DJ Naam:Cyrix

Echte Naam:Desmet Frederik

Geboortedatum:03/08/1978

Woonplaats:Torhout, BE

Ok het verplichte rondje is voorbij, nu de leuke vragen! Hoe oud was je toen begon met DJ’en? En was techno je eerste liefde?

Eerst en vooral even aanhalen dat ik de microbe letterlijk met de paplepel heb binnen gekregen: mijn (intussen overleden) vader is altijd reporter geweest voor de showbiss-pagina’s van een plaatselijke krant en is een tijdje dj geweest op een nog plaatselijker radiokanaal, dan is mijn vijf jaar oudere broer beginnen met plaatjes draaien: ook eerst op een lokale radio, later in een intussen reeds lang gesloten, maar ferm beruchte discotheek in Torhout. Zelf heb ik mijn eerste stapjes in het dj-wereldje gezet op 15-jarige leeftijd (we vieren dit jaar dus 10 jaar Cyrix ;-) ) in een jeugdcafé in Torhout. Ik dweepte toen met de Confetti’s (Belgiës belangrijkste exportproduct op gebied van New Beat in die tijd) en alles wat je toen op de radio hoorde. Ik speelde toen ook letterlijk alles: van dance tot rock, van karnavalmuziek tot slow. Gaandeweg raakte ik enorm gefascineerd door synthesizermuziek van o.a. Jean-Michel Jarre, Vangelis, … en vooral het feit dat je met muziek zónder vocalen toch zo diep kan gaan, intrigeerde mij enorm. De link naar andere elektronische muziek – lees: techno – is dan ook gauw gemaakt. Rond 2000 had de karnavalmuziek reeds lang plaats gemaakt voor de betere ‘clubmuziek’ tot ik radicaal besloot me volledig op de techno-toer te gooien. Ik ben toen toegetreden tot een collectief – RRP genaamd – die zich toespitste op feestjes geven rond de belgische kust en het undergroundgebeuren naar een groter publiek te brengen. We deden toen vooral hardtek- en acid-dingetjes.

Hoe omschrijf jij je style?

Ik probeer mijn sets altijd zo verscheiden mogelijk te houden: ik hou van de rechttoe-rechtaan techno, maar je zal me zelden een uur horen draaien zonder daar wat acid-, electro- tot soms zelfs hardtek-invloeden in terug te vinden. Dat hangt ook van het publiek af: als ik merk dat iets niet lukt, probeer ik het op een andere manier. Lukt het wel, dan is er dat vuurwerk hé, de adrenaline is niet meer te stoppen dan… Geen mens die dan nog weet waar ik uitkom ;-)

Je deed mee aan een wedstrijd georganiseerd door I LOVE TECHNO, kan je hier iets meer over vertellen en wat het allemaal voor je betekent heeft.?

Eerlijk waar: ik heb nooit het minste gedacht gehad dat ik dit ging winnen. Blijkbaar zijn er zo’n 250 deelnemers geweest uit een handvol landen, en ik had al moeite te geloven dat ik bij de laatste 12 was die zouden uitgezonden worden op Switch (Populaire dance-programma op het nationale Studio Brussel), als dan ook nog blijkt dat ik gewonnen had… er gaat veel door je op zo’n moment. Van parochiezaaltjes met zeven man en een paardenkop plots voor 10.000 man het eerste ILT-Outdoor mogen openen, het was me wel wat ja. Na mijn set moest ik me toch even op de grond zetten… Wat het dan uiteindelijk betekend heeft: het feit dat mijn agenda barstns vol staat zal wel grotendeels aan die memorabele dag gelegen hebben… Noem het dus gerust mijn grote break-trough.

Binnen België geniet je inmiddels van een behoorlijke bekendheid, jullie Noorderburen zal dat niet ontgaan zijn maar wanneer komt je eerste gig in Nederland?

Dat eerste optreden komt wanneer de interesse van bij jullie komt ;-) Nee serieus, ik ben een paar jaar geleden nog naar Dance Valley en Innercity geweest en dat Nederlandse volkje houdt wel van een leuke party, dus ik denk dat het heel fijn zou zijn, al is het maar om eens een ‘ander’ publiek voor je te hebben. Benieuwd of jullie freaks de adrenaline bij mij ook los krijgen :p

Ben je duur om te boeken?

