integrate

Het 3e evenement van Musika Tremenda in het Haagse poppaleis “Het Paard” vond afgelopen zaterdag plaats. De 1e versie was een try out waarin niet alles vlekkeloos verliep, de 2e (ism Les Couleurs) word bestempeld als beste techno-avond van 2003 (de Jeff Mills avond!) en deze avond zou in het teken staan van het afzeggen van Dylan “hype” Drazen en de techno grootheid DJ Rush.

Het zit de organisatoren van Integrate niet altijd mee. Ditmaal zei Dylan Drazen zijn gig om duistere redenen af. Voor Integrate zat alles al in kannen en kruiken en toen moesten ze hals-over-kop op zoek naar een vervanger. Ze vroegen zelfs om tips in de excuus pop-up op de site. De 1e keus, Marco Carola, kon helaas niet op zo’n korte termijn geboekt worden maar er was al snel een deal gesloten met Petar Dundov. Wie? Ja, heel goed, de Croaat die muziek uitbrengt op “Music Man” en het label van Jeff Mills “Tomorow”. Een waardige vervanger dus!
Op voorhand wisten we dat het druk zou worden. De mailing in de week voor het evenement gaf al aan dat de kaarten voor dit feest bijna uitverkocht waren. Om 23:00 stonden de Haagse liefhebbers dan al rijen dik voor de deur van het architectonische hoogstandje. Hier stond ook vermeld dat het evenement helemaal uitverkocht was. Er waren zelfs 200 kaarten meer verkocht dan op de “Mills” avond. Een klein succesje voor Integrate dat voor het eerst in haar bestaan tijdens de voorverkoop was uitverkocht.

De grote zaal stroomde snel vol terwijl het in de kleine zaal nog leeg bleef. Sicco Bosscher trapte af in AREA 1. Deze ruimte blijft verassen! De akoestiek, de architectuur, dit pand heeft het gewoon! De 2e verdieping heeft nog niet zo lang een extra vide die zich precies boven de dansvloer bevind. Niet voor de bangerikken want tijdens het springen buigt de vloer wel door. Maar goed, Sander Bosscher kon niet echt overtuigen maar deed het als “aftrapper” erg goed. Het publiek had hij in ieder geval mee (lees: was in grote getale aanwezig).

Om het concept eer aan te doen werd er weer geschilderd op het podium. Het podium was wederom een atelier voor schilders, VJ’s en DJ’s. (wanneer komen de geuren?) Ditmaal werd 1 schilderij, waaraan met 3 man gewerkt werd, klaargemaakt. Wat het was weet ik nog steeds niet, maar het leek op een koffer. Denk dat hiermee bedoeld werd dat de organisatie eens even goed zou uitpakken vanavond! Tijd voor Petar Dundov, de man die ooit eens heeft gezegd: Ik ga techno eens even ontleden en weer van onder-af-aan opbouwen, begon zijn set stevig. Dit bleef het ook. Hoe moet je anders opwarmen voor Mr. Rush? Weinig diepgang maar wel diepgaand en tevens een perfecte mixer! De organisatie zal blij zijn dat Dylan niet is op komen dagen en dat ze Petar in hebben mogen schakelen. De Croatische technokoning kan bij mij niet meer stuk.

Beneden in de verzamelruimte stond ook de stand van Sharon weer op de vaste plek. Sharon is ontwerpster van het kledingmerk Lazyone en heeft haar eigen winkeltje waar deze editie ook de kledinglijn van Integrate werd verkocht. De exclusieve kledinglijn was deze editie voor het eerst te verkrijgen. Helaas moest Sharon mij melden dat er deze x voor het eerst 2 van haar exclusieve kledingstukken gestolen zijn. Dit had ze nog niet eerder meegemaakt.

