Groovetrackers heeft 5 organisatie's benaderd met de vraag of ze mee wilde werken aan een mailinterview waarin wij vragen wilden stellen over de hedendaagse technoscene, het groot aantal festivals, de concurrentie en dj talent. Ze wilde allemaal meewerken! Een kleine introductie van diegene die voor ons in de pen geklommen zijn:

Jeffrey van der Eijk neemt de honneurs waar voor Reactor dat zichzelf met de warehouse feesten op het technomenu van 2004 heeft gezet. We kunnen veel verwachten van deze organisatie dat tevens een boekingskantoor is.

Bart Clerckx van Clearchannel Belgium verzorgt de antwoorden voor I LOVE TECHNO. Deze organisatie behoeft weinig introductie. De jaarlijkse hoge producties maken dit het feest van het jaar voor elke technoliefhebber.

Rocco Veenboer, de held achter de Awakeningsfeesten.

Lieke de Boer van Extrema, organisatie van de gezelligste feesten van Nederland. Tevens grootste organisatie van Dance-events beneden de rivieren.

Frank van den Bold van Musikatremenda dat oa Integrate organiseert en medeoprichter van de Basic Groove. Zijn ervaring en kijk op de scene moet voor mooie antwoorden zorgen. Dit zijn ze ook geworden! Wij zijn dan ook trots dat Frank mee wilde werken.

Het was even werk, maar hieronder dan vragen met de antwoorden. De vragen zijn overigens per mail gesteld. Dit was voor alle partijen het makkelijkst en zo konden er geen fouten ontstaan in de interpretatie. Veel leesplezier!

Zou je willen omschrijven waar jullie organisatie voor staat en waarin jullie je onderscheiden ?

REACTORReactor staat voor Techno en zal altijd deze koers blijven varen. We zijn blij dat wij een passende locatie hebben gevonden waarin we meerdere techno stylen kunnen laten horen. De muziek is heel divers en is in de loop der jaren verschillende richtingen opgegaan. De basis is toch altijd techno gebleven zowel voor de muziek als voor Reactor. Dit is dus altijd ons uitgangspunt geweest voor het concept. De manier waarop wij ons willen onderscheiden van andere organisaties is doormiddel van het concept en de daarbij behorende visuele en ruimtelijke uitingen van Reactor. Natuurlijk is de programmering heel erg belangrijk voor het concept Reactor. Omdat de muziek zoveel verschillende kanten op is gegaan is het belangrijk ergens voor te gaan staan, dan is een "techno" programmering alleen niet meer genoeg. Wij hebben besloten te kiezen voor een progressieve manier van boeken wat natuurlijk veel risico's met zich meebrengt. Het publiek begint langzaam door te krijgen dat Reactor niet alleen voor techno staat, maar in combinatie met de eerder genoemde uitingsvormen en progressieve manier van boeken voor vernieuwing.

I LOVE TECHNO I LOVE TECHNO staat voor kwaliteit, eerder dan kwantiteit. Door dagelijks te communiceren met verschillende agenten, labels, fans enz. blijven we op de hoogte met wat echt leeft in onze community. Vaak zie je dat een organisatie buiten deze driehoek (organisatie, artiesten, fans) communicereert, waardoor hun boodschap niet doordringt tot in hun community.
We hebben ondertussen al 9 jaar ervaring. In die periode is I LOVE TECHNO nog steeds Europa's grootste en meest vooruitstrevend techno festival.


IntegrateMusika Tremenda staat ervoor om creatieve kwaliteitsevenementen te organiseren, welke zich onderscheiden door een sterke conceptuele aanpak en het streven naar meerwaarde voor de bezoeker t.o.v. het gemiddelde evenement wat ze doorgaans krijgen voorgeschoteld.

ExtremaExtrema organiseert al vanaf den beginne, nu zo'n 12 jaar geleden, activiteiten in de ondertussen erg drukke dance scene. Extrema is een promotor van vooruitstrevende dansevenementen en ze is daarin traditioneel onderscheidend. 'Intimiteit, sfeer, gezelligheid, warmte en volwassen publiek, steunend op een ware filosofie', zijn kernbegrippen die doorgaans voorbijkomen in de media.

