Misja Helsloot

Begintijd- Allemaal zijn we op een punt in ons leven in aanraking gekomen met dance. Hoe ben jij ermee in aanraking gekomen?

Ik was denk ik een jaar of 17. Ik werkte toen (puur voor de lol) in een buurt centrum waar ik woonde (Ridderkerk). 1 van de vaste DJ's was daar Lemon8 toen nog draaiend onder een andere naam. Hij begon op een gegeven moment wat andere muziek dan normaal te draaien. Die muziek kreeg later de naam house, en de rest van het verhaal kent men wel denk ik.

- We hoorde dat je zelf ook wel van een feestje hield op z'n tijd, had je vanaf het begin toen al het gevoel dat je liever aan de andere kant van de dj booth stond?

Nee totaal niet. Ik zat toen nog op school (ben ING Informatica) en had die ambitie totaal niet. Ik kocht wel platen en CD's maar deed er niet veel mee, het was eigenlijk niets meer dan een hobby. Maar zoals het met een hobby kan gaan, kreeg ik meer en meer passie voor de muziek en ook voor het draaien.

- Vroeger studeerde je Information Technology en in die tijd ben je begonnen met draaien, vertel eens over die tijd. Wat voor dingen heb je meegemaakt toen je net begon te draaien?

Toen ik echt net begon stond ik meestal op feestjes van vrienden met al mijn eigen apparatuur zoals mengpaneel en draaitafels. Ik vond het prachtig om te doen. Lekker mijn eigen muziek draaien en al je vrienden dansen. 1 feest van een vriend zal ik nooit vergeten. Was in de Solo in Rotterdam. Ik stond te draaien en een vriend van me deed de lichten. Niet omdat hij wist hoe het moest maar gewoon omdat er niemand was die wel wist hoe het moest. We kregen er steeds meer zin in en uit eindelijk was het geloof ik 7 uur voor de tent sloot. Niet dat er nog mensen waren, maar we werden er door het barpersoneel uit gezet zeg maar.

- Kan je een moment aangeven dat je echt het gevoel had dat je je brood met dit werk kon gaan verdienen of beschouwde je het in het begin nog als een uit de hand gelopen passie/hobby?

Na het mixen van ITWT 001 in 1998 draaide ik heel veel in Israel en Noorwegen. Ik was ieder weekend weg en moest vrijdagen opnemen om te kunnen draaien. Dat werd op een geven moment wel lastig. En toen ik de stap nam om minder te gaan werken besefte ik wel dat de mogelijkheid bestond om het werken af te bouwen en full-time met muziek bezig te zijn

- Je hebt er voor gekozen je echte naam te houden als DJ-naam. Waarom heb je dit gedaan en heb je vroeger nog wel andere dj-namen gehad?

Ik ben trots op mijn naam, die heb ik van mijn ouders gekregen en dat mogen de mensen weten ook. Ik wilde eerst draaien onder de naam
DJ Misja, maar daar was er 1 van. En natuurlijk DJ Misjah (Xtrax) heb je ook. Om al die verwarring te voorkomen koos ik er voor om mijn hele naam te gebruiken, want zoveel Helslooten heb je niet…..
En toch heb ik wel een andere naam gehad in het begin, DJ Nix. Klinkt niet echt positief dus toen ITWT 001 kwam ben ik geheel over gegaan op mijn eigen naam
Weetjes- Beschrijf eens een gemiddelde dag uit het leven van Misja Helsloot!

7:30 opstaan en koffie zetten en PC's aan zetten.
Dan begin ik met mail beantwoorden.
Eigenlijk heb ik niet echt een gemiddelde dag. Zeker nu ik een eigen platen maatschappij heb (Gesture Music) is elke dag anders. Veel afspraken buiten de deur met producers en andere labels. Maar naast Gesture doe ik nog regelmatig wat met mijn studie. In de vrije uurtjes klus ik nog wat bij als Web-designer en -developper.


- Hoeveel tijd per week besteed je aan het beluisteren van nieuwe tracks voordat je een selectie maakt wat je gaat draaien?

Dat verschilt ook per week. In de winkel luister in zo'n 1 uur in de week denk. Daarnaast ontvang ik ook veel Demo CD's en Vinyl. Dus thuis luister in nog zo'n twee uur denk ik naar nieuwe tracks. Maar eigenlijk staat er altijd wel muziek aan als ik werk.

- Welke plaats/land heeft de meeste indruk op je gemaakt toen je daar draaide?

Tel Aviv. Ik draaide in de Pacha welke aan het strand gelegen is en openlucht is. Ik draaide op de after en dus kwam de zon op. Das echt heel maf maar zeker net zo speciaal.

