bone

Report geschreven door MorrisB

Doornroosje in Nijmegen presenteerde zaterdag 23 oktober Planet Rose 'Oversea'Special met DJ Mathew Jonson, DJ Israel Toledo, DJ Pure, DJ Hansz, DJ Juan Atkins & DJ Bone.

Aangezien ik nooit in Nijmegen kom om te feesten was ik zowieso erg benieuwd naar Doornroosje. Ik ken poppodia zoals Paradiso, Patronaat, Atlantis en nog een paar, maar ik was toch verrast over deze lokatie, een moderne "lege" uitstraling in de zalen en toch gezellig. Afijn het geheel kwam erg professioneel over. Na een lange dag bij The Dutch DJ Day en een carnivorenmaaltijd in een Equadoriaans restaurant in Amsterdam kwamen we (Majestic en ik) aan in Nijmegen. Na de lokale coffeeshop bezocht te hebben reed de taxi ons naar "Roosje". Dankzij Danael stonden we op de gastenlijst(thanx!) We besloten na een korte inspectie de kleine zaal in te duiken waar DJ Pure minimale en warme techno stond te draaien, erg fijn om in te komen op de klanken van Luciano en aanverwanten. Helaas zijn we hier niet meer geweest, maar dat was de schuld van het duo uit Detroit. De grote zaal in die voor 75% gevuld was met overwegend mannelijk publiek. DJ Hansz was hier de warming up voor wa! t later ging komen. Na 0.30 uur besloot Hansz dat het tijd werd voor wat zwaarder werk en dat was goed te merken, naar mijn mening stond hij erg goed te draaien, hoewel ik de sound niet zozeer Detroit vond maar meer Duits; duister en snel. Deze man draait al heel wat jaren mee en dat is te merken. Een goed contact met het publiek (local hero)en gaf de mensen wat ze wilden horen. Deze man wil ik wel meer horen.

Om 02.00 uur was het zover, DJ Bone (zie foto), ook wel de tovenaarsleerling van Juan Atkins genoemd. (Komt aan zijn naam omdat zijn huis altijd vol zat met vriendinnen van zijn zus. Zijn vrienden vroegen dan altijd; 'did you bone them?'Vertelde hij zelf dan overdag in Amsterdam.) Zijn stijl? In 1 woord? Vet! In 2 woorden? Vette platen! Vraag me niet wat hij draaide, Old Skool, Underground Resistance dingen, natuurlijk shit van zijn eigen label Subject Detroit. Kortom een langzame aanloop vol met juweeltjes en dan beuken en dat zo op en neer als een heimachine. Niet te hard en veel sfeermomenten. Heerlijk. Met de remix van Delasoul's Saturday en maar klooien met die DJM 600. Much respect.

Om 4 uur kwam Juan slaperig het podium op en liet Bone nog even zijn gang gaan. Toen was het zover. Voor de liefhebbers van detroit techno was het ruim 2 uur lang genieten van de oorsprong van techno. De mix van electro, house en old skool techno (zelfs Pocket Calculator van kraftwerk). Maar dat was niet alles, ook een rijtje techno uit het hier-en-nu met een voetje buiten Amerika, volgens mij hoorde ik wat Tresorspul ertussen zitten. Je hoort het wel, een mixer naar mijn hart. En zoals hij erbij stond: Heel relaxed, geen greintje emotie en in een andere wereld.
Dat deze hero al zowat zijn leven bezig is dat zie je, maar je hoort vooral dat deze man 1 van de 'Belleville Three'is. Het trio dat onlangs the International Achievement Awards hebben gewonnen. And I quote:

-Futuristic rhythms and “extra-terrestrial” funk, techno is dance music characterized by a blend of soul and stripped down arrangements, with specific esthetics reflecting its Detroit roots.-

Rond zes uur was het feest weer voorbij, maar niet voordat we nog het nummer No UFO’s door onze strot geschoven kregen. Zo slik ik ze graag!

Wereldavond, heel relaxed en aardig publiek daar in Nijmegen en ondanks dat het een klote stuk rijden is kom ik zeker terug in Roosje.
Respect to Darko en Majestic. deze laatse wens ik beterschap met de gescheurde achillespees die hij heeft opgelopen de dag erna. Geen ILT voor jou… of toch wel op krukken…
Groeten Morrisb

Comments

  • Chris

    Chris

    2 November 2004

    Cool report! Hoe zat het met Mathew Jonson eigenlijk? een dj-set? ben eigenlijk wel benieuwd naar zijn dj-set. Vond zijn live-set (ondanks het matige geluid en sfeer in hotel arena) erg vet!

Comments are closed