AwakeningsMonumentale feesten.


****************

De zomeragenda van 2003 stond vol met festivals, dit jaar zal het festival seizoen nog eerder beginnen en uitgebreider zijn. Zal het aantal festivals zich nog verder uitbreiden in 2005?

REACTOR2005 zullen er zeker nog meer festivals zijn tenzij er nu een hele slechte zomer aankomt. Maar na de zomer van 2003, wat gewoon 1 lange hittegolf is geweest, hebben veel organisaties vertrouwen gekregen in het organiseren van een festival. Wij weten dat er een paar nieuwe festivals aan gaan komen dus het hoogte punt is nog niet bereikt. Of dit de kwaliteit ten goede komt is nog maar de vraag want je snoept toch klanten bij elkaar weg. Maar zolang het gezonde concurrentie is: Waarom niet!

I LOVE TECHNO Het blijft boeiend om te zien dat er jaarlijks festivals of dance events bijkomen. Een logisch gevolg van de huidige marktsituatie. In tegenstelling tot wat sommige kwatongen beweren is dit het bewijs dat DANCE nog nooit zo groot is geweest. De uitbreiding van het aantal festivals komt enkel ten goede van de bezoeker, die uiteindelijk een keuze te over heeft.

IntegrateOngetwijfeld. Maar nieuwe toetreders zullen zich steeds sterker moeten gaan positioneren en een nieuwe doelgroep aan moeten spreken, welke nu nog niet of onvoldoende bediend wordt.

ExtremaIk denk dat de beste en sterkste festivals het gaan overleven, mensen gaan steeds meer keuzes maken omdat ze steeds meer keus hebben.

AwakeningsNee


****************

In Nederland is het prijsniveau voor festivals vrij hoog, waarom leidt dit niet tot een prijzenslag?

REACTOREen prijzenslag zal er nooit komen omdat het gewoon niet haalbaar is financieel gezien. De kosten van een festival lopen zo enorm op als je dan ook nog aan een prijzenslag gaat meedoen dan is het einde zoek voor een organistie. Ten tweede zit een bezoeker niet te wachten op een prijzenslag, die wil gewoon een leuke dag hebben en waar voor zijn geld krijgen. Beter een goed dan een slecht feest met een goedkoop kaartje, dan kom je pas echt met een kater thuis.

I LOVE TECHNO Er zijn in België (maar ik denk ook in Nederland) zeer zeker prijsverschillen tussen de verschillende festivals/dance events. Logisch omdat in deze sector ook gesubsidieerde organisaties actief zijn.
De stijging van het prijsniveau van de laatste jaren heeft als reden dat de overheid steeds meer regels oplegt aan de verschillende organisaties. Zo moeten er gediplomeerde security-agenten zijn, erkende chaffeurs voor artiesten vervoer, mug-teams, rode kruis posten, veiligheidscoördinators etc. Allemaal zaken die de productie kosten naar omhoog halen.


IntegrateNormaliter treedt er een prijzenslag op als concurrenten geen andere manier meer kunnen bedenken om met elkaar te gaan concurreren dan met de prijs. Maar de risico's liggen hiervoor bij de organisatie van evenementen en festivals veel te hoog, waardoor een organisator eerder geen festival zal organiseren dat dat hij een niet te winnen strijd aangaat. Tenzij er iemand is die echt een grote oorlogskas heeft…….. en per sé een concurrent wil uitschakelen.

Extrema Mensen zijn gewend aan de hoge prijzen, het liefst zouden wij ook niet zoveel vragen voor een kaartje maar gezien de hoge kosten van de diverse factoren die betrokken zijn bij een event zijn wij bijna gedwongen hoge entree bedragen te vragen.

AwakeningsWe zien nu een bevriezing van de prijzen die op zich realistisch zijn. we zijn zelf met 36.75 zeer goed betaalbaar.


****************

Waar staat techno nu volgens jullie? Moeten we bang worden voor pop?

