Als onderdeel van ‘1001 nacht’ presenteerde MTV op donderdag 19 februari haar Fusion party in het concertgebouw te Amsterdam. “Twee werelden die elkaar niet kennen en op deze avond samensmelten tot een oase van beats en klanken. Wereld één is die van DJ Laidback Luke, wereld nummer twee is die van verscheidene klassieke muzikanten”. Met deze woorden opende Barbara van MTV de avond. En niets bleek minder waar te zijn.

Tijdens het soundchecken bleek al dat dit een bijzondere avond ging worden. Iedere artiest kreeg even 5 minuten om de monitor naar behoren af te stellen en om even feeling met de beats van Luke te krijgen. Dat dit allemaal prima ging bleek wel toen de cello speler i.p.v. te spelen een vet stuk, door het microfoontje op de cello, begon te rappen door een plaat van Luke heen. Luke was verrast en kreeg een grijns van oor tot oor. Met het vingertje in de lucht stond die achter zijn tafels. Jammer dat hier nog geen publiek bij was, anders was het eerste ‘losgaan moment’ een feit geweest.

Het soundchecken liep allemaal iets uit, dus een half uurtje later als gepland kon het publiek dat reeds in grote getale stond te wachten in de gangen naar binnen. De sfeer zat er al gelijk goed in en toen Luke zijn gezicht liet zien gingen de keeltjes dan ook open. Hij begon rustig met een operazanger, maar al snel werd de vierkwartsmaat ingezet en kwam kunstenaar Pim Smit erbij op het podium. Pim Smit verzorgt de vocals voor het nummer More Than Special, dit is de eerste single van DJ Laidback Luke die uitkomt op zijn eigen label MixMash. Deze vette single werd dan ook live op het podium ten gehore gebracht.

De sfeer zat er inmiddels goed in en de voetjes gingen van de vloer. Pim maakte plaats voor een vioolspeler en het tempo werd nog iets opgeschroefd. Lekkere stevige houseplaten smolten samen met de klanken uit de viool. Hoogtepunt was toen Luke Burning van Daft Punk erin knalde. Samen met de viool klonk dit zo verschrikkelijk vet, het ging even goed los in het concertgebouw.

Vetste van de avond vond ik het samenspel met het duo op de trommels en pauken. Dit was hoe de avond bedoeld was. Twee werelden werden één. Deze man en vrouw wisten echt hoe live percussie bedoeld is! Veel oogcontact met Luke en met z’n drieën werkten ze keer op keer naar een climax toe. Op het moment dat alle geweld dan weer losbarste stond de zaal op z’n kop. Had heel wat kippenvel momentjes tijdens deze set!

Helaas moest ik wat eerder weg en heb ik als laatste Luke en de cellospeler gezien. Heb nooit geweten dat je zulke vette geluiden uit een cello kunt krijgen. Tijdens het slot van dit samenspel kwam er een sirene achting geluid uit wat steeds sneller en sneller ging loeien. Luke zette de sampler aan en ging mee in het tempo. Zoals het hoort stopte ze op het hoogtepunt en werden beloond met een daverend applaus en gegil.

De visuals deze avond waren ook om te smullen. Achter een rijtje overhead projectoren stond een man die daar met gekleurde oliën live tekeningen op stond te maken. Deze werden geprojecteerd op het scherm achter de dj en de artiesten. Op de maat van de muziek werden deze vervolgens weer door elkaar gemixt. D.m.v. stokjes, kwastjes en zijn vingers verschenen de meest mooie dingen op het scherm.

De zaal van het concertgebouw is werkelijk prachtig. Zelden zo’n mooie zaal gezien. Het deed me een beetje denken aan een kruising tussen Paradiso en de Beurs van Berlage. Veel mensen gehoord en gezien die alleen al van de zaal zelf aan het genieten waren! Dat er niet ontzettend uitgepakt was, wat de lichten betreft, deerde dan ook niemand.
Het thema van de avond was oosterse invloeden en klassieke samples. Er liepen dan ook buikdanseressen rond met stokjes wierook, er waren in de twee foyers tal van verscheidene Marokkaanse hapjes te verkrijgen en door echte Mozarts kreeg iedere bezoeker een gratis flesje Coca Cola uitgereikt.

Ik heb een geweldige avond gehad. Als er ooit een tweede editie komt, raad ik dan ook iedereen aan die eens op zoek is naar wat anders, om hier heen te gaan!

Comments

 • Goedie

  Goedie

  21 February 2004

  Dit soort avonden zijn mijns inziens een verrijking voor de dancescene. Veel creativiteit en zo te lezen ook nog eens een goed feest. Burnin' spelen ondersteund door een viool, dat zal vast mooi geklonken hebben! &)

  Leuk report Heinos :)

 • Chris

  Chris

  21 February 2004

  Zeker een leuk report!
  Zeker wat gemist zo te lezen… Dit soort feesten mogen van mij zéker vaker gegeven worden en dan zal ik er zeker bij zijn! Die visuals lijken me ook cool! Ik heb dat filmpje van die koreaan met zand op een overhead gezien en die is ook erg cool! dat dan met gekleurde olie? Vet!!

 • Chris

  Chris

  21 February 2004

  Ja zeker…

Comments are closed