nuno

Je geniet in Utrecht van een redelijke bekendheid als deejay, klopt het dat het daarbuiten een beetje te wensen over laat?
Ik moet zeggen dat ik wel veel in Utrecht draai ja. Daarbuiten begint het te komen. Check mijn agenda op http://www.nunodossantos.nl

Heeft de studie aan de HKU (Hoge School van de Kunsten Utrecht, studie: interaction design) je creatieve kijk op het deejayen veranderd? Of romantiseer ik het nu teveel?
Nee niet echt. Heb eigenlijk altijd wel met een creatieve blik naar het deejayen gekeken. En met de komst van de vele gebruiksvriendelijke software programma’s als Ableton Live en tools als Final Scratch zal het de creativiteit van deejays nog meer gaan bevorderen in de toekomst denk ik. Ben nu Ableton Live aan het testen naast mijn eigen draaitafels. Met Live kan ik effecten, loops, acapellas en eigen tracks mixen door de platen die ik aan het draaien ben.

Was je hiervoor ook al Deejay?
In de zomer van 1993 ben ik begonnen met het draaien van platen op mijn eigen georganiseerde feesten genaamd “Gekkenhuis” in een afgelegen kraakpand in Utrecht. Hierna is het zogenaamde "balletje" gaan rollen in Utrecht en daarna de rest van Nederland en buitenland. In 2000 heb ik de RedBull Dj Academy contest gewonnen voor Nederland en hier zijn ook weer boekingen uit voort gevloeid.

Wat vind je van de Nederlandse Dance