REACTORTechno bestaat al ontzettend lang en is ook de basis geweest voor de muziek van nu. Wij denken niet dat we bang hoeven te zijn voor pop. Dat heeft altijd goed naast elkaar kunnen bestaan. Misschien dat techno ooit weer de underground in gaat. Het is wel meer algemeen geaccepteerd en soms zelfs commercieel aan het worden. Zie de reclame en muziekspotjes bij radio en tv zenders. Wij denken dat pop juist meer techno invloeden zal gaan krijgen en visaversa.

I LOVE TECHNO Rock bestaat nu ongeveer een 50-60 tal jaar en beleefde +/-10 jaar geleden zijn hoogtepunt. Sindsdien zijn binnen dat genre niet veel nieuwe zaken ontwikkeld en blijven promotors teren op het succes van enkele oud bands. (David Bowie, Metallica, Lenny Kravitz etc) Hiermee wil ik niet zeggen dat gitaargroepjes gaan verdwijnen. Nieuwe groepen als white-stripes, coldplay etc. zullen de oude rock-bands opvolgen maar zullen nooit hun succes evenaren. (wat ook een stuk normaal is wegens overaanbod, internet, illegaal copieren etc…)
Nieuwe subgenres ontwikkelden zich de laatste 20 jaar. Pop, r&b en hip hop en zijn momenteel ontzettend populair genres. (bijv. Justin Timberlake, Usher, N.E.R.D., Killy, Anastacia etc.) Deze artiesten vervangen steeds meer de rock-bands (ook op de concert-markt) maar hebben bovenal heel veel dance-gerelateerde muziek. Veel van deze muziek wordt ook geproduceerd door vooraanstaand pioneers uit de dance/techno scene.
En hiermee wil ik dan ook afsluiten, electronische-muziek gaat steeds meer een prominente plaats innemen. Gitaars zullen vervangen worden door drumcomputers, samples, effect-machines etc. Kijk naar het succes van een dj-tiesto, underworld, chemical brothers, carl cox etc. Rock had 20 jaar nodig om door te breken, geef dance-muziek nog 10 jaar en het staat op hetzelfde niveau!


IntegrateWaar het al heel lang staat, maar met een nog steeds toenemende mate van populariteit. De een slaat een hardere richting op dan de ander en die grenzen worden wel nog steeds verlegd. Alleen zijn de mensen meer en meer op zoek naar organisatoren die wat nieuws doen en nieuwere namen boeken.
Meer popinvloeden in techno en vice versa hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Is een techno remix door dj Rush van een Britney Spears plaat per definitie slecht? Of moeten we dan eerst ons oor eens te luisteren leggen? Lijkt me duidelijk.


ExtremaBang worden voor pop? Het is juist meer de toekomst om deze 2 genre's te integreren. Het is aan de promoter's om dit te stimuleren. Het is naar mening goed om je op verschillende vlakken te ontwikkelen.

AwakeningsTechno is een volwassen stroming. popmuziek ook. laten we hopen dat er op beide vlakken veel goede dingen gaan gebeuren.


****************

Jullie organisatie organiseert al lang feesten, wat is het verschil tussen toen en nu?

REACTORWij bestaan pas 2 jaar, wat we wel hebben gezien is dat het publiek graag vernieuwing wil. Vroeger hoefde je alleen grote namen te boeken, nu wil men graag verniewende artiesten zien wat wij een goede ontwikkeling vinden voor de muziek en de artiesten. Wij maken een kleine evolutie mee in de scene, het zal er alleen maar beter van worden. Reactor heeft vanaf het eerste feest duidelijk een eigen identiteit gehad, het verder ontwikkelen van deze identiteit en de bijbehorende invulling is in volle gang.

I LOVE TECHNO Het feit dat het aantal bezoekers is gestegen van 800 tot 35.000 personen verandert ontzettend veel.
I LOVE TECHNO heeft steeds productioneel ontzettend zwaar aan het evenement gesleuteld enkel en alleen met de bedoeling de hoogst mogelijk kwaliteit te kunnen bieden aan de bezoekers. Dit gaat van kleine zaken zoals propere toiletten, extra korte wachttijdens, veel parking, veel shuttles, goede sound, projecties, licht-shows etc.
Makkelijk te organiseren voor 800 man, maar iets moeilijker voor 35.000 man.
Ook in het overleg met de overheidsdiensten hebben we steeds een vooruitstrevende rol gespeelt. In de mate zelfs dat I LOVE TECHNO op zeer veel studiedagen (van brandweer, politie, hulpdiensten etc) als study-case wordt gebruikt als het over crowed-control, massa-beweging, veiligheid, security, alcohol en drug-gebruik etc gaat.


