damian

Damian, waar ik mee wil beginnen, je woont in Leeuwarden. Hoe komt een Engelse Deejay/Producer daar terecht, verdwaald?
Ik ben in Manchester geboren. Mijn vader gaf daar kunstgeschiedenis aan een "polytechnic". (vergelijkbaar met het hbo) Er werd stevig bezuinigd en mijn vader werkte daar toen niet meer met plezier. Mijn vader is half Nederlands half Amerikaans en was op jonge leeftijd vanuit Los Angeles naar Nederland verhuisd waar hij tot zijn 20ste heeft gewoond. Toen hij het in Engeland minder zag zitten leek Nederland een goed alternatief. Als kind heb je dan niet zo heel veel in te brengen dus ben ik maar meegegaan. We zijn toen in Leeuwarden terecht gekomen omdat mijn vader hier een baan als leraar kon krijgen.Toen ik 16 was is mijn moeder, van oorsprong Engelse, weer terug gegaan naar Engeland. Zij woont nu in Norwich, een universiteitsstad op anderhalf uur van Londen. In de jaren 90 heb ik veel tijd in Londen, waar ik een broer en een zus heb wonen, en in Norwich doorgebracht. Sowieso elke vakantie, dan kom je toch al gauw op een weekje of 15 per jaar. Ik ben daar ook in aanraking met elektronische muziek gekomen. Eerst kocht ik vooral tapes van dj's als LTJ Bukem, Peshay en dj Hype op Yaman en na een tijdje ook platen. Dan vooral het vroege werk van Bukem, Photek, Source Direct, DJ Crystl en Pfm. Die liet ik dan naar Nederland sturen omdat breakbeat / drum & bass hier echt niet te krijgen was. Het hield hier met surburbanbass wel op en als je er in winkels om vroeg dan keken ze je heel raar aan. Een paar jaar later +/- 93/94 ben ik op techno overgestapt en dan eerst het wat abstractere werk van Amerikanen en Engelsen en later het wat meer pompende werk van mensen als Steve Stoll, Planetary Assault System, The Advent etc etc. En in +/- 95, toen de eerste Zweedse dingen wat kwamen, begon het echt harder te worden met als toppunt zo ongeveer 98. De laatste tijd ben ik weer iets milder geworden het hangt vaak een beetje af van hoever het publiek je laat gaan zeg maar. Ik hou wel van mixen die op en neer gaan.

Je boekingen waren ondergebracht bij Musika Tremenda, zij willen zich echter toespitsen op het organiseren van feesten en evenementen. Hoe ben je nu te boeken en hoe gaat het met de boekingen?
In principe zijn we nog wel te boeken via Musika Tremenda. Frank v/d Bold heeft het echter druk met het organiseren van zijn Integrate avonden en andere dingen in het Paard, hij wil zich daar iets meer op concentreren. Onze website van ons label Audiosculpture gaat binnenkort online ( www.audiosculpture.nl ) . Dan zijn wij, Dave Miller, Sicco Bosscher, Eddy Kreischer en ik, gewoon via onze website te boeken. Met de boekingen gaat het goed. Ik sta binnenkort voor de vierde keer op Awakenings, in december op Traffic, 17 december in Leeuwarden en 18 december op Subculture in Utrecht daar doe ik een back to back set met Dave Miller. Geen battle daar zijn we niet zo'n fan van, ik heb er tot nu toe nog nooit een gehoord die ik goed vond of die 6 decks een toegevoegde waarde vond hebben. Misschien ooit in de toekomst wel als er met Ableton gedraaid gaat worden dan kan het zeker iets toevoegen als je meerdere artiesten, mits ze natuurlijk goed op elkaar ingesteld zijn, samen iets laat creëren.

