Xcess logo

Voor het eerst dit jaar kwam Sven Väth weer naar Nederland en we hebben het geweten ook. Vrijdag 26 maart had X-cess events de techno grootheid wederom geboekt, ditmaal samen met Toni Rios. Locatie was de Powerzone. Samen draaiden ze in de grote zaal. Boven in de kleine zaal was het electro dat de klok sloeg. De eer was aan Terry Toner & Herr Arter om met niemand minder dan Steve Bug de zaal, gehost door Electronation, op zijn kop te zetten.

Bij binnenkomst om half 12 galmde de rustige, diepe sound van Toni Rios door de omgebouwde loods. Het tempo lag niet al te hoog, maar dit was alles behalve storend. Rios draaide lekker ontspannen en dit gaf ons de gelegenheid om boven een kijkje te gaan nemen. Op het moment dat we de zaal binnenstapten voelde we gelijk de relaxte vibe die op alle Electronation-feesten heerst. Later deze avond zou de combinatie van de muziek en het publiek deze zaal tot een ware bron van rust en vrede maken. Dit door het muzikale geweld van Väth in de main room.

Na een praatje en een biertje op de eerste etage was het tijd om ons in de menigte te gaan begeven. Toni was een tikkeltje steviger gaan draaien en zijn nummers waren wat minder vlak. Bij vlak denk je misschien aan saai, maar dat was het absoluut niet. De nummers bevatten vette bass-lijnen en een diepe sound. Ondanks dat er wat mensen in het centrum van de zaal (met hun handen in de lucht) heftig aan het springen waren, was het verder vrij rustig. Dit is iets wat ik vaker heb gezien voor een set van Sven. Het lijkt alsof, hoe de muziek ook is, iedereen staat te wachten totdat de meister zijn ding gaat doen.

Om 1 uur verscheen Sven in de Booth en tegen half 2 was het zo ver. Toni draaide nog een laatste knaller voordat de muzikale regie overgenomen werd door de man waar eigenlijk toch wel iedereen voor was gekomen. Väth opende rustig en hield dit het eerste halfuur vol. Hij draaide minimale platen met echte Väth geluiden. Daarna ging het los… Net als bij Rios lag het aantal bpm niet erg hoog, maar dat maakte het juist extra bruut. Met een flinke dosis acid, techno en electro ging het dak van de Powerzone eraf. Niet alleen het publiek ging uit zijn bol, ook Väth zelf genoot van alle platen die hij ten gehore bracht. Plaat na plaat keken de mensen in de zaal elkaar aan en dachten: ‘waar haalt hij ze toch vandaan?’

Met het nodige acteerwerk achter de draaitafels en tracks als Rocker van Alter Ego en On a Day van Percy X maakte de ‘Godfather of Techno’ de avond helemaal af. Eigenlijk wilde ik niet beginnen over bepaalde tracks maar als je ze dan weer hoort, zeker aan het einde van zo’n avond, dan maakt dat toch weer wat los.

Mag Sven Väth alles doen? Kan hij alles maken en is het allemaal geweldig? De kritiek op deze man is de laatste tijd groot. Ook het feit dat ID&T’s Duncan Stutterheim Sven heeft gekroond tot commerciële technokoning heeft hem niet populairder gemaakt onder de technoliefhebbers. Integendeel, het heeft hem alleen maar fans gekost. Maar hij is en blijft een groot performer. Hij weet als geen ander met zijn muziek en zijn gedrag het publiek op te zwepen en nacht na nacht los te maken.

X-cess heeft het weer voor elkaar gekregen een geweldig feest neer te zetten, ontzettend bedankt en tot 29 april in de Las Palmas!

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  2 April 2004

  vath blijft cool! kikke report ook! voor welke site heb jij dat vaker gedaan, Melvmaster :)

 • Melvmaster

  2 April 2004

  de meeste reports die ik schrijf gaan rechtstreeks naar de volkskrant….hehe ;-)

  Melvmaster…

 • Goedie

  Goedie

  2 April 2004

  Je hebt soms inderdaad niet zoveel bpm nodig om toch uit je dak te kunnen gaan.
  Cool report btw!

 • WouZz

  WouZz

  3 April 2004

  Nice Report Melvmaster!

Comments are closed