Afgelopen zaterdag is voor mij het festival seizoen begonnen. Na enige leuke festivals gemist te hebben stond Extrema Outdoor als eerste festival op het programma. Dit was tevens voor mij de eerste maal dat ik naar een feest ging van deze organisatie. Van tevoren had ik veel positieve verhalen gehoord over de vorige editie dus ik was dan ook erg benieuwd naar het feest. In ieder geval werkte het weer wel mee want het feest zou op een van de mooiste zomerdagen dit jaar plaatsvinden.

Het was toch weer even wennen om 's ochtends vroeg te vertrekken in plaats van aan te komen op de plaats van handeling. Na een rit vanaf station Best in de klaarstaande pendelbus kwamen we aan op het recreatiegebied Aquabest. Een mooi gebied rond een redelijk groot meer met veel natuur en kleine stroken strand. Met dit warme weer bleek het een ideale locatie.

Bij binnenkomst bleek gelijk al dat Extrema een ander soort organisatie is in vergelijking tot bijvoorbeeld ID&T en UDC. Ze proberen zich echt te onderscheiden en doen dat vaak door middel van kleine details. Zo viel me bij binnenkomst gelijk al de 'entreegang' op. Ze hadden een speciaal doorgang met gordijnen gebouwd waar iedereen doorheen moest, heel apart. Voor de rest waren er nog veel meer versieringen op het terrein te vinden die het feest toch een speciale sfeer gaven.

Het terrein zelf was opgedeeld in 7 area's. Sommige van die gedeeltes waren ondergebracht in een tent anderen waren gewoon in de open lucht. De Techno, Earth en Kremlin area waren ondergebracht in een tent. In het begin van de dag was het goed uit te houden in die tenten maar logischerwijs werd het later op de dag toch wat benauwder daarin en vielen er toch wat zweetdruppeltjes van de hoofden van menig danceliefhebber.

Mijn dag begon in een van die tenten en wel de Earth tent. Daar gingen we kijken bij een van de jongere talenten van de dancescene, Bart van Wissen. Achteraf hoorde ik dat hij in het begin een technisch probleem had met een van de tafels en een paar keer opnieuw moest beginnen. Maar op het moment dat wij binnen kwamen waren die problemen al verholpen en klonk zijn set erg goed. Het was een lekkere rustige progressive-achtige set, ideaal om de dag mee te beginnen. Het was alleen nog niet zo druk in de tent om dat nog veel publiek moest arriveren op het Aquabest terrein. De warmte was er al wel en de versnaperingen werden dan ook al op dit tijdstip in snel tempo naar binnen gewerkt. Die konden bij alle tenten binnen bij een eigen bar gehaald worden. Op dit tijdstip werd je nog snel geholpen maar later was dat iets anders, maar daarover later meer.

De tent beviel ons zo goed dat we besloten om nog even te blijven en ook een stukje van de Nederlander Benoit mee te pikken alvorens we weer verder op het terrein zouden gaan kijken. Benoit ging eigenlijk door waar Bart van Wissen gebleven was. Iets wat hardere en stevigere progressive en het werd langzamerhand ook al drukker op het terrein en ook in deze tent. Op dat moment besloten we om naar de technotent te gaan aangezien daar al spoedig John Thomas zou gaan draaien.

De techno area bevond zich achter de mixed area in een tent. In tegenstelling tot bij de earth tent bevonden zich in deze tent houten planken op de grond. Deze tent was ook eens stuk groter en Extrema hield duidelijk rekening dat een groot gedeelte op de techno zou afkomen. Deze tent werd overigens gehost in samenwerking met de organisatie Reactor die ook wat aardige technofeesten hebben georganiseerd. Bij binnenkomst was Gideon nog bezig met zijn live-optreden. Hij bracht wat funky-achtige techno ten gehoren alleen ik heb hem eigenlijk om een goed oordeel er over te geven.

Na hem was het dus tijd voor de Fransman John Thomas. Deze man staat bekend om een groot aantal, in mijn ogen goede, techno producties. Ik was dan ook meer dan benieuwd hoe het draaien hem verging. Het viel me zeker niet tegen, hij draaide net zoals zijn voorganger wat funky-achtige platen maar wat vooral opviel was zijn mixtechniek. De overgangen vond ik erg goed en hij scratchte ook erg lekker.

Via een klein omweg bij het live optreden van Lexicon Avenue, wat voor de korte periode dat we er waren goed klonk, stonden we even later weer in de techno tent bij Billy Nasty. Bij hem kwamen de wat bekendere techno nummers voorbij. Het enthousiasme bij het publiek was duidelijk te merken ondanks de bijna tropische temperatuur die in de tent. Ik vond de set wel aardig maar ik hou persoonlijk toch wat meer van zijn electrosets.

