symposium2

Dinsdag, 16 december 2003

De directie van ID&T werkte graag mee aan een lunchsymposium dat georganiseerd werd door eerstejaars studenten van de studie “Vrijetijdsmanagement” aan de Hoge School van Rotterdam. Directielid “Sander Groet” was uitgenodigd om te vertellen hoe de Nederlandse marktleider van de dancescene invulling geeft aan de term “Event Management”.

Sander Groet, oprichter van de eerste “Mysteryland”, kwam ID&T eens goed promoten. Dit was te verwachten. Het budget van de organisatie bedroeg ¤ 50,- en was bij lange na niet toereikend. Zijn gratis optreden werd dan ook een grote reclame waarin de historie, organisatie structuur, marketing strategieën en eventuele plannen van dit dancebedrijf werden verkondigd.

ID&T is begonnen als een kleine organisatie die een eindexamen feest hadden georganiseerd. De 3 heren, waarvan de initialen verwerkt zijn in de naam van deze organisatie (Irvine, Duncan en Theo), kregen zoveel lol in het organiseren ervan dat ze meer feesten zijn gaan organiseren. Vanaf 1992 hebben zij zich in het beginsel toegelegd op de verkoop van CD’s, organiseren van events en de merchandising. Vanaf 1997 is het allemaal erg rap gegaan en er volgde al snel een ontwerpstudio voor flyers, een website, het magazine, samenwerking met “New Dance Radio”, oprichting van dochteronderneming “Q-Dance”, opening van loungecafé “Mme Jeanette” en strandtent “Bloomingdale” tot de FM frequentie in 2003. Inmiddels is ID&T uitgegroeid tot een bedrijf dat een omzet genereert van 26 miljoen euro. Vijftig Fulltime banen biedt (excl. parttime event jobs) en een belang heeft van 50% in Q-Dance. Een nieuwe Horeca gelegenheid in hartje Amsterdam tegenover Tuschinksi is tijdens dit schrijven reeds geopend. In het in de jaren dertig gebouwde, in tegenstelling tot Tuschinksi, zakelijke pand stond de “realiteit van de actualiteit” centraal. Hedentendage zullen wij ons er ontrekken aan die realiteit!

Onderzoeken, in opdracht van ID&T, hebben uitgewezen dat er in Nederland 2.380.000 dance liefhebbers zijn. Hiervan hebben er in 2003 300.000 een ID&T evenement bezocht. ID&T mag zich dan ook marktleider in Nederland noemen. De totale omzet die omgaat in de Nederlandse dancescene wordt geschat op een half miljard! Niet heel raar dat organisaties als paddestoelen uit de grond vliegen. Al heb je er maar 1% van!

Na een wandeling langs alle losse BV’s kwam het succes van “Sensation” ter sprake. De Amsterdam ArenA kreeg eindelijk een nachtvergunning en plannen werden snel gesmeed. Volgens critici een risicovolle onderneming. “Waarom een houseparty in een voetbalstadion?” De term “Houseparty” is binnen ID&T gelederen overigens not done. De term draagt een te grote negatieve lading met zich mee en het fenomeen kan beter uigedrukt worden als “Dance-event”. Terugkomend op Sensation. Een nieuw evenement dat vanaf nul georganiseerd moest worden en gepromoot moest worden. Dit kan je wel overlaten aan de creatieve breinen van deze organisatie. Door het hele land doken er in het uitgaansleven mensen met T-shirts op waarop alleen de tekst “Sensation” stond. Zonder uitleg. Er werden zelfs graffiti spuiter ingehuurd om langs snelwegen de naam “Sensation” te spuiten. Binnen de scene was er al naamsbekendheid, maar waarvoor? “Sensation” zou uitgroeien tot het op-één-na grootste indoor evenement van Nederland. Het grootste dance evenement is overigens de Fast Forward in Rotterdam en grootste indoor is ook van de hand van ID&T namelijk: Innercity, dat dit jaar, na thema's als “Japan” en “USSR” (kennen we de Lada nog?) nu kiest voor “Brazilië”. Ook dit evenement was al lange tijd van te voren uitverkocht!

Als primeurs voor het jaar 2004 kan er meegegeven worden dat er een meerdaags festival georganiseerd gaat worden op het terein van Six Flags. Ook dit jaar zal, het door de Gemeente Hoofdorp o zo gekoesterde, Mysteryland op het Floriade terein gehouden worden dat door Sander Groet als een “infrastructurele droom” omschreven wordt. Na dit symposium kan ik me alleen nog maar verheugen op het 1e cruiseschip dat gaat dienen als meerdaags festival terrein!

PaulusP
Groovetrackers.com

Comments

  • Goedie

    Goedie

    8 January 2004

    Zo'n cruiseship zou me ook wat zijn :D.
    Leuk informatief stuk om te lezen, goed bezig Paulusp!

Comments are closed