Bijna 3 uur en de DJ set van de hoofdact zou beginnen. Als pers kon ik vanaf het podium perfect zien hoe dit zich zou voltrekken. De grote neger uit Chicago, die weinig introductie nodig heeft, zorgde direct voor beroering in de zaal. Hier kwam iedereen voor! Zijn set begon rustig en de cover van Riders on the storm kwam voorbij. De intro van zijn set duurde echter niet langer dan een paar minuten, daarna: Pure bass! De energie die dit teweeg bracht en door de zaal heen golfde was ongekend. Zo had ik het in het Paard nog niet eerder gezien. Prachtig! Velen voelden dit en er klom zelfs iemand op het podium en wilde zijn held een hand geven. Dit lukte nog ook, de handen werden geschud. Dit was echter een teken voor velen om ook het podium op te klauteren en het podium stond ineens vol Rush fans. Rush keek zelfs even bedenkelijk en wist niet helemaal wat er gebeurde. Mensen van de organisatie stuurde iedereen eraf maar de rust was echter nog niet terug in de tent… Wat een verschijning deze man, wat een muziek, wat een positieve energie brengt hij teweeg. Gedurende zijn hele set was er genoeg aandacht voor zijn muziek. Dit zorgde ervoor dat om 5 uur de zaal nog helemaal vol was. Tijdens het dankwoord van Frank van den Bold werd dit maal niet de volgende DJ bekende gemaakt. deze stond nl al op de site! Volgende Integrate kunnen we gaan genieten van Heiko Laux en een DJ set van Technasia! Ik ben er in ieder geval weer bij.

Ik wil de organisatie hiermede bedanken voor het honoreren van de persaanvraag.

Comments

 • U-Move

  25 February 2004

  goed report Paul, leuk om te lezen dat iedereen t naar ze zin had heb nu best wel spijt dat ik niet ben geweest

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  25 February 2004

  vanavond ook foto's!

 • doe mij maar techno

  25 February 2004

  Een mooi verwoord verslag Paulus :)!! Ik had Rush eerlijk gezegd nog niet eerder gezien (schaam schaam schaam…8-)), maar het was inderdaad één brok energie wat door de zaal golfde:r.
  De eerstvolgende keer datr ik weer in het Paard ben is met Deep Dish op 20 maart. Ik hou namelijk ook nog van Pure House en Progressive :B

 • Chris

  Chris

  25 February 2004

  Cool report!
  Rush is niet echt meer mijn ding, maar ik zal nooit vergeten toen hij in juni 2001 op Awakenings stond met Surgeon en Misstress Barbara. Wat ging dat los!!! niet normaal!
  Heiko Laux en het feit dat ik nog nooit in het Paard ben geweest… toch weer 2 redenen om naar de volgende Integrate te gaan :)

 • Mech

  25 February 2004

  :p het koffertje is een computer!!! Ben erg benieuwd naar de foto's… ;-)

 • Goedie

  Goedie

  26 February 2004

  Dat is inderdaad altijd wel mooi aan Rush, het hoeft niet je ding te zijn maar die man brengt zoveel energie in zijn set dat je het toch leuk gaat vinden :r

  Jullie mogen daar in Den Haag trots zijn op het Paard, mooie tent en ik ben er snel ook weer te vinden: Deep Dish :).
  Voor Heiko Laux wil ik trouwens ook nog wel even langskomen.

 • Magneto

  27 February 2004

  Ik vind het paard ook een toptent!

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  29 February 2004

  Line up van komende Integrate is aangevuld met nog een naam! Hier de tekst uit de pop-up:

  THANKS!

  De laatste editie van Integrate is er een om in te lijsten! De line-up was ‘close to perfection’, de sfeer was super en alles klopte zo’n beetje. Iedereen bedankt voor jullie stralende aanwezigheid!

  We kunnen zeer tevreden terugkijken op een meer dan geslaagde avond, waarvan er nog vele zullen gaan volgen. Alle commentaar, tips en ideeën zijn natuurlijk nog steeds welkom. Binnenkort zal de site weer verder worden verbeterd, zodat we zelf sneller kunnen reageren op de meest actuele ontwikkelingen.

  Integrate crew

  Next Integrate > Benny Rodriguez, Heiko Laux, Technasia (Charles Siegling) and more tbc

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  2 March 2004

  Volgende Integrate is trouwens 5 juni.

Comments are closed