- Wat is de meeste foute plaat die je hebt gekocht en waarom had je die toendertijd gekocht?

Geen idee. Zo af en toe als ik door mijn oude platen kijk zie ik wel platen voorbij komen waarvan ik denk: 'JEZUS, wat moet ik er mee'. Maar ja dat heb ik ook met kleren van 4 jaar geleden bij wijze van spreken.

- Wat is de grootste blunder die je ooit hebt gemaakt tijdens het draaien?

Een nieuwe plaat op de reeds opstaande plaat leggen. Geeft heel veel herie.

- Wat is je top 5 qua platen van dit moment?

Ozone - Rock (CDR Demo // Gesture)
Robert Lidstroem - Recitation (Misja Helsloot remix // Exciter)
Plummet - Damaged (Captivating)
Orkidea - Melancholy (CDR Demo)
Ayion - Thru the night (Andy Prinz 5 AM mix)
Toekomst- DJ Tiesto heeft in een interview met BG-magazine aangegeven dat hij graag een keer een techno set zou willen draaien op awakenings. Ook geeft hij in de dj-guide aan dat zijn grote voorbeelden Dave Clarke en Sven Väth zijn. Wat zou jij er van vinden als Tiësto techno zou gaan draaien en produceren?

Ieder zijn wil. Ik zou er niet raar van op kijken. 1 van de eerste CD's op Black Hole (Space Age) was ook van Tijs en was behoorlijk Techno. En als dat eenmaal in het beestje zit krijg je het er niet meer uit. Ik heb het zelf ook hoor. Vroeger ging ook veel naar Techno feesten dus ook Carl Cox en Sven Vath waren vroeger mijn helden.

- Heb je zelf ook ambities of dromen om andere stijlen te draaien in de toekomst of hou je het liever bij de stijl die je nu draait?

Ik blijf lekker bij waar ik nu zit. Maar eigenlijk pak ik van alles wat mee. Ik bedoel een trance set van 2 uur vind ik oersaai. Dus een techno plaat doet het goed in mijn sets. En meestal begin ik wel wat rustiger dus ook progressive platen komen aan bod. Dus ik blijf wel bij de style die ik nu draai, al is het niet 1 soort muziek.

- Kan je iets vertellen over je nieuwe opkomende projecten zoals bijvoorbeeld Birds & Blokes?

Birds & Blokes is samen met Dazzle van Black Hole. We zijn er eerst heel stoer aan begonnen en vervolgens hebben we geen tijd meer. Twee tracks zijn af en een derde is in de maak. Verder ligt er een nummer op de plank samen met Johan Gielen. Geheel klaar is het niet maar dat zal niet lang meer duren. Verder produceer ik veel alleen. Er komen verschillende remixen aan op verschillende labels zoals Black Hole, Exciter en Gesture Music.

- Zijn er nog producers of dj's waar je in de toekomst mee samen wil werken of draaien, als je de mogelijkheid had om zelf te kiezen?

Mijn absolute held is toch wel Paul van Dyk. Met hem zou ik echt graag de studio in willen, maar dat acht ik zeer onwaarschijnlijk. Maar als de kans zich voordoet zal ik het niet laten.Jouw visie op een actueel woord of actuele stelling:


- Geen onvoorwaardelijke steun aan de VS

Ben ik het mee eens. Ik snap hun visie niet en dat zal altijd wel zo blijven. De VS vindt dat Iraq een terroristen-staat is maar de grootste terroristische aanslag die de wereld kent is toch nog steeds de atoombom op Hiroshima maar daar hoor je ze niet over.
Amerika is veruit het machtigste land, maar daar maken ze op een hele foute manier gebruik van op dit moment.
Tot slot


- Is er verder nog iets wat je ons graag wil vertellen?

Sinds 25 januari heb ik mijn eigen radio show op DanceNet FM samen met Roland K. Naast de nieuwste muziek doen we ook interviews, guest dj's en aanvragen via de website. Iedere zaterdag van 19:00 tot 22:00.
www.trancesistor.comBij deze willen we Misja nog hartelijk bedanken voor de tijd die hij heeft genomen voor het interview.

Comments

 • Goedie

  Goedie

  27 February 2003

  En we bedanken natuurlijk ook de persoon die het voor ons geregeld heeft :)

 • Chris

  Chris

  1 March 2003

  Echt leuk interview geworden!
  DJ Nix :D:P

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  25 March 2004

  is zijn nieuwe cd niet net uit?

 • Goedie

  Goedie

  25 March 2004

  Ja geloof het wel ja. Heet dacht ik 'Back from your past'.

Comments are closed