Voltt boven

Voltt is terug is de Paradiso, waar het al een paar jaar furore maakt met gerenommeerde en minder gerenommeerde dj''s uit de minimale muziekwereld, eerst voor een klein publiek, nu voor een afgeladen Paradiso met op bijna elke etage een ijzersterke bezetting. Niet zo gek, met Kostas Hom en Bart Skils als mannen achter het roer.

Bart Skils, medeorganisator van dit technofeest, zit er natuurlijk steeds met zijn neus bovenop, maar dat heeft ie dan ook vooral aan zichzelf te danken; door een gespreide investering (Traffic vs. Voltt) toen de technomarkt hevig in beweging was, zijn zijn kansen op succes aanzienlijk vergroot. Zijn thuisbasis bij Outland Record store houdt hem helemaal up to date wat betreft nieuwe releases, en zijn werk als dj heeft hem ook geen windeieren gelegd. In zijn persoonlijke top 10, te bezichtigen op zijn website, zijn zowel hardere technoplaten te zien als ook de minimale kant van deze muziekstroming. Waar zijn liefde nou werkelijk ligt is voor ons niet zo interessant, wat hij voor ons brengt is in ieder geval voor dit moment voldoende.

Voltt heeft ons steeds positief verrast met interessante dj's en acts en dat is voor de herfsteditie 2005 zeker niet anders. In de grote zaal stonden internationale publiekstrekkers geboekt, en er was natuurlijk ook ruimte voor de organisatoren zelf: Kostas Hom draaide de boel warm, waarna Bart Skils zijn minimalere kant liet horen.

Sleeparchive, in het dagelijks leven Stephan Metzger, wist Richie Hawtin in 2004 te charmeren van zijn "Elephant Island EP" op zijn eigen label en ook zijn "Recycle EP" wist een vaste plek te veroveren in de laptop van Hawtin waardoor hij min of meer gelanceerd is.
Voor deze "nieuwkomer" was het pas de tweede keer op Nederlandse bodem na een minimaal debuut in Utrecht. Hij deed dat zoals we niet anders van hem weten: live en uitsluitend met eigen producties. De "Zzz-serie" doet het nog steeds goed bij de mensen, waarvan ik vind dat het niveau van de eerste plaat (Zzz01) ongeevenaard is in diezelfde serie.

De Wighnomy Brothers volgden en legden de nadruk zoals bijna altijd op het feestje en niet zozeer op de muziek.
Robag Wruhme en Monkey Maffia, zoals ze afzonderlijk heten, maakten er weer een potje van, zopen zich ten gronde legden klapper na klapper op de draaitafels, met of zonder goede mix, en wisten de tent weer op hun kop te zetten.
Appendics Shuffle - Saw saw soup (Robag Wruhme mix) past helemaal in het straatje van deze twee gekken en pakte ik even mee toen ik mijn hoofd uit de bovenzaal stak.

In de bovenzaal konden we tweemaal een debuut meemaken, eerst was de beurt aan Pheek (live), later mocht Heartthrob (live) laten horen wat hij kon, afgewisseld door Troy Pierce die iets langer dan een half jaar geleden samen met zijn Run stop restore familie in dezelfde bovenzaal had opgetreden.

Aan de Troy Pierce was de opdracht om voor een goede opwarming te zorgen en een brug te slaan tussen de live-acts en ook nog de avond waardig af te sluiten. Gelukkig voor ons, want we zijn nog steeds niet uitgeluisterd als het gaat om eigen producties "Run" (Minus) die het al sinds de zomer erg goed doet, of "Black Mirror" (Underline) waarvan Fruhstuck de dansvloer kraker is.

Pheek of Jean-Patrice Remillard is daarentegen voor veel mensen nog "nieuw", al timmert deze jonge man al jaren aan de weg met labels als Archipel en Epsilonlab. Zijn release op Minus (le plan B) gaf hem net even het zetje wat hij nodig had, zodat ook hij over de grenzen van zijn eigen land kan optreden. Tijdens zijn uurtje live op Voltt maakte zijn onwennigheid in eerste instantie later plaats voor een brede glimlach. Zijn geluid is minder vol dan dat van Pierce, maar lijkt wel of het iets gedetaileerder is. De vele losse geluiden vormen uiteindelijk toch een harmonie van geluiden waar het in eerste instantie misschien wat dwarrelig lijkt.

Het tweede debuut van de avond was van Jesse Siminski oftewel Heartthrob. Deze jongen ontwikkelt zich razendsnel in de minimal scene en alles wat hij maakt lijkt te veranderen in goud. Zijn liveacts waarbij ook hij alleen eigen materiaal ten gehore brengt kunnen dus haast niet teleurstellen. Goede breaks wisselden zijn woeste sound af en zorgden voor een goed evenwicht in zijn set. De nieuwe release op Minus "Time for Ensor" en de nieuwe release op Underline "Strangers from Canada" onder zijn andere pseudoniem Vivianne Project klinken live in de bovenzaal van de Paradiso gelukkig stukken beter dan in welke mp3 speler dan ook.

Troy Pierce deed er nog een schepje bovenop om vier uur, toen de Wighnomy Brothers al bijna omvielen beneden in de grote zaal, en de Jeugd van Tegenwoordig in de kelder hun ding deden.

Kostas Hom en Bart Skils hebben weer een geslaagde editie van Voltt achter de rug, met weer veel nieuwe minimalacts in de bovenzaal een tjokvolle grote zaal en non-minimal muziek in de kelder. Ik ben benieuwd wat de invulling zal zijn voor een nieuwe Voltt in dezelfde Paradiso…

Vergeet niet deze foto's te checken van Chris!
En hier het laatste nieuws voor deze editie van Voltt incl. timetable
Ook zijn alle setjes van de grote zaal online! (behalve sleeparchive) -->

Comments

  • Chris

    Chris

    26 October 2005

    Echt een onwijs goed report Ro! Jiiiaaaa hoor!

Comments are closed