Mainstage

De Escape heeft sinds enkele maanden een technoavond erbij. Iedere laatste zaterdag van de maand verwent een technogrootheid ons met zijn kunstjes. Het veelbesproken dj talent Phonopunk is resident omdat hij winnaar is van een dj-contest. Zijn hart zal vaak overgeslagen zijn toen hij zag wat voor namen allemaal geboekt worden door de Escape. Vorige maand was het Cristian Varela (ESP) die op Mainstage stond, deze keer mocht Surgeon (UK) ons gaan opereren, zijn assistent was Benny Rodrigues, dus we keken met smart uit naar zaterdagavond.

De deuren van de Escape waren om elf uur nog dicht, dus was het tijd voor een biertje op het Rembrandtsplein. Toen we iets na twaalven binnen kwamen lopen stond Benny ons op te warmen, de zaal was al redelijk gevuld met opvallend veel mannen en weinig vrouwen wat de hele avond zo zou blijven. Benny deed wat van een dj verwacht wordt als je op staat te warmen voor een van de grotere namen in de technowereld: een goed opgebouwde set, met weinig beukwerk, en weinig bekende platen. Hoewel hij dat prima deed, leek hij het af en toe leuker te vinden dan het publiek zelf.

Om één uur was het de beurt aan Gideon Bouwens oftewel Phonopunk. We waren erg benieuwd naar zijn skills en zijn platenkeuze aangezien er de afgelopen tijd lovende woorden over hem waren uitgesproken, de lovende woorden die ik nu kan bevestigen. Hij mixte zijn platen vlekkeloos in elkaar over en nadat hij merkte dat het publiek ook goed op zijn platenkeuze reageerde ging hij zelfs wat spelen met zijn mengpaneeltje. Van erg veel contact met het publiek was niet echt sprake, maar dat moeten we hem vergeven, anders kunnen heel veel dj's het tegenwoordig wel vergeten.

Om kwart over twee nam de arts plaats achter de operatietafel om ons te gaan opereren en zodoende onze technohonger te gaan stillen. Wat meteen opviel was dat Surgeon geen platen gebruikte maar het modernere final scratch. Hij zocht zijn nummers goed uit in zijn computertje. Er kwamen bekendere nummers voorbij (James Ruskin - After Dark) onbekende nummers, eigen producties (Surgeon - Death before surrender en British murder boys - Rule by law), nieuwe nummers en oude, dit alles met een vrijwel perfecte mixtechniek. We hebben hem geen enkele keer een fout horen maken, maar daar staat tegenover dat hij ons weinig gek heeft kunnen maken met gespeel en gefrutsel aan zijn mengpaneel. Toch heeft dat de pret niet kunnen drukken, Surgeon heeft een fantastische, bijna drie uur durende set neergezet, met de duistere platen waar hij vooral om bekend staat. Mooi detail is dat ik hem in die drie uur geen enkele beweging heb zien maken, pas toen ik op het podium stond zag ik hoe rustig en met de minst nodige beweging hij zijn platen uitzocht en inmixte, als een ware robot.
Hij gaf ons niet waar we het laatste kwartier op hadden gehoopt, namelijk een ware versnelling en een loeiharde laatste plaat, maar desondanks heeft hij ons een van de beste avonden gegeven van de laatste tijd. Ook de Escape had een prima avond neergezet, zoals we dat van hun gewend zijn. Enig minpuntje was dat het licht misschien niet zo goed aansloot op de duistere klanken van Surgeon, maar het was niet hinderlijk aanwezig, al met al een heerlijke avond gehad.
Volgende keer staat Ben Sims op Mainstage, aan hem de taak om Surgeon te benaderen en het publiek massaal op de dansvloer te krijgen.
Tot de volgende Mainstage.
Roderik Bratianu

Comments

 • Chris

  Chris

  29 September 2003

  Leuk report! Surgeon maakte het dus weer waar!
  Ik wilde ook graag naar Mainstage, eigenlijk al 3 keer!
  Die keer met Cari zou ik sowieso gaan, maar die ging toen niet door ivm sluiting escape. Toen met Varela ging niet door omdat ik toen een ander feestje had en afgelopen zaterdag had ik een housewarming!
  Ik hoop dat ik er de volgende keer met Ben Sims bij kan zijn! Maar dan wordt het wel een drukke maand! Extrema Forward -> Awakenings -> I Love Techno -> Mainstage -> ??? komt geen einde aan :D

 • Goedie

  Goedie

  30 September 2003

  Vond Phonopunk ook al erg goed draaien op de Silly Symphonies truck op FFWD, zeker een talent!

  2 Chris:
  Je gaat het nog druk krijgen :D

  Vet report btw!

 • Chris

  Chris

  30 September 2003

  Jaja, het leven van een party-reporter gaat niet over rozen :)
  Of zoals Paul zegt: "Nobody said techno-lovin' would be easy!" ;-)

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  1 October 2003

  leuke review! Muzikaal gaat onderbouwd! Volgende Mainstage heb ik beloofd aanwezig te zijn, zullen mijn gevoelens jegens de Escape veranderen? En hoe kom jij op het podium? :D

  technohonger….. lovin it!

  chris… lees nog eens goed!

 • Ro

  Ro

  2 October 2003

  Gewoon klimmen :) Maar dat werd niet op prijs gesteld door zn persoonlijke begeleider, wie ik op zijn beurt even heb duidelijk gemaakt dat hij zijn mond moest houden :D (toen de uitsmijter kwam was ik wel weg trouwens)

Comments are closed