent was vol, barstens vol zwetende dansende mensen. Odo 's geuren hadden een helende en verkwikkende invloed op de dansende mensen waarvan vele zich al zeven dagen lang in een festival roes begaven. Later stonden we backstage te kijken naar Carl Cox. Succes bij het publiek verzekerd. Hij pompte tot diep in de nacht door. Toen mijn tent weer in.

Dag vier. zondag 2 juli. De dag van aroma jockey ODO 7.
Alweer een stralende dag. 25 graden, het zou nog warmer worden. Eerst nuttigde wij goed ontbijtje een ik had een leuk onderonsje met twee van de band leden van de discoband Chic uit de jaren 80, zij zouden die avond gaan spelen en hadden er zin in. 12.00 uur. Erich maakt zich klaar voor zijn optreden. De muziek van dj Krien Jozeph word in de spelers gestopt en Erich krijgt van een soundmanager een spoedcursus 'mixen' om tijdens zijn optreden op het grote podium ook de muziek te kunnen draaien.
Het publiek nog slaapdronken en sommige wellicht met kater druppelt langzaam de tent binnen. Men vleit zich op de houten vloer om deze geur trip te gaan ervaren. Het ideale moment bleek later, voor een optreden van aroma jockey ODO 7. De zon straalt vriendelijk naar binnen.
12.30 uur. Odo staat klaar achter zijn mengtafel midden op het podium. De minimale elektronische sounscape geluiden zetten hun eerste tonen in met op de achtergrond traag bewegende berglandschappen die als dromerige video beelden op een groot scherm te zien zijn. De ventilatoren draaien op volle toeren en Odo verbrand het eerste bosje gedroogde plant en druppelt oliën in kokende pannen. Kooltjes gloeien weer in andere pannen waarover hij wieroken en ander geurig materie uit strooit. Als een moderne magiër pakt hij een van de stomende schalen en rijkt het naar de ventilatoren die de dampen opzuigen en uitblazen over de mensen. De geuren ruiken naar kerk-wieroken en appeltaart, naar mentol en exotische houtsoorten en kruiden. Mensen liggen al op de grond. Gesloten ogen. Ieder is volmaakt daar op dat moment met die elementen van muziek en geur. Weer een pufje sinaasappel en zelfs feromonen*! - heeft Erich mij verteld - wasemt hij over de onwetende mensen uit. De muziek zwelt op en paartjes beginnen te minnen. Sommige vallen als een blok in slaap en een ander kijkt verbaasd naar dit eigenaardige spektakel. Het einde nadert. De muziek ebt weg, Erich sluit af met een heerlijke eindgeur waarvan ik onmogelijk kan omschrijven hoe deze ruikt, heel lekker.
Ieder is maar moeilijk uit zijn reis te krijgen. Erich krijgt een stevig applaus van het tevreden en ontspannen publiek. Iedereen blij. Een goed begin van de dag en ook Erich bleek heel tevreden.

* (een soort hormonen die zorgen dat mensen elkaar aantrekkelijk gaan vinden)

Patricia Spoelder

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  18 July 2005

  Je zou hem kunnen omschrijven als geur-DJ en werkt net als een gewone dj via een 'mengtafel'

  de mengtafel :-)

  Leuk report en coole foto's!

 • Heinos

  Heinos

  18 July 2005

  Haha zijn hotelkamer verbouwd tot zijn eigen plekkie, geweldig! leuk report ook, lijkt me echt heel vet om Roskilde een keer mee te maken, goed divers en weer eens een keertje heel wat anders.

 • Chris

  Chris

  20 July 2005

  Cool verslag! moest inderdaad ook wel lachen om de "mengtafel". :D
  Hoe eindig je een set als aroma jockey? geur verdwijnt niet zomaar dus een duidelijk eind is er dan niet…

  Het lijkt me wel leuk om de uitlopende reacties van het publiek te zien bij een aroma jockey. Is ODO7 de enige in de hele wereld? Ik heb het in ieder geval nog nooit eerder gehoord….
  (oh en zo'n potje met feromonen lijkt me ook niet verkeerd om in huis te hebben ;-))

 • Ro

  Ro

  20 July 2005

  Ik heb nog wel een paar potjes Chris! :r

 • kwab

  kwab

  20 July 2005

  Hoe eindig je een set als aroma jockey? geur verdwijnt niet zomaar dus een duidelijk eind is er dan niet…

  Misschien moet je dan een eigen toegift geven :moon:

Comments are closed