Hoe gaat het met jullie label Audiosculpture? Wat kunnen we allemaal van Audiosculpture gaan verwachten?
Het gaat goed met ons label. Momenteel ligt Instytut Energetyki (met een Vincent de Wit remix erop) in de winkel, dat is een plaat die Dave Miller en ik samen hebben gemaakt voor een energiehal in Polen waar we vorig jaar met The Advent hebben gedraaid ( www.groovecontrol.pl ) . Dat was een super heftige lokatie, na de gashouder wel de mooiste die ik ken. De hal is 17 verdiepingen hoog en er wordt onweer in gesimuleerd. Die apparaten staan in die hal en die zijn gewoon even hoog als een gemiddeld pakhuis. Stop daar dan zo'n drieduizend polen in die van begin tot het eind helemaal losgaan en je hebt dan een heel heftig feest. Cisco was ook heel enthousiast hij had het alleen maar over de gashouder en dat het net was of ie tien jaar terug in de tijd was gegaan.
Onze volgende release , Sculpturism - dusk, ligt een dezer weken in de winkel. Hij wordt al veel gedraaid door Steve Rachmad en Cari Lekebusch had hem in zijn top twintig staan, Petar Dundov had hem op 5 gezet in zijn lijst. Carlos Rios & ViniLL hebben er een duistere remix van gemaakt op de b-kant voor de mensen die van off-beat houden. De reacties op die plaat zijn heel erg goed dus verwachten we er wel veel van. We zijn momenteel bezig met het produceren van de zesde release die zal dus na de winterstop de winkels in gaan.

Je haalt Cari Lekebusch en Steve Rachmad aan, waarom vind je hen juist zo belangrijk?
Steve Rachmad, Miss Djax en Speedy J zijn toch wel de iconen van de Nederlandse techno dus als je dan support krijgt van een van die drie dan streelt dat toch je ego. Steve heeft de laatste drie releases op Audiosculpture regelmatig gedraaid. Op Extrema zelfs twee van onze nummers in een set, verder respecteer ik hem enorm als dj en producent. Hij weet vooral het laatste jaar toch hele goede sets te draaien en vind zijn programmering erg goed. Zijn sets hebben altijd een mooie spanningsboog en heeft hij een heel eigen stijl. Cari Lekebusch is ook een legende, die man heeft samen met zijn Zweedse vriendjes, zei het geïnspireerd door Jeff Mills, voor een revolutie in de techno gezorgd. Ik weet nog goed toen de eerste Rlanet Rythms en Drumcodes uitkwamen dat was toch heel wat anders dan we tot dan toe gewend waren. En het blijft gewoon altijd leuk als je andere dj's je platen hoort draaien als de zaal dan ook nog los gaat is het helemaal mooi.

Na Integrate (voor Mills) heb ik jullie niet meer back 2 back geprogrammeerd zien staan (klopt dat?). Hierop waren toen heel veel positieve kritieken. Wat wil je kwijt over de samenwerking met Dave Miller?
We gaan toevallig het weekend van de 17e en de 18e twee back to backs doen eerst een in Leeuwarden en de volgende dag bij Subculture. We zijn sowieso een producers duo (Miller & Keane) en onder Sculpturism produceren we dan nog samen met Bosscher en Kreischer. Omdat we zo veel met zijn tweeën produceren zijn we ook goed op elkaar ingesteld en geven we elkaar genoeg ruimte om een back 2 back sessie te kunnen doen. Bovendien komt onze smaak erg overeen, ik draai iets duisterder/rauwer en iets meer "old school mid jaren 90". Verder hebben we allebei wel een beetje een zelfde visie over hoe een set geprogrammeerd moet worden. Het is echter niet de bedoeling dat we een soort Bas & Ram duo worden, we willen ook allebei ons ding kunnen doen dus zullen we niet altijd back 2 backs doen. We hebben overigens wel nog een back to back gedaan na Les Couleurs, dit was op een after van Q-base festival in almere.

