soulwax

review door Melvin Tas

Nite Versions van Soulwax, dance of rock?

Er wordt tegenwoordig veel over ‘mensen in hokjes plaatsen’ (of juist niet in een hokje plaatsen) gepraat. Het is hip om niet in een hokje geplaatst te worden. Maar deze artiesten praten er meer over dan dat ze werkelijk open staan voor verschillende muzieksoorten. Gelukkig zit er een maar achter het verhaal….Soulwax. Niet praten, maar doen.

De integratie (ook al zo’n trendy woord) is verder dan ooit. Toen ik deze cd in handen kreeg had ik, als rockhater en dance-aanbidder, grote twijfels of ik hier wel aan moest beginnen. Maar Soulwax is een klasse apart, dat bewijzen ze met Nite Versions.

De snerpende gitaarklanken en droge, doffe drums worden zo bespeeld dat het een dance jasje krijgt. Het heeft iets weg van Vitalic, maar het geheel klinkt veel muzikaler. Nite Versions is wat mij betreft geen cd om lekker naar te luisteren. De cd is zwaar en vergt veel energie, zeker voor niet-rockers. Alle nummers hebben jammer genoeg dezelfde sound en bevatten allemaal een bepaalde drive. Misschien maakt dat het ook vermoeiend om langer naar te luisteren.

Effecten van het Pioneer mengpaneel kunnen erg cheesy zijn, maar als ze op een subtiele manier gehanteerd worden zijn ze zeer effectief. Nite Versions is een goed voorbeeld van het laatste, de opzwepende effecten zorgen in een aantal nummers voor een doeltreffende, extra kick.

Ik vind het echt jammer dat ik Soulwax, tijdens ADE, niet in Paradiso heb gezien, want wat mij betreft is dit de toekomst. Knallen, springen, onverwachte wendingen, humor, climaxen en een ongekende balans tussen dans en rock. ‘Petje af’ voor het Belgische muziekduo is een understatement.


Beste nummer:Compute (dit nummer bevat alles waar het album voor staat; de drive van simplisme)
Slechtste nummer:Another Excuse (deze track is echt dance. Die de krachtige, verrassende Soulwax – 2ManyDJ’s combinatie mist)
Cijfer:8,1

Comments

  • Paul Bergenh.

    Paul Bergenh.

    7 November 2005

    zozo, je zegt in je review over Matias Aguayo´s - Are you really lost dat het een MUST is en de cd van Soulwax scoort nog 0,3 punten hoger !! zal wel een vet cd'tje zijn dan.

Comments are closed