Niet iedereen is zich er van bewust dat de oren schade oplopen op een dance-event. Het is vaak hoe harder hoe beter. Toch willen wij jullie waarschuwen. Omdat er vele vragen bestaan over het hoe en wat van gehoorschade hebben wij, Groovetrackers, de specialisten van Horen Gehoorbescherming gevraagd om tekst en uitleg te geven. Lees in dit interview oa waarom je gehoor zo belangrijk is, wat een disco-oor is en wat je kan doen om gehoorbeschadiging te voorkomen.
Naam:Erno Hannink
Functie:Hoofd Verkoop Horen Gehoorbescherming
Geboren:18 april 1968
Waarom is een goed gehoor belangrijk?
Het gehoororgaan is een van de meeste vernuftige, maar tegelijk ook één van de meest kwetsbare systemen in ons lichaam. Je hoort er van alles mee, zelfs zoveel dat je hersenen een deel 'niet doorgeven', anders zouden we met informatie overbelast raken. De oren zorgen voor richtingsgevoel, je hoort heel veel prettige geluiden zoals muziek, fluisteren, gesprekken, maar ook alarm signalen, waarschuwingen voor gevaar… Je hoort veel dingen die je niet kunt zien.
Slechthorendheid zorgt er dan ook voor dat je veel details niet meer kunt onderscheiden. Naast de directe gevolgen, zoals sterk verminderde spraakverstaanbaarheid, kan slechthorendheid leiden tot andere klachten van lichamelijke en psychische aard, zoals stress. Vervelende, blijvende klachten.
Lawaai is schadelijk voor je oren dat weet iedereen, wat doet "lawaai" in je oren?
Trilhaartjes zenden het opgevangen geluidssignaal door naar de hersenen. Overbelasting van het gehoor kan al snel leiden tot onherstelbare beschadigingen van deze trilhaartjes leiden. En dat gevaar ligt al op de loer bij een geluidsniveau van 80 decibel. Dit is vergelijkbaar met een situatie waarin je op een onderlinge afstand van 1 meter met stemverheffing een gesprek voert. De eerste tekenen van deze beschadiging kun je 'horen' na een bezoek aan een dance-event aan een ruis of toon in je oren.
Zijn de hoge tonen, of juist de lage tonen, het meest schadelijk?
De hoge en lage tonen zijn even schadelijk. De energie van de muziek (het geluidsniveau) zorgt ervoor dat de trilhaartjes die vooraan in de gehoorgang zitten, om precies te zijn vooraan in het slakkenhuis, het meeste leiden onder de harde volumes. Deze trilhaartjes worden dan ook het eerst vernietigd. Ze geven normaal de frequenties door in het spraakgebied (2000-4000 Herz). De lawaaidoofheid zorgt er dan ook voor dat je in gezelschap geen gesprekken meer kunt volgen. Hierdoor voelen mensen met lawaaidoofheid zich vaak buitengesloten en niet begrepen. Dit leidt dan ook vaak tot een verandering van de gemoedstoestand.
Wat is een "disco-oor"?
Dit betekent dat de trilhaartjes dusdanig beschadigd zijn dat ze niet meer kunnen herstellen en dus 'lawaaidoof' is geworden. Dit is ontstaan uit een combinatie van factoren: walkman gebruik, disco/concert bezoek, meer lawaai in de vrije tijd, meer lawaai in de privé sfeer.
Denkt u dat er veel mensen rondlopen met disco-oren?
Ja. Uit de statistiek komt nu al naar voren dat er steeds meer mensen leiden aan lawaaischade.
Is bezoeken van een dance-event schadelijk voor je oren? (Waar wilt u ons voor waarschuwen?)
Zoals in bovenstaand overzicht vermeldt worden er op dance-events volumes gebruikt van 100 dB tot wel 130 dB. Deze geluidsvolumes hebben zonder voldoende bescherming direct effect op de trilhaartjes in het oor. De trilhaartjes worden door deze geluidsdruk min of meer omver geblazen, in het ergste geval worden ze direct opgeblazen en daarmee onherstelbaar vernietigd. De mate van schade is een combinatie van geluidsdruk, tijdsduur van verblijf in het lawaai en de herstelperiode. Vaak duren de dance-events een aantal uren en worden de oren langdurig blootgesteld aan de muziek. Daarnaast krijgen de trilhaartjes geen tijd om te herstellen omdat er verder wordt geluisterd naar (te) harde muziek via de walkman, thuisbioscoop, in het café, tijdens het werk… Ofwel de meest ongunstigste combinatie voor je oren; langdurig in hard lawaai en geen tijd voor herstel.
Denkt u dat de bezoekers zich van de gevaren bewust zijn?
Kort maar krachtig: nee!
Dit komt doordat het proces geleidelijk verloopt en dat je zelf langzaam maar zeker gewend raakt aan je doofheid. Als je eenmaal doof bent, en je realiseert wat je mist, is het te laat.
