Pipe Driver

Het Internationale Filmfestival Rotterdam is gister van start gegaan. Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Rotterdam en zullen vast moeite hebben met het maken van een keuze uit het ruime aanbod. Voor muziekliefhebbers is er ook genoeg te doen. De Off Corso heeft een uitgebreid programma, maar ook qua films is er aanbod voor ons. Pipe Driver is een korte film die wordt omschreven als: "Verbluffende computeranimatie rond de buizen van een kerkorgel, met een navenante grensoverschrijdende soundtrack.".

Een muziekvideoproduktie van 12 minuten, gemaakt in het kader van een zoektocht naar organische verbindingen tussen beeld en muziek. Videobeelden bij muziek, vooral als er geen performers zijn, zijn te vaak inwisselbaar, daarom blijft het een prikkelend probleemgebied voor videomakers.

Pipe Driver werd gemaakt op uitnodiging van de manifestatie 'Kunst op Kamers 2003' in De Rijp. De mij toebedachte expositieruimte was het gewezen kerkje 'De Groene Zwaan', thans het cultureel jongerencentrum van De Rijp, dus voorzien van de vereiste drank- en disco-voorzieningen.
De geschiedenis van dit kerkje – de preekstoel staat er nog – vertoont een ruwe parallel met mijn eigen geschiedenis. In het kader van een ernstig christelijke opvoeding diende ik mij al jong te bekwamen in het harmoniumspel. Orgelspel, vooral zoals het tijdens de lange kerkdiensten klonk, maakte echter vooral andere verlangens in me los. Zodra er een lopende bas klonk droomde ik van meer en harder. Dat ging nooit meer over. Later werd ik jazz-bassist. Tot ik het lot liet beslissen en (video)grafisch ontwerper werd. Muziek bleef altijd dichtbij, dat wel. Ik maak nog altijd muziek in de computer.

Samenwerking met zoon Floris resulteerde oa in de oprichting van een VJ (Video-Jockey-) onderneming, Pulsatu. Wij ontwerpen hard-swingende video-animaties die Floris nachtenlang vertoont op mega-dance parties voor duizenden danslustigen.


Van de kerk naar de danshuizen. In 'De Groene Zwaan' herhaalde de geschiedenis zich even. Het danshuis werd weer even godshuis. Het begint met orgelspel dat blijft steken als een stukje lopende bas zich herhaalt, zich losmaakt, en zich in meedogenloze herhaling opstuwt tot stevige (dans)muziek.
Orgelpijpen vormen het begin van video-animaties met door de muziek meegesleepte, synchroon swingende abstracties. Die synchroniteit is de essentie van deze korte produktie. Daarom komen muziek en beeld uit dezelfde hoofden en mag ik mijn coming out als muziekmaker aankondigen. (met Floris als strenge keurmeester)
Ik bedien me wel van een pseudoniem: Tom Push.

ontwerp en animaties: Jaap Drupsteen en Floris Drupsteen
muziek: Tom Push
producent: Astrid Wortelboer – H & W Company


Jaap Drupsteen (jaap@drupsteen.nl)
Astrid Wortelboer (h&w.comp@xs4all.nl)

www.drupsteen.nl
www.pulsatu.com