power to the people II

I LOVE TECHNO – FLANDERS EXPO – GENT

Alweer de 9e indoor variant van dit grootste techno event van de hele wereld. Een succes reeks zonder genade. Een feest waarmee België zich op de dance-kaart heeft gezet. Mensen van over de hele wereld vliegen speciaal naar dit kikkerlandje toe om later te kunnen zeggen “Ik was erbij!” “Ik ben in het Mekka van de techno geweest!"

Clearchannel (organisatie van I LOVE TECHNO) stond voor een moeilijke opgave. De gewenste bezoekers aantallen werden niet gehaald voor de outdoor variant. In de week dat het normaal georganiseerd zou worden was het Flanders Expo voor de helft vol. Een aantal vaste DJ’s die er normaal altijd bij zijn en samen met het event groot geworden zijn konden niet op de gekozen datum en de negatieve publiciteit over het commerciële Clearchannel woekert voort.

Het was allemaal best spannend. Tijdens het feest Clubland in Antwerpen (België) werd het nieuwe thema bekend gemaakt. Ik zelf was dan ook bij de primeur en moest even nadenken, “POWER TO THE PEOPLE”. Een slim zet! Hierbij konden veel activiteiten verzonnen worden waarmee ook de “underground” bereikt kon worden. Zou het een prijsdoorbraak zijn? Bij dit thema werden diverse activiteiten verzonnen waarmee de organisatie het publiek tegemoet kwam. De eerst verkochte 500 kaarten werden voor de meeneem prijs van 10 euro van de hand gedaan. Deze actie vond plaats op 6 september in een platen zaak genaamd “MUSIC MAN”. Deze actie was een doorslaand succes. De politie moest er aan te pas komen om de menigte in bedwang te houden. De 500 kaarten waren dan ook snel op en niet iedereen kon bediend worden. Een verdere mooie actie van de organisatie was om d.m.v. van codes, die ontcijferd moesten worden, wat namen van de line-up prijs te geven. Zo konden er op de allereerste flyer namen gevonden worden als Miss Kitten en Renato Cohen. Meest ludieke actie was dat een lokaal clubhuis (Jeugdhuis X te Hoeselt)
de eer kreeg om als eerste promomateriaal te ontvagen. Dit allemaal in het kader van “Power to the people”!

Na de tegenslagen die Clearchannel te verwerken kreeg werd op 1 september eindelijk de line-up bekend gemaakt. Zoals eerder gezegd; een aantal vaste DJ’s kond er niet bij zijn. Tot grote teleurstelling van vele fans. Publiekstrekkers als Rush en Dave Clarke en zelfs poll winnaar van de outdoor variant Umek verscheen niet ten tonele. Wie waren er dan wel? Teveel om in 1 adem op te noemen. Onderaan vindt u een lijst met alle DJ’s die hun kunsten vertoonde. Maar hier de highlights: 2 Many DJ’s, Cari Lekebusch vs Adam Beyer, Miss Kitten, Richie Hawtin, Sven Vath etc. Duidelijk niet nog een tegenslag! Vele konden dan vanaf 1 september niet wachten op dit feest. Natuurlijk waren er sinds die tijd mooie feesten maar de echte zou op 18 oktober komen! I LOVE TECHNO zat sinds die tijd ook niet stil en heeft 2 feesten georganiseerd die helemaal uitverkocht waren. Van 1 is ook een review te lezen op de site nl. An exclusive night with… (DJ Rush) en een Electrofeest in de chique Culture Club (BodytoBody)

Al snel was duidelijk dat het met de kaartverkoop niet helemaal lekker liep. Te weinig kaarten waren in de voorverkoop verkocht. Het exacte aantal moet ik jullie verschuldigd blijven maar een dag van tevoren waren er nog 5.000 (van de 35.000) kaarten beschikbaar. Nu heerst er in België niet een voorverkoop cultuur maar voor het eerst in vele jaren was het op voorhand niet uitverkocht. Tot vreugde van veel mensen die het vorig jaar te druk vonden. Het is het melden waard dat de brandweer de locatie voor nog meer dan 35.000 mensen heeft goedgekeurd. Op de venue zelf was ook duidelijk te merken dat het rustiger was dan vorige jaren. Bij de main act van Miss Kitten in de blauwe zaal was er dan ook genoeg ruimte voor een danspasje. De verschrikkelijk mooi aangeklede zaal was niet helemaal vol tijdens de goeie set van Miss Kitten. Met gepast kledij (I LOVE BERLIN was vol trots op haar borst te zien) stond deze zelfbewuste vrouw vol in de schijnwerpers. Achter de DJ Booth waren grote schermen waarop de act te zien was. Miss Kitten bewees trouwens ook een goeie danseres te zijn. De VJ die te zien was deed minder goeie zaken. Het waren wel mooie beelden maar het liep niet helemaal lekker. Veel fouten waren er te zien. Jammer dat de introductie van Miss Kitten zo lang duurde en dat het door iemand van TMF gedaan werd. Maar ja, een MC mogen ze van mij part helemaal weglaten. De live set die erna kwam was van VITALIC. Deze “nerd” schuwt de microfoon niet en zingt vrolijk doch vals mee met zijn eigen nummer. Weet niet of er van VJ is verwisseld maar degene die nu in actie was deed het een stuk beter. Het begin van de set van “2 Many DJ’s” was verassend. Ondanks alle kritieken over hun verschijning op dit TECHNO event en de “ze zullen zich wel aanpassen mentaliteit” die heerst, begonnen ze hun set gewoon met “Prince”. Jammer dat het nummer van VITALIC (Poney) ook in hun set terug kwam. Er waren veel mensen speciaal voor deze feestbeesten naar de blauwe zaal gekomen maar konden het merendeel van het publiek niet boeien. Halverwege de set was de zaal dan ook minder vol.