Wat raadt u iedereen aan die dance-events bezoekt?
Draag gehoorbescherming, universeel of beter nog op-maat gemaakt. De universele gehoorbeschermers beschermen bij juist gebruik afdoende maar bij veelvuldig en langdurig gebruik zitten de op-maat gemaakte gehoorbeschermers veel prettiger. Deze op-maat gemaakte gehoorbeschermers kosten ongeveer ¤ 100,00 (gebruiksduur 3-4 jaar) en de universele gehoorbeschermer kosten ongeveer ¤ 20,00 (gebruiksduur: 3 maanden). Voor de op-maat uitvoeringen is het belangrijk dat de afdichting wordt gecontroleerd. Het proces is op-maat en handmatig, de kans dat het product niet perfect past is ongeveer 10%. Door dit bij de aflevering te laten controleren weet je zeker dat je de komende tijd goed beschermd bent.
Wat heeft jullie bedrijf te bieden om gehoorbeschadigingen te voorkomen?
Als een leverancier die zich volledig focust op het gehoor kennen we een aantal passende oplossingen. De Comfoor Allfit is een universeel product en de Comfoor Customfit wordt op-maat gemaakt. Beide producten zijn te verkrijgen via de Comfoordealer. Dit zijn meestal Beter Horen winkels en altijd audicien. Deze winkels houden zich dagelijks bezig met het herstel van de oren maar ook met de bescherming van gezonde oren.
Wij hebben recent de op maat gehoorbeschermers voor Armin van Buuren gemaakt. Armin had al gehoorbeschermers maar was ze verloren. Bij de Beter Horen winkel in zijn woonplaats heeft hij een paar nieuwe Comfoor Customfit laten aanmeten.
Het is duidelijk dat Armin zich bewust is van de risico's van lawaai. In een telefoongesprek vertelde hij: "Bezoekers willen vooral de bas voelen. Door het dragen van deze gehoorbeschermers met het speciale filter, blijft de muziek goed hoorbaar, bescherm je tevens je oren én houd je bovendien de kick van de beat". Tijdens het draaien draagt Van Buuren altijd gehoorbeschermers. "Ik kan hiermee nauwkeurig werken. Soms denk ik wel eens dat bezoekers veel meer risico lopen op gehoorschade. Want de luidsprekers staan immers op hen gericht en niet op mij. Ik merk het ook wanneer mensen een verzoeknummer aanvragen. Ze schreeuwen dan echt in mijn oor en dat komt volgens mij omdat ze dan al 'tijdelijk' doof zijn door het harde volume. Terwijl het eigenlijk gaat om het voelen van de beat in je lichaam in plaats van het oor!".
Klopt het dat Vincent van Gogh zijn oor heeft afgesneden vanwege oorsuizingen?
Nee, het verhaal achter het 'oor' incident:
Op de avond van 23 december 1888 hadden Van Gogh en Gauguin ruzie waarbij Van Gogh, zo gaat het verhaal, Gauguin met een mes zou hebben bedreigd. Later diezelfde avond keerde Van Gogh terug naar het 'Gele Huis' in Arles waar hij woonde en verwondde zich.
Bron: www.vangoghgallery.com
David Brooks
Toronto, Canada
Van wat voor muziek houdt u zelf?
Disco, Soul , muziek waarop je lekker kunt dansen.
Comments
WouZz
19 May 2004
Interessant interview! Maar, uitgaande van die tabel leveren alle dance events directe gehoorschade op. Dat er vaak erg harde muziek gedraaid wordt geloof ik wel ja, maar of dat directe gehoordeschade oplevert is natuurlijk heel erg afhankelijk van waar je staat. Met je hoofd voor een 80.000 Watt speaker installatie gaan staan is natuurlijk niet echt slim
Helaas staan die dingen wel meestal vooraan bij het podium waar de meeste mensen staan. Dat er mensen gehoorschade oplopen geloof ik dus wel. Al is het alleen al van mensen die vanaf 10 cm afstand nog harder in je oor blèren omdat je ze anders niet verstaat…
Dirk
27 May 2004
Ik denk er al een tijdje over om oordopjes aan te schaffen. 100 euro voor op maat gemaakte oordoopjes lijkt me ook wel een normale prijs. Altijd gedacht dat zoiets meer zou kosten. Ik heb wel gehoord dat het maken van een mal voor het maken van zo'n oordopje vrij pijnelijk is. Denk toch dat ik er maar aan moet gelofen, wil graag over 10 jaar ook nog naar muziek kunnen luisteren.
Chris
27 May 2004
Ja dat is inderdaad waar, sowieso is dat geschreeuw in elkaars oor niet echt gunstig, als je beseft hoe hard je dan eigenlijk schreeuwt en hoe dicht je bij het oor van die ander bent…
Moet je 's ochtends eens doen, kan je lachen…
Comments are closed