IntegrateOp zich niet zo veel verschil. We hadden het eerst moeilijker om het feest vol te trekken omdat we ons nog moesten bewijzen. Dat gaat nu een stuk makkelijker. Muzikaal gezien kan je iets meer risico nemen, omdat het publiek wat minder vastgeroest zit met de aloude, bekende namen.

ExtremaIk werk zelf u drie jaar voor extrema en heb de pre-houstijdperk niet mee mogen maken,dance is de laatste jaren natuurlijk echt een lifestyle geworden en word ook steeds serieuzer genomen.

AwakeningsDe show word by ons nog steeds groter en de professionaliteit is bijna op zijn maximale punt denk ik. Toch is de insteek hetzelfde als 10 jaar geleden: Gewoon iedere keer weer proberen iets monumentaals neer te zetten. Ons laatste feest was er weer zo een. Legendarisch!


****************

Wat geeft voor jullie de doorslag om tot boeking van een DeeJay over te gaan? Zijn het de producties of de deejay-capaciteiten? Of iets anders?

REACTORHéél belangrijk is dat een dj in de avond past. De techno scene is ontzettend critisch voor zowel artiest als organisatie. Er wordt op alles gelet, prestatie, invulling etc. Je kunt dus niet zomaar iemand boeken en neerzetten, er wordt wel iets van een ariest verwacht. Dus alleen draaien of produceren is niet genoeg, het is de totale inbreng van een dj op een evenement waarvoor de bezoeker komt.

I LOVE TECHNO Het is een combinatie van de 2. Je hebt vaak heel erg goede dj's die dan blijken slechte producers te zijn of andersom.
Maar laten we eerlijk zijn. Zonder producers is er geen muziek, zonder muziek zijn er geen dj's! Vaak gaat de release van een album gepaard met radio-airplay, tv-spots, interviews in magazines enz. Al deze zaken zijn enkel maar goed voor een verbreding van het genre.
Dus indien wij moeten kiezen tussen een producer (die net een vette plaat heeft gemaakt) of een dj die feilloos zijn platen aan elkaar naait, dan kiezen we vaak voor de producer, die bijdraagt tot het promoten van het genre.


IntegratePersoonlijke smaak, uiteraard beïnvloed door signalen uit de scene.
Past het in de lijn van de line-up?
Hebben ze al eerder gedraaid in Nederland/België? Zo ja, waar?
Wat zijn de reacties van het publiek over het algemeen na hun verschillende draaibeurten?
Hebben ze een naam opgebouwd als dj en/of als producer?
Is er vraag naar door onze bezoekers?


AwakeningsTechnoartiesten die serieus genomen willen worden moeten sowieso produceren. De meeste goede dj's produceren ook, wat niet wil zeggen dat je geen goede dj kan zijn zonder te produceren. Wij zien graag net dat stukje extra en kiezen daarom in principe voor die artiesten.


****************

De feesten die jullie organiseren zijn vaak uitverkocht, in hoeverre spelen de deejay namen hierin een rol ? M.a.w. Komen de mensen op de namen af of de hoogstaande producties die jullie organisatie levert?

REACTORNatuurlijk heeft een deejay hier een grote rol in, Als mensen een flyer zien kijken ze toch 9 van de 10 keer eerst naar de namen van de deejays en dan pas naar de organisatie, er zijn maar weinig organisaties die een dusdanige naam hebben dat het bijna niet uitmaakt welke deejay er draait en waar het om de productie en de bij behorende sfeer gaat. Het leveren van een hoogstaande productie is erg belangrijk in een tijd waarin veel evenementen plaatsvinden. Erg belangrijk is duidelijk te maken aan de bezoekers waarvoor je staat. Daarom is het zéér belangrijk jezelf te onderscheiden van andere organisaties doormiddel van invulling en idetentieit.