Ik kan het nu natuurlijk gaan hebben over de fantastische set van Cari Lekebusch vs. Adam Beyer. De back 2 back set met hun Zweedse zwetende techno waarmee ze allebei zeer veel plezier beleefde maar dat doe ik niet. Hier had je bij moeten zijn! Jammer voor degene die er niet bij waren, jammer voor degene die voor een andere naam kozen. Jammer voor degene die niet weer Adam Beyer wilde zien. Jullie hebben wat gemist. Niet alleen deze prachtige set maar vooral de ambiance in de rode zaal. Belgen weten hoe ze uit hun dak moeten gaan. Daar ik op Nederlandse feesten nog wel eens raar om me heen kijk om dat er zoveel word geouwehoerd. Hier het tegenovergestelde, niet lullen maar zweten en gaan. Er was hier in de rode zaal iets heel speciaals aan de hand. Ook voor Chris Liebing ben ik blijven staan. Deze Schranz meister had er zin in. Het publiek was al afgemat door de heren ervoor maar hadden er nog steeds zin. Zeker het laatste half uur toen Adam Beyer nog even terugkwam om samen met Liebing nog wat platen te draaien. Toen ik tegen het einde helemaal vooraan stond vlogen de flessen mij om de oren, niet van het publiek maar van Mnr. Beyer. Flessen water en Smirnoff werden aan zijn fans geschonken. Ik haal dit punt aan omdat ik zelf de gelukkige winnaar was van dit graai maar raak toeval.

De Switch area is een tent die in het midden van de grote zaal gepland staat. Deze tent wordt gehost door het radioprogramma SWITCH op Studio Brussel. In deze tent is het de bedoeling om aankomende DJ’s een kans te geven. Ook Cyrix, die in eerste instantie schitterde door afwezigheid, mocht na zijn gewonnen debuut op de outdoor variant van I LOVE TECHNO zijn comeback maken. In deze tent werd voornamelijk het hardere genre binnen de technoscene gedraaid. Ook deze editie was er overigens weer een DJ contest. Uit de vele inzendingen van over de hele wereld kwam als winnaar de DJ REZZA uit (hoe kan het anders…) België. Hij mocht na Richie Hawtin (die overigens afsloot met hitje Murder was the bass) voor een volle zaal een half uur zijn kunsten vertonen.

Leuk om te zien dat het “merk” APE ook hier in België actief was. Ape verzorgt o.a. alle PR activiteiten voor I LOVE TECHNO in Nederland en kon ook hier het partypack uitdelen. Waarom zat er in de Belgische pack geen lange vloei?

I LOVE TECHNO was weer een top feest die zeker in mijn top 3 van dit jaar zal eindigen. Natuurlijk waren er min punten die ik de organisatie niet wil onthouden. Waarom lukt het niet om voor 35.000 mensen fatsoenlijke toiletten neer te zetten? Het is altijd een anticlimax om lang in de rij te moeten staan voor een vieze stinkende rioolbak waar (in tegenstelling tot de gratis toilet berichtgeving) 50 eurocent voor betaald moest worden. Tegen wildplasser werd overigens hard opgetreden! (Niet aan de lijve ondervonden) Ander min punt blijft het publiek dat vaak erg jong en niet techno minded over komt. Voetbalstadion effecten noem ik het gemakshalve. Wel ontmoet je mensen van uit heel de wereld. Canadezen, Grieken, Fransen, you name it, they got it!

Met die kreet zou ik mijn review af willen sluiten, You name it, I LOVE TECHNO HAS IT!

Met dank aan onze buschauffeur Joris, en speciale dank gaat uit naar de organisatie van I LOVE TECHNO voor het beschikbaar stellen van PRESS tickets.

zoals beloofd de complete line up: Chris Liebing. Cajmere a.k.a. Green Velvet. Sven Väth. Johannes Heil (live). Miss Kittin. 2 ManyDJ’s. Monika Kruse. Adam Beyer & Cari Lekebush. Ben Sims. UR presents Red Planet (DJ set). The Hacker. Andre Galluzzi. Gayle San. Michel De Hey. Redhead. Marco Bailey & Christian Smith. Erol Alkan. Renato Cohen. Psychogene. Spacid. Oliver Bondzio. Stanny Franssen. T-Quest. Vitalic (live). Alter Ego (live). Dimitri Andreas (live). Toni Rios. Richie Hawtin.

Comments

 • Chris

  Chris

  21 October 2003

  Ik heb ook zeker weer genoten en vond het van de beter dan de afgelopen twee jaar. 2000 blijft voor mij nog het hoogtepunt. Daar ben ik Richie fan geworden en die set is me altijd bij gebleven.
  Maar goed, dat de eerste keer het best is, geldt natuurlijk voor heel veel dingen. ;-)

 • Goedie

  Goedie

  21 October 2003

  Graai maar raak :D

  Duidelijk toch wat gemist, maar ik haal de schade zeker wel weer in op andere feestjes.

Comments are closed