Label : KOMPAKT
Cat No. : KOMPAKT CD43
Format : CD
Release date : 12 Sep 2005
Style : Electronica

Kompakt CD 43 is het debuutalbum van Koze, alias Stefan Kozalla. In de loop der jaren is Koze bezig geweest met verschillende projecten als Adolf Moise, Fischmob en Monaco Schranze. In de afgelopen tijd heeft hij zich vooral gericht op het project International Pony samen met Erobique en Cosmic DJ. In januari 2004 bracht de in Markesch geboren Stefan een mix cd uit genaamd ‘All People Is My Friends’ (KOMPAKT CD 30). Vervolgens heeft hij zich meer bezig gehouden met enkele eigen producties.

Nu in september 2005 wordt het nieuwe album ‘Kosi Comes Around’ gepresenteerd. Het album bestaat uit 9 nummers. De klapper van de afgelopen zomer ‘Brutalga Square’ zal bij veel minimalisten bekend in de oren klinken en een glimlach op het gelaat toveren. Deze plaat valt onder kopje boze minimal en geeft de duistere sound goed weer. Met donkere geluiden wordt naar de climax toegewerkt. ‘The Geklöppel Continues’ heeft een redelijk vlakke bassline maar verveelt allerminst. Ook deze plaat is enigszins bekend.

Het album begint rustig met ‘Estrella’. Net over de helft van het nummer kickt de discrete bass erin. Het is een ideaal nummer om op te warmen. Na de intro volgt het nummer ‘Raw’ die goed past in het rijtje van de hedendaagse minimal. Gewoon een lekkere plaat maar niet al te speciaal. ‘Don’t Feed The Cat’ doet me ergens ver weg denken aan de Chemical Brothers, met die freaky geluiden. Na dit voorgerecht kan de rust worden gezocht bij ‘Barock Am Ring’ en ‘My Grandmotha’. Met mooie soundscapes spreekt het 4de nummer op dit album erg tot de verbeelding. Deze redelijk, dromerige plaat neemt even wat gas terug. Een van de minste platen op dit album vind ik ‘My Grandmotha’. De plaat an sich is redelijk, alleen de vocals zijn ronduit overbodig. Kanttekening moet wel gemaakt worden dat ik sowieso niet echt een fan ben van vocals. Dit is bijvoorbeeld beter gedaan in de plaat erna genaamd ‘Dangernugget’. Dit gebalanceerde nummer is dan ook 1 van de betere op dit debuutalbum. Na ‘The Geklöppel Continues’ en ‘Brutalga Square’ sluit Koze rustig af met ‘Chiminea’. Dit zweverige nummer vormt het toetje en brengt ons terug op aarde.

Al met al is dit een prima cd met gevarieerde nummers. Ik denk dat er voor elke minimal liefhebber wel wat leuks tussen zit. Als Koze meer tijd steekt in het ontwikkelen van woeste nummers als ‘Brutalga Square’ staat ons nog veel moois te wachten.

Tracklist:

01. Estrella (7:21)
02. Raw (5:33)
03. Don't Feed The Cat (8:01)
04. Barock Am Ring (3:28)
05. My Grandmotha (6:45)
06. Dangernugget (6:36)
07. The Geklöppel Continues (6:13)
08. Brutalga Square (9:39)
09. Chiminea (6:21)

Comments

 • Boor

  29 September 2005

  Fijn stukje over Koze, vind hem zelf 1 van de interessantere dj’s van het moment.. Juist door de wat duistere kant.. Ben benieuwd naar de plaat..

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  7 October 2005

  Jo Kwab, sorry voor de late reactie maar goeie review. ER wordt Koze weleens verweten dat hij teveel hitjes in zijn set draait, niet geheel onterecht maar ik vind het niet alleen een goeie producer maar ook een coole deejay.

  All people is my friend van International Pony vind ik een cool album, heb hem best vaak gedraaid. De liveset van hen vond ik wat minder… Kocht laatst nog een plaatje waar een rmx van Ada's: EVE op stond. Fijn plaatje!

  Boze en woeste minimal :wave:

Comments are closed