I LOVE TECHNO I LOVE TECHNO is ongetwijfeld een evenement waarbinnen de artieke invulling ontzettend belangrijk is. Wij willen niet enkel productioneel het beste brengen in tegenstelling tot andere evenementen waarbij de muziekale-beleving minder belangrijk is dan de visuele beleving.

IntegrateIn eerste instantie zijn dat voornamelijk de dj-namen geweest, maar meer en meer komen de mensen op het evenement zelf af. We hebben ondertussen een redelijke naam opgebouwd die voor de bezoekers synoniem staat voor kwaliteit, creativiteit en vernieuwing.

ExtremaBij Extrema gaat het vooral om de beleving van een festival, het totaal plaatje van dj’s, vj’s, act’s en theater. De dj’s zijn dan misschien ondergeschikt aan het evenement maar maken net zoals alle andere aspecten van een feest deel uit van het geheel.

AwakeningsBinnen nederland hebben we een record in handen. al 7 jaar lang zijn alle indoor feesten uitverkocht geweest. Alleen de eerste 2 edities van het festival waren niet uitverkocht maar vorig jaar dus wel. Awakenings heeft sowieso een goede naam.
Ik denk dat een sterke lineup voor de andere organisaties belangrijker is. Wij kunnen nog wel eens wat expirimenteren met de lineup zoals je goed kunt zien aan de festivallineup.****************

Welk nationaal DJ talent is, volgens jullie, over een aantal jaren niet meer weg te denken tussen de grote namen?

REACTORErg lastige vraag, als je als deejay wil doorbreken moet je goed kunnen draaien, goed produceren of veel (invloedrijke) mensen kennen, als je daar aan voldoet en ook nog eens veel geluk hebt dan sta je misschien over een aantal jaren tussen de grote namen. Wij proberen met Reactor Bookings nederlands talent een kans te geven op het grote podium en te hopen dat andere organisaties ook gecharmeerd raken van hun kwaliteiten als artiest. Als ik echt een naam moet noemen geef ik toch vin-ill als deejay en de liveset van Carlos Rios & Vincent de wit een goede kans(beide te horen op Awakenings Festival 2004). Naast deze heren heb je in nederland op dit moment erg veel talenten die veel te weinig kans krijgen op echt grote podia, hopelijk krijgen ze die uiteindelijk wel.

I LOVE TECHNO Dit is zo'n ontzettend moeilijk vraag. Je hebt zoveel dj's die zich elk op hun manier groot maken. Door hun genre, door hun platenkeuze, door hun techniek, door hun producties.
Doch als ik één Belgische dj naar voor moet schuiven is het dj REDHEAD. Zijn producties zijn ongelooflijk goed en hij weet als geen ander zijn publiek te boeien tijdens zijn optredens. Ik wacht vol verlangen op zijn eerste album.


IntegrateJoris Voorn

AwakeningsDat verklap ik niet.

Comments

 • Nessepes

  12 May 2004

  Goed interview, PaulusP! En ook een goed idee…

  Leuk om te weten wat de 'promotors' belangrijk vinden in de scene en hoe ze dat naar het publiek willen uiten met de feesten, die zij organiseren. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat er komen gaat…

 • Nessepes

  12 May 2004

  Goed interview, PaulusP! En ook een goed idee…

  Leuk om te weten wat de 'promotors' belangrijk vinden in de scene en hoe ze dat naar het publiek willen uiten met de feesten, die zij organiseren. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat er komen gaat…

 • Goedie

  Goedie

  13 May 2004

  Vet interview Paulus, erg leuk om te lezen!

 • Geiz

  Geiz

  13 May 2004

  hahaha rocco… held.

  meest dikke antwoorden:

  meer festivals.. NEE
  nieuw talent? zeg ik niet..  heerlijk

 • Dirk

  Dirk

  27 May 2004

  @ Geiz:

  Rocco held? Vind zijn antwoorden juist slap! Er word toch serieus naar zijn mening gevraagd. geef dan ook serieuse antwoorden.

Comments are closed