Wat is duur? Ik kan me voorstellen dat wie een heel bescheiden feestje geeft en enkel mijn naam op de affiche zet naast een paar lokale talenten, misschien wel even schrikt van de prijs omdat hij voor zijn vrienden-dj’s misschien niks hoeft te geven, maar wie al ervaring heeft in deze dingen en wat rond neust voor prijzen van bekendere namen zal gauw tot de conclusie komen dat mijn prijs niet eens zo gek veel is. Ik hou er trouwens rekening mee waar ik moet draaien: grote mega-events die veel rekenen voor hun entree en hun drank kunnen meer missen dan jeugdhuizen met een bescheiden budget.

Je mag straks voor Sven Vath draaien op wederom een feest van I LOVE TECHNO,, had je verwacht dat je het ooit aan hem mocht overgeven en wat is je hoogetpunt tot nu toe?

Eigenlijk is dat al half gebeurd: Sven heeft trouwens op hetzelfde podium gedraaid als ik op ILT Outdoor. Maar dit is natuurlijk nog helemaal anders: gans het event is opgebouwd rond de man die ik nog steeds als mijn grote voorbeeld beschouw, en het is dan ook een serieus grote eer deel te mogen uitmaken van de toch wel beperkte line-up. Stilletjes hoop je dan natuurlijk ook dat Sven op dat uur al aanwezig is en… hoop doet leven hé. Ergens denk ik dat ik voor deze avond meer nerveus zal zijn dan voor mijn vorig hoogtepunt, zijnde ILT Outdoor. Maar laat ons het niet over de zenuwen hebben.

Denk je dat er verschillen zijn tussen het feestpubliek in België en Nederland, of heb je hier al ervaring mee?

Zoals reeds aangehaald heb ik al enkele feesten meegemaakt in Nederland, en qua verschil merk ik toch nog een groter gereserveerdheid, noem het gerust preutsheid, in de belgische hoek. Een Nederlander durft meer opvallen, misschien té soms, hier in België kijken ze je gauw raar aan. Misschien daarom ook dat de sfeer op die Nederlandse parties altijd top is: iedereen is uitgelaten, iedereen doet wat hij wil zonder naar iemand te hoeven omzien. Pas op, de sfeer in België is allesbehalve slecht hé, ik merk hier gewoon toch nog een iets groter ingetogenheid.

Het liedje “superstar” van Amelia inspireert mij tot de volgende vraag. Wat voor status geef jij jezelf? (m.a.w. hoe kijk je tegen het DJ’en aan, ben je een muzikant met tables als instrument, draai je gewoon plaatjes en zie je de hele verafgoding van de DJ niet zo zitten? Of vindt je deze vraag hoe dan ook overtrokken?)

Ik dwing mezelf tot relativatie: soms ga je wel eens met de voetjes van de grond als iemand die je zelf niet kent je komt zeggen van ‘whaw ik heb je daar en daar en daar gezien en het was gewoon top’, mensen die praatjes willen met je slaan tot zelfs handtekeningen toe… dan wordt het toch even moeilijk om jezelf niet als een ‘ster’ te gaan beschouwen. Maar laat ons even wel wezen: overdag op straat herkent niemand me, ik heb geen tienermeisjes die me stalken en hun ondergoed naar mijn adres sturen, dus dat valt allemaal nog wel mee. Af en toe es goed uzelf bekijken en vooral denken aan hoe je de avond ervoor weer es de clown hebt uitgehangen op het podium helpt je algauw van dat sterrengevoel af ;)

Even een quote : Als ik bezig ben en ik rommel wat door mijn bak, kom ik altijd wel platen tegen waarvan ik zeg 'nja kzou die beter niet opleggen'. Als ik dat gevoel heb, wordt dàt gegarandeerd mijn volgende plaat” Leg eens uit!

Experiment. Daar draait het allemaal om. Platen waarvan je denkt ‘naah die doet het nu zeker niet’, zouden wel eens een groter effect op de massa kunnen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Je moet de mensen blijven verrassen: als ik een acapella van Britney Spears door een Stigmata van Chris Liebing laat schallen, kijken de meesten even verwonderd naar de dj-booth om daarna tot het besluit te komen dat het toch wel iets heeft en vervolgens volledig uit hun dak te gaan. Foute platen? Misschien wel, maar moet het allemaal zo serieus? Mensen komen nog steeds voor hun plezier naar de fuiven, niet om een les te krijgen in wat nu wel de meest obscure platen van het moment zijn. Niet dat ik constant zo’n dingen doe, maar even een knipoog om – weer – alles te relativeren moet toch wel kunnen, vind ik.

Hoe kom je aan je platen? (favoriete labels?)

