wanda

Underline 003 - Wanda's - Wig Wax EP
a1. Jay haze
a2. Magda
b1. Louderbach
b2. Rosaire Argyle

Underl_ne is een in London gevestigd label, waarvan de wortels zich in Berlijn bevinden. Het label wordt gerund door David, Barney, Troy and Magda.

De derde release op dit label is er een die de stof uit de speakers schopt! Vier minimal artiesten van formaat zorgen voor een fraaie plaat die niet mag ontbreken in de kist van de minimal dj. Magda, Jay Haze Louderbach en Rosaire Argyle hebben deze release voor hun rekening genomen. Voor de feitjes: Louderbach is Troy, Rosaire Argyle is Marc Houle.

Leuk om te weten is dat iedere artiest een sample heeft gekregen van een stem. Die sample heeft ieder op hun eigen wijze verwerkt in de tracks. Er is hun gevraagd hun eigen interpretatie aan de sample te geven. Dit heeft als resultaat tot diverse invalshoeken van de producers geleid. Zo heeft Jay Haze op sommige momenten de stem vervormd en in korte stukjes geknipt en kort gesampled. Magda heeft er een effect overheen gegooid, waardoor het een duistere stem is geworden. Louderbach heeft er met een effect een soort van robot stem van gemaakt. En zo heeft Rosaire Argyle de stem verknipt en verkort in een korte sample dat vanaf het begin in het ritme is verwerkt. Bij de break laat hij de sample vervolgens helemaal uitlopen waardoor de tekst nu volledig wordt uitgesproken. Dit is verrassend en ook creatief bedacht. Buiten dat is het goed in het ritme verwerkt en daardoor klinkt het erg lekker.

Alle tracks zijn lekker minimaal georiënteerd en vallen al snel op vanwege hun lage, diepe bassen. Toch zijn de tracks behoorlijk divers. Magda creëert bijvoorbeeld met de vervormde stem en vage achtergrond geluiden een duistere sfeer. Louderbach geeft er een electro-achtig tintje aan met lekker basloopje dat lekker in het gehoor ligt. Terwijl Jay Haze er met wat korte acid bliepjes en andere onvoorspelbare samples zijn eigen sound aan geeft. Rosaire Argyle zorgt ervoor een vrij simpel ritme met wat kleine toevoegingen toch naar een hoger niveau te brengen en bouwt een bepaalde spanning op die je toch op de een of andere manier pakt en meeneemt naar donkere, minimale sferen.

Er staan alweer twee nieuwe releases te wachten op dit label, dus hou het in de gaten. De volgende komt op naam van Louderbach en de vijfde zal Konrad Black produceren. Konrad Black schudde onlangs nog alles en iedereen wakker met zijn indrukwekkende release Draconia op het label Wagon Repair. In de toekomst zal er meer werk van Magda, Bern, Hearthrob, Mike Shannon, Ben Neville en verschillende onbekende artiesten op dit nu al toonaangevend label worden uitgebracht.

De plaat is oa verkrijgbaar bij Musical Journeys te Leiden: http://www.musicaljourneys.nl

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  29 April 2005

  het stof uit de speaker schoppen!

  het is echt een cool plaatje, ik vind de interpretatie waarin de vocalen het langst zijn het coolst… welke is dat ook alweer?

 • Chris

  Chris

  29 April 2005

  Inderdaad een vette plaat! Zowel deze als die van Konrad Black op Wagon Repair!
  Wagon Repair (van Jonson) en Underline zijn sowieso wel labels om in de gaten te houden trouwens, veel goeds!

  Paul: Als je de track bedoelt met die stem erdoorheen is dat die van Rosaire Argyle geloof ik.

 • Chris

  Chris

  29 April 2005

  Het is trouwens underl_ne en niet under_ine :)

 • Heinos

  Heinos

  1 May 2005

  Leuk stuk Hans, mooi verwoord!

  Echt een vette plaat ook.

Comments are closed