Om een uurtje of 4 was het tijd om een soort muzikaal intermezzo in te lassen door op het strandje bij de Future Funk area te gaan zitten. Hier was Tom Middelton aan het draaien. Zo daar zittend, genietend van het weer en de mensen kreeg ik toch wel een beetje het vakantiegevoel. Samen met de house die Middleton draaide was het daar echt goed uit te houden. Tijdens die set ook nog een leuke mix van U2's 'where the streets have no name' gehoord!

Rond dat tijdstip besloten we ook om even een plas te plegen en daarna te gaan eten.
Het plassen ging snel door de zogenaamde Pis-Wissel-Kaart. Even krassen en je kon zo plassen en soms er ook nog een prijs mee winnen. Een erg leuk initiatief wat in mijn ogen goed werkt! Alleen jammer genoeg duurde dat even eten halen toch ietsje langer. Het was aardig druk bij alle eettentjes en vaak moesten mensen een kwartier tot een half uur op hun eten wachten. Maar eenmaal in het bezit van, in mijn geval, het fruitbakje was het toch wel lekker om zo in het zonnetje te eten.

Hierna hadden we besloten om Lemon 8 in de earth tent te bezoeken. Overigens stond eigenlijk van tevoren James Holden op de planning, maar die kon net als Derrick Carter jammer genoeg niet aanwezig zijn vanwege een staking van personeel van een vliegmaatschappij. Inmiddels was het al zo druk overal dat het ook erg druk was bij de bar in de tent zelf. Dus zochten we verkoeling via ijsjes die ze net buiten deze tent verkochten, een erg lekker alternatief. De Nederlandse Lemon 8 draaide op dat moment erg goed en ook het publiek was erg enthousiast. Vooral bij de wat bekendere nummers gingen de handjes al snel in de lucht bij deze progressive set.

Voor een portie electro gingen we naar de mixed area toe waar de Amerikaan Felix da Housecat zou gaan draaien. De aankomst was gelijk al goed want in de buurt van de dj booth kwamen hoorde ik gelijk al 'The Rapture - House of jealous lover', een van mijn favoriete platen. Eigenlijk kon vanaf dat moment de set bij mij al niet meer fout gaan. Mixtechnisch was de set geen hoogstandje maar vooral de platenkeuze was erg lekker. Toen ik ook nog eens bij zonsondergang Agoria - La 11ème marche (Phil Kieran mix) hoorde, net zoals vorige week op de Loveparade, kreeg ik toch wel een beetje kippenvel gevoel.

Als afsluiting voor deze dag, we gingen ietsje eerder weg, hadden we gekozen voor Remy. Zoals we van tevoren hadden verwacht, draaide deze man weer een erg goede set. Mixtechnisch en qua platenkeuze is hij gewoon erg goed en in mijn ogen is hij een van de betere dj's van Nederland. In de inmiddels al wat afgekoelde Kremlin tent hebben we ons laatste beetje energie eruit gedanst.

Achteraf gezien is het ietsje eerder vertrekken toch wel slim geweest aangezien we zo konden weg rijden. Velen anderen schijnen nog een tijdje in de file hebben gestaan bij de uitgang en ook waren er niet zoveel pendelbussen die de grote massa aankon. Voor sommige zal dit misschien een domper zijn geweest op een erg leuk dagje feesten. Het was mijn eerste Extrema feestje en daarbij viel mij vooral de sfeer op. Natuurlijk werkte het weer ook aardig mee en er werd over het algemeen erg lekkere muziek gedraaid. Dus behoudens enkele organisatorische slippertjes en het feit dat 2 grote dj's niet kwamen opdagen vanwege stakingen, vond ik het een erg geslaagd feestje!

Hierbij wil ik organisatie van Extrema Outdoor bedanken voor de kaarten

Comments

 • Chris

  Chris

  21 July 2003

  Leuk reportje weer hoor!
  John Thomas - undisputed life! :D woei!
  Die stakingen zouden echt verboden moeten worden. Bij 5 days off ook al een hoofdact die niet kon komen op zaterdag… Maarja niks aan te doen.
  Het leest in ieder geval als een lekker dagje. Jammer dat ik er niet bij kan zijn, maar ik zeg gewoon weer wat ik dan altijd zeg.. volgend jaar ben ik er bij ;-)
  En Remy! Tsja ik vind dat die man eigenlijk te weinig waardering krijgt.. Hij draait al zo lang en zo goed en echt z'n eigen ding! Respect!

Comments are closed