Vroeger reed ik dikwijls naar Gent, dat was dan een namiddagje uit. Tegenwoordig bestel ik zo’n 80% van mijn platen via internet, webshops in Engeland. Niks zo gemakkelijk: zondagavond krijg ik een lijstje met de nieuwe releases, dezelfde avond gaat de bestelling via e-mail en drie dagen later brengt de postbode uw verse lading vinyl aan de deur. Niet meteen de goedkoopste manier en als je nooit meer zelf de deur uit gaat om platen te halen bij de platenboer, verlies je toch wel ergens de feeling en mis je veel. Het is zowat de gulden middenweg zoeken. Qua favoriete labels ben ik onlangs gestoten op het geniale Framework van de Verenigde Staten, funky electro-techno met opzwepende stemmen, I like it. Adam Beyer’s werk op zijn eigen Southsoul en op Jericho is ook altijd een schot in de roos, en de booty stuff op Pro-Jex laat ik ook niet liggen.

Produceer je zelf ook?

Daar hangt iets in de lucht…

Welke apparatuur gebruik je tijdens je gigs?

Mijn set-up thuis bestaat uit twee platendraaiers (onvermijdelijk Technics), een mengpaneel van Pioneer, dito effectbox en twee Pioneer cd-players, overblijfselen uit mijn ‘club en trance’-tijd…

Op welke festivals ben jij dit jaar te vinden?

Voorlopig geen, er is sprake van een outdoor feestje ergens begin de zomer, maar er is nog niks concreet.

Komende feesten:
05/03/04 - Memphis @ JH De Betonneuse, Pittem
05/03/04 - Buzz Party @ JH Jonkhove, Aartrijke
06/03/04 - FatAspii @ Lendelede
12/03/04 - Techno vs Young talent @ JH Spiraal, Rijkevorsel
12/03/04 - Resurrection Reloaded @ Kortrijk
12/03/04 - ADHN @ Hangar64, Oostende (private)
19/03/04 - An Exclusive Night With Sven Väth @ Fuse, BXL
20/03/04 - Sea of Saturn @ JH Vibro, Heist op den berg
20/03/04 - Kinky Party @ Sporthal, Veldegem
03/04/04 - Enigma @ Casino, Blankenberge
09/04/04 - Art|Fact @ Phill's Place, Korenmarkt, Gent
10/04/04 - Final Wars @ Middenstand, Kuurne
11/04/04 - Party @ De Mast, Torhout (TBC)
16/04/04 - Techmo2z @ Royal, Oudenaarde
24/04/04 - Civilisation @ JH Comma, Brugge
24/04/04 - Party @ Gildhof, Eernegem (TBC)
01/05/04 - Technological (TBC)
15/05/04 - Nightly Build @ The Zoo, Hasselt
15/05/04 - LocaliZed @ JH Sjaloom, Machelen (TBC)
21/05/04 - Xposure @ Hangaar 1, Oostende
05/06/04 - Perte Totale @ Wenduine (TBC)

Website: http://www.djcyrix.com

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  8 March 2004

  Rechter muis knop en save as

  hier een setje van DJ Cyrix!

 • Heinos

  Heinos

  8 March 2004

  Cool interview. Vind het grappig/raar om te lezen dat hij zelf de Belgen nogal ingetogen vind in vergelijking met de Nederlanders. Weet niet of hij dat baseert op de twee Nederlandse feesten waar hij geweest is. Lijkt mij toch een redelijk vaststaand feit dat de belgen vele malen losser gaan als ons eigen volkje, staan ze ook om bekend. Verder hou ik wel van een dj die af en toe rare/foute dingen op zijn draaitafels gooit. Houd het fris en verassend. Ben zun setje aan het looien, ben beniewd.

 • Goedie

  Goedie

  8 March 2004

  Erg cool, wordt toch eens tijd dat Cyrix ook eens een keer in Nederland komt draaien :)

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 March 2004

  hebben jullie die set nog neergeladen ? wat vonden jullier ervan, dudes?

 • Goedie

  Goedie

  10 March 2004

  Nee nog geen tijd voor gehad, maar ga het nu wel even doen.

 • Goedie

  Goedie

  10 March 2004

  We hadden nog en eens een dj profiel van Cyrix, schande! :r, gelijk even aangemaakt :D.
  https://www.groovetrackers.com/productions/artists/477/about/

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  10 March 2004

  er is sprake van een outdoor feestje in de zomer, maar nog niets concreets….. pffff…. klinkt als ? hahaha

 • Goedie

  Goedie

  10 March 2004

  Over die set gesproken, van welke film is dat sample dat je hoort bij 56 minuten, komt me redelijk bekend voor :).

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  12 March 2004

  kheb geen idee!

Comments are closed