fuse

Een avond in de Fuse blijft voor veel Nederlanders iets magisch. De reis er naartoe, het andere land, de grote stad Brussel en natuurlijk de hoge verwachtingen door alle grote verhalen van fantastische avonden in deze club. Niet is minder waar, ook de SINO avond in deze legendarische club was weer een avontuur.

Bijna (!) 10 jaar geleden begon Peter de Cuypere de club in het hartje van Brussel (Peter zou later ook I Love Techno oprichten). Dat het een speciale club zou worden had niemand gedacht, zeker niet als er naar de bezoekers aantallen gekeken werd. Onbekende DJ’s, waaronder Sven van Hees, mochten hun dj act opvoeren in deze, misschien iets te innoverende club. Misschien iets te, de Fuse was het faillissement nabij. Luke Slater staat aan de bakermat van de ommekeer, hij en 200 man reisde af naar Brussel om van deze club het kloppende technohart van België te maken. Dit is gelukt! Al 10 jaar staat de Fuse garant voor innovatieve avonden met top-acts. Het 10 jarige bestaan wordt binnenkort gevierd, het wordt groots aangepakt, zo groot dat de Fuse zelf niet groot genoeg is. Het wordt gevierd in de gerenoveerde hallen van de Tour & Taxis met een line-up waar de mond van open valt. International resident Dave Clarke (live met andere muzikanten!), Jeff Mills, Monika Krüse, Ricardo Villalobos (Belgisch debuut op 10 jarig bestaan van een Belgische club is iets waar vraagtekens gezet kunnen worden) en Marco Bailey zijn de main acts. Voor de trouwe fans zullen ook de residents hun eigen unieke sound ten gehore brengen. Dit overigens allemaal voor de prijs van 20 pleuro in de vvk!

Dat het er in België goedkoper aan toe gaat dan bij ons moge duidelijk zijn. Maar de prijs waarvoor we vanavond deze top dj’s gingen zien sloeg alles. 2,50 voor DJ’s als Steve Rachmad en Charles Siegling (samen met Amil Khan Technasia) op de SINO avond. Voordat we begonnen aan deze slijtage slag, die voor de uithouders tot 7 uur duurde, konden we op het radioprogramma Switch van de zender StuBru (Studio Brussel) al genieten van de mainacts van de avond. Een exclusief interview gevolgd door een half uur van veelal nieuwe producties. Door deze uitzending gevolgd te hebben kwam de stemming onder de reisgenoten er goed in!

Voor de Fuse geen rijen en het kaartje was snel gekocht. Nogmaals, de entree was maar 2,50! Totale rust op de dansvloer, Psychogene (resident) met zijn rare platen keuze en alle Belgen aan het indrinken. Stilte voor de storm! Binnen 20 minuten was de dansvloer overladen met uitzinnige Belgen die er zin in hadden. Van meet af aan werd er gejoeld en geroepen, elke nieuwe plaat werd met enthousiasme ontvangen. Jammer dat het bij Psychogene bleef bij goeie platen, weinig lijn in zijn set.

De typisch Belgische-dames-pasjes (erg kenmerkend en o zo sexy) werden gemaakt en voordat Steve Rachmad zijn opwachting maakte zagen we de eerste zweetparels op voorhoofden verschijnen. Luid applaus voor de resident die mocht aftrappen, nog luider bij de aanvang van de set van “onze” Steve. Kon hij zijn zenuwen vanavond in bedwang houden voor dit publiek? Dat kon hij! Zijn set was zo duister als de kleur van zijn huid, halverwege wat off-beat en in het laatste deel van de 2 uur durende set lagen er regelmatig 3 platen op de decks. Nogmaals: dit publiek, de sfeer, het geluid; hier doet een DJ het voor en niet te vergeten ons, hier willen je gewoon feesten en van de muziek genieten. Geen rare blikken als je voor jezelf al dansend en met de ogen dicht de tijd even stil zet en geniet van de muziek. Iedereen komt hier voor hetzelfde en weet daarom de club te vinden. Het begin van Charles zijn set was niet helemaal je-van-het. Dit kwam waarschijnlijk omdat Steve zijn platen nog moest opruimen, wat een bende maakt hij ervan! Verder niets dan lof over deze man. De in Parijs gevestigde DJ en tevens oprichter van het label Sino deed lekker zijn eigen ding en ging mee in het enthousiasme. DJ Funk platen kwamen zelfs voorbij, zijn scratch skils zijn overigens erg goed en lied deze vaak horen. 3 platen, CD mixers en zelfs een plaatje van Underworld (two months of) passeerde de revue. De afsluiting van zijn set was een waar feest, een soort ode aan het publiek. Tong uitsteken naar het publiek en lekkere harde platen draaien.

Jammer dat de reis naar Holland zich moest voltrekken en de laatste gig van de avond niet gezien kon worden. In de volgende tien jaar van de Fuse, die zeker komen gaan zal ik er vaker komen dan de 1e tien jaar!

Als eerbetoon aan deze club nog een praatje over de artistieke leiding. Ik maak geen comment over de in 1995 geopende 2e zaal waar veelal ge-experimenteerd wordt terwijl dit misschien nog wel belangrijker is. T-Quest draaide lekkere hoog gepitchte acid platen maar heb hier eigenlijk te weinig van mee gekregen. De artistieke leiding van een club is o zo belangrijk. Vele clubs in Europa hebben er 1, in tegenstelling tot Amerikaanse clubs waar het veelal "the flavour of the month" is dat de klok slaat. Zou het hierdoor komen dat er zoveel Europeanen terug te vinden zijn in de DJ Charts? In iedergeval is de Fuse al 10 jaar een succes! Proficiat!

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  9 March 2004

  eigenlijk een voorspelbare review… fuse is altijd goed!

 • Heinos

  Heinos

  9 March 2004

  Was een magische avond. Dikke vette sets van rachmad en Siegling. Een uitzinnig publiek. Lachen, Dansen, Springen, Gillen, Losgaan!! Paul bedankt voor de gezelligheid, doen we snel over!

 • Goedie

  Goedie

  10 March 2004

  In het report komt ook duidelijk naar voren dat het een magische avond was, leuk report!

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 March 2004

  hier de set van Charles en Rachmad op Stubru:

  http://users.skynet.be/fa519773/steve_rachmad_vs_charles_siegling@switch06.03.2004.mp3

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 March 2004

  heino: zegt dit je wat? hahah

  http://www.sledgehammeronline.com/img-color/sle8-8.jpg

 • Heinos

  Heinos

  10 March 2004

  :D Jaaaaaaaaa! Te mooi Paulus!

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 March 2004

  :D:D:D Trust me, i know what i'm doing! :)

 • Heinos

  Heinos

  10 March 2004

  Het heeft je toch niet losgelaten blijkbaar!

Comments are closed