“Verder hebben we allebei wel een beetje een zelfde visie over hoe een set geprogrameerd moet worden." Hoe bouw jij je set op? Wil je dit geheim met ons delen?
Ik hou er van om niet de hele tijd hetzelfde achter elkaar te draaien, ik zal veel sub en kickwisselingen doen in een set om het interessant te houden. Versnellingen creëren door groovy dingen over statische platen gooien. Je moet een soort balans vinden tussen het trippen en het feesten. Ik raak al vrij snel verveeld als mensen te loopy draaien. Verder is het natuurlijk heel belangrijk hoever het publiek je laat gaan en wat natuurlijk het verwachtingspatroon van de organisatie is. Het tijdstip waarop je staat geprogrammeerd en de locatie spelen natuurlijk ook een grote rol. Maar het liefst maak ik grote golfbewegingen en hou er dus ook wel van om flink naar beneden af te zakken om later los te gaan en het publiek dan nog meer te geven dan ze verwachten. Anticipatie is een krachtige stimulator. Als je mensen het gevoel kan geven dat ze over niet al te lange tijd echt los gaan, gaan ze twee keer zo hard vergeleken met wanneer het vlak wordt gebracht. Als je ze dan nog meer geeft dan ze verwachten is het helemaal feest. Ik hou overigens vooral van explosieve baswissels en het liefst draai ik toch ook wel energieke sets. Het is en blijft natuurlijk dansmuziek.

Ben je full time deejay/producer?
Ik kan er helaas niet van leven. Daar is Nederland qua techno sowieso te klein voor, ik denk dat het met drie of vier wel op houd in Nederland. Als je er volledig van wil leven zal je toch heel veel naar het buitenland moeten, buiten Polen ben ik nog niet in het buitenland aan de slag geweest. Ik moet er wel een baan naast houden en daarom werk ik in een hele leuke kroeg, Coltrane. Vernoemd naar John Coltrane. Het is in een kelder in een oud pakhuis en bestaat uit 5 intieme ruimtes. We draaien daar wat soul, funk, jazz, hiphop en rustige house. Elke donderdag en vrijdag komt Cee-Mayor van The Proov daar draaien en die draait dan een soort breaks set. Hij is van oorsprong een hiphop dj en heeft dus hele leuke skills, altijd leuk om te zien.

Ben je zelf ook in de weer met Ableton? Vind jij trouwens dat Ableton een liveset genoemd mag worden?
Ik ben zelf nog niet met Ableton bezig. We doen nu nog alle sequencing in Cubase sx maar we zijn wel van plan om over te stappen op Ableton. Cubase is niet echt gebruikelijks vriendelijk en Ableton ziet er wat dat betreft belovend uit. Bovendien hoor ik van vrienden, die het wel gebruiken, dat het heel handig is. Ik ben eigenlijk wel heel blij met de komst van Ableton, ik denk dat het zeker wat toevoegt. Er zijn heel veel mensen die het "nep" vinden maar dat heb je altijd met vernieuwingen. Toen de draaitafels haar intrede deden had je ook al die rockers aan het huilen “dat het geen muziek is” en bla bla bla. Nu staan ze te headbangen op Dave Clarke op Pink pop. De meeste mensen zijn gewend om naar een dj te kijken en accepteren dan heel moeilijk dat er andere manieren zijn om de muziek te etaleren. Je zal altijd dj's hebben die het zichzelf heel makkelijk maken en een Ableton mix op dezelfde manier zullen benaderen als een set op draaitafels. Die staan over een paar jaar nergens meer. Er zullen echt wel weer artiesten komen die ongelooflijk heftige dingen gaan doen met laptops. Ik denk dat het een soort brug kan slaan tussen het produceren en het draaien. De mogelijkheden zijn nu al zo goed als onbeperkt, je kan er vst plug-inns op loslaten, je eigen remixen maken, niet uitgebrachte nummers gebruiken, je kan m.b.v. timestretchen bijvoorbeeld drum&bass (170 bpm) en techno (140 bpm) door elkaar heen draaien zonder dat die drum&bass te traag klinkt. Luister maar eens naar de Food for thought mix van Surgeon. Techno heeft altijd al erg gesteund op technologische vernieuwingen, dat zal ook wel moeten anders wordt het na verloop van tijd saai. Er wordt nu al zo'n vijftien jaar op Technics gedraaid ik zie dat niet nog eens vijftien jaar op dezelfde manier doorgaan. Het komt uit een pre-internet tijd en de markt is nu gewoon drastisch veranderd evenals de mogelijkheden op het technologische vlak. Ik denk dat het de vinylmarkt daarom ook zal veranderen. Het is momenteel als beginnende artiest heel moeilijk om er tussen te komen. Vorig jaar zijn twee hele grote spelers in de distributiemarkt neer gegaan. De overige nemen nu niet zo heel snel nieuwe artiesten aan. Independants zullen dus via internetdistributie hun product moeten gaan aanbieden omdat de investeringen veel lager zijn en het risico dat daar mee gepaard gaat minder is. Digitale distributie heeft ook weer zijn voordelen, je kan als label veel diverser te werk gaan en het stramien van een nummer moet vier tot elf minuten lang zijn doorbreken. Je kan dan bijvoorbeeld "construction kits" publiceren en laat de dj er dan zelf maar iets van maken.

Je staat voor de 4e maal op Awakenings en zal er ongetwijfeld vaker naartoe gegaan zijn. Er is nogal wat kritiek op de line-ups die bekend gemaakt worden. Het zo niet progressief genoeg zijn. Wat is jouw mening?
Ik denk dat als je kijkt naar het festival dan worden er elke keer toch heel wat debutanten geboekt (gemiddeld zo een op de drie) dus ik vraag me af of je wel kan stellen dat Monumental niet progressief genoeg boekt. Wat je ook neerzet op een avond je zal altijd mensen hebben die klagen over het feit dat ze de line-up niet goed vinden. Als je dan organisaties wel heel vernieuwend ziet boeken dan komen er weer niet genoeg mensen op af, dat vind ik dan erg jammer. Verder debuteren er op deze aflevering toch ook weer 4 artiesten. Ik denk dat de klachten die je op het internet tegenkomt niet een juiste weerspiegeling zijn van de scene. Het feit dat Awakenings ook al weer een week of 6 geleden uitverkocht raakte is toch ook een indicatie dat er genoeg mensen zijn die wel graag deze line-up zien. Misschien is er juist voor de kleine gesubsidieerde clubs een taak weggelegd om progressief te boeken. Die hebben geen 4 tot 6 duizend man nodig om hun zaal te vullen! Winst maken is overigens vaak niet een van de doelstellingen van deze instellingen.

Je draait dus al meer dan 10 jaar op vinyl, op wat voor termijn verwacht jij dat je over gaat stappen? Heb je de nieuwe Technics al uitgeprobeerd?
Ik kan eigenlijk nog niet echt zeggen wanneer ik overstap op Ableton. Ten eerste heb ik nog geen ervaring met het programma, ten tweede beschik ik nog niet over een laptop en ten derde is de manier van draaien met Ableton compleet anders dan met decks. Het is dan ook iets wat ik eerst goed onder de knie zou willen hebben voordat ik daarmee zou gaan optreden. Maar ik denk dat we met produceren op niet al te lange termijn wel van Cubase SX over gaan stappen op Ableton.
Als je met de nieuwe technics de cd spelers bedoeld, nope die heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik ben er wel heel benieuwd naar dus als ik ze binnenkort ergens tegenkom dan zal ik ze zeker uitproberen. als ze aan Dave Clarke's eisen voldoen dan moet het wel goed zijn, er zijn maar weinig zo perfectionistisch als hij. Het ziet er in elk geval veel belovend uit.

Als laatste, wat is je huidige top 10?
1 Makaton - relationship to authority - rodz konez
2 Chris Liebing - String Theory (Eddy Kreischer's Sacred Groove remix) - unreleased
3 Surgeon - Saturday Boy - 1881 Records
4 Function - Montage (65d mavericks remix) - Infrastructure
5 !!! - Hello? Is this thing on? - Warp
6 Sculpturism - Dusk - audiosculpture
7 Damon Wild - Images ep - Synewave
8 Firefly - Music of the Supreme - Poussez!
9 Julien & Gonzague - Paris-Berlin EP - Rampe d
10 Miller & Keane - Shot in the Dark - audiosculpture

Damain, bedankt voor de medewerking!
Neem eens een kijkje op www.audiosculpture.nl

Comments

  • Joen

    26 October 2004

    leuke en uitgebreide antwoorden van Damian… :)

  • Joen

    26 October 2004

    vette foto ook… dat moet wel een vet feest geweest zijn.. ;-)

  • Lizzard

    Lizzard

    18 November 2004

    leuk interview !

Comments are closed