Xcess Profiles, Chris Liebing Solo @ Las Palmas

Wederom een productie van Xcess met een grote naam. Chris Liebing. Onlangs nog uitgeroepen tot beste “DJ binnenland” in Duitsland. Las Palmas gaf weer huisvesting aan deze organisatie en zijn volgelingen.

Voordat ik verder schrijf. 5 december, een datum waarop in Nederland veel gefeest wordt. Door het hele land waren er techno feesten te vinden. Niet alleen Duitslands beste DJ gaf acte de presence maar ook de in Duitsland tot beste “DJ buitenland” gekroond was bij ons te vinden. Richie Hawtin was gestrikt door MOJO en vertoonde zijn kunsten in de Hotel Arena in Amsterdam. Secret Cinema mocht in Nighttown de eer waar nemen en LTJ Bukem nam honneurs waar in OFF_Corso. Waarom dan naar Las Palmas gaan?

De time-table was van te voren niet bekend gemaakt. Dit komt waarschijnlijk omdat Chris Liebing van te voren nog een live mixje ging doen in het radio programma van Michel de Hey op IdenT radio. Dat een goede dj automatisch een goede coureur is bleek uit het feit dat Herr Chris reeds om 0:20 aanwezig was. Dit zou zijn avond worden. Een solo set van 4,5 uur lang wordt niet iedere DJ gegund die voor Xcess mag komen draaien. Waarom Chris Liebing?


Met de XCess events proberen we altijd een top dj uit het techno circuit te booken voor een club. Dit omdat deze grote namen voornamelijk op grote events draaien en zelden in een 'kleinere' club. We kiezen dj's uit die ons aan spreken, dit kan gebaseerd zijn op bijv. meesterlijke sets, producties en performance. Het is geen trend watching. Soms kan een dj erg hot zijn op het moment, maar deze moet dan nog wel aan onze 'criteria' voldoen. Bijv XCess is 2 jaar bezig geweest met het booken van Chris Liebing. Het is dus toeval dat hij nu erg hot is en wij hem eindelijk hebben kunnen booken. Als er ruimte voor is willen wij ook de wat relatief onbekendere dj's/artiesten aan het publiek voor stellen. XCess (maar niet alleen Xcess ook andere organisaties !!) heeft dit oa met de volgende artiesten gedaan : Valentino Kanzyani, Jel Ford, Marko Nastic, Hardy Hard, Emilio Ferreira, Johan Bacto, Paul Hazendonk, Ignition Technician, Mr X mr Y.

Een lange avond te gaan dus: De clowneske Duitser begon lekker diep. Zoals we van zijn nieuwe CD gewend zijn. Hierop geeft hij zich wat meer bloot en laat zien dat hij meer in petto heeft dan de Schrans partijen waarmee hij geassocieerd wordt. Hier is hij echter wel bekend mee geworden en alle schranz liefhebbers konden al snel hun hart ophalen. Schranz zoals het schranz betaamd! Hoe ga je deze muziek nou beschrijven? Ik ben al snel geneigd om het te beschrijven als een “deportatie” richting onze oosterburen, maar dat doe ik niet. Hiermee zou ik mensen voor de borst kunnen stuiten en de onwetende negatief over techno kunnen laten gaan denken.

Dat het druk zou worden stond buiten kijf. Wat ik echter niet verwacht had was dat er nog kaarten te koop waren aan de deur. De kaarten aan de deur waren echter 3 euro duurder dan in de voorverkoop en kwamen daarmee op 20. Het antwoord op mijn vraag of het vanavond daadwerkelijk uitverkocht was gaf soelaas:


Met XCess houden we altijd minimaal 200 kaarten over voor deurverkoop, dit is voor de mensen die niet in staat zijn om in de voorverkoop kaarten te halen. Een xcess event kan dus in de voorverkoop uitverkocht zijn, terwijl er nog wel kaarten aan de deur te koop zijn.

Het mooie aan de avond in Las Palmas was dat ik me geen moment als een sardientje in de ton heb gevoeld. Vooraan tussen de die-hards was het wel erg druk. Maar dit was een keuze. Achterin was er genoeg ruimte voor iedereen om zijn danspasjes te kunnen maken en om te genieten van de beelden van de VJ. Deze meneer, en jammer dat ik zijn naam niet kan noemen, was muzikaal goed onderlegt en wist op de juiste moment in te spelen met beelden die erg tot de verbeelding spraken. Over de MC wat minder goeie kritieken, waar ik eerst nog dacht dat deze verplicht stond te roepen omdat de set later deze week uitgezonden zou worden door IdenT radio bleek het anders. Maurice zijn antwoord op mijn kritiek:

Nee dit is niet de reden dat er een mc aanwezig is. Ik vind een mc belangrijk voor de aan en afkondiging van de dj's en MISSCHIEN om 1 a 2 keer iets te roepen en geen onzin. Ik begrijp wel een beetje waar je op doeld, bij deze mc. Hij is nog nieuw in de branche en moet hem ook nog een beetje sturen. Helaas kan ik niet de hele avond naast hem staan en is het dus nog niet helemaal verlopen zoals ik wilde. Hij heeft mijn inziens iets te veel gezegd, ook al was het nog minimaal op de avond. Ook vind ik dat een mc niet met onzin moet komen maar kort en krachtig moet zijn en zeker moet proberen creatief en origineel moet zijn. Ook hier moet nog aan gewerkt worden. Maar ik verwacht ook niet van iemand dat hij meteen een top mc is en met de top mee kan draaien. Al doende leert men en voor een eerste keer, ben ik zeker tevreden over deze mc.

De sfeer zat er goed in. Er werd heerlijke harde schranz gedraaid, lekker monotone harde bassen die geen moment verveelde. Ook Chris bleef zin houden en zijn bekende big smile werd gespot. Tegen vieren werd zijn set weer wat minder toegangkelijk en werden er wat “stilte voor de storm” platen gedraaid. De stoomketel van de Duitse technolocomotief stond inmiddels op knappen Het kaartje voor de 1e klas werd omgewisseld voor een plaats direct naast de kolenoven en de beuk ging er weer in. Heel de zaal stond kolen te scheppen alsof iedereen alleen nog maar harder wilde rijden! De harde platen keuze stuurde niet aan op een toegift zoals Dave Clarke dat een paar weken eerder gedaan had. Het tegendeel bleek waar te zijn, ook Liebing had zijn kruit niet verschoten en deed de locomotief pas stoppen om kwart voor 6.

De ervaring van Xcess en de mensen van Las Palmas hebben een top productie afgeleverd. Muzikaal een hoogtepunt. Het publiek had er zin in. Leuk om het percentage man/vrouw op een mannenaangelegenheid bij uitstek weer eens op peil te zien. De gehele set van Liebing zal, zoals gezegd, door IdenT radio uitgezonden worden. Het hoge IdenT gehalte is niet onopgemerkt gebleven. De kans om te antwoorden op de vraag of Xcess verkocht zou worden aan IdenT werd dan ook aangegrepen.


Van deze vraag begrijp ik niets. Ik heb al eerder iets vernomen dat men denkt dat XCess, sinds het logo van id-t radio op de flyer staat, zou samenwerken met id-t. Dit is niet waar en er zijn nooit plannen geweest om XCess te verkopen. XCess heeft een promotie deal afgesloten met id-t radio. Dit is een afdeling van id-t, net zoals magazine en id-t events, die allemaal los staan van elkaar. De samenwerking die wij met id-t RADIO hebben bestaat uit wederzijdse promotie. Deze samenwerking had net zo goed met radio 3 fm of radio 538 kunnen zijn. Ik hoop dat het nu een beetje duidelijk is voor de mensen. Id-t RADIO is dus voor XCess een medium om de events en artiesten te promoten, net zoals bijv. Groovetrackers dit voor ons doet op internet !!!!

De volgende Xcess Profiles zal plaatsvinden op 5 maart. Welke DJ hier zal draaien is nog niet bekend. Wel bekend is dat het weer in Las Palmas zal zijn. De uitsraling van Las Palmas past perfect bij het feest Profiles. Het gaat zelfs verder,zo zal er op 29 april, in samenwerking met MAW technoparties een One Off gegeven worden. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Niet alleen door de geweldige primeur die ik beleefd heb maar ook door de openheid van de organisatie!

Xcess, bedankt voor het honoreren van onze persaanvraag!

Comments

 • kitty

  8 December 2003

  Leuk veslag, grappig om te lezen dat Chris er weer erg veel zin in had, het blijft wel een schattige man(ik heb hem alleen te veel gezien afgelopen 2 jaar)

  Ik hoorde dat hij ook nog Dexter van Villalobos heeft gedraaid ook wel heel cool.

 • 8 December 2003

  Paulus, een heerlijk amusant verslag om te lezen!

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  9 December 2003

  tenks kitty en marcsheer. en dan heb ik nog niets eens vermeld dat hij zijn handdoeken act ook heeft gedaan! :B blind draaien met een handdoek over je hoofd!

 • Chris

  Chris

  9 December 2003

  Vet report weer Paulus!!!

  Goed bezig! :D

 • Goedie

  Goedie

  9 December 2003

  Als hij blind zou draaien met zijn ellebogen had ik helemaal respect voor hem gehad ;)

  Leuk report trouwens met de feedback van Maurice :)

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 December 2003

  tenks all…

  but,

  Blind DJ's without hands…where does it all end…??? Blind soccerplayers with no feet?

 • Ro

  Ro

  12 December 2003

  Superverslag!
  Niks meer aan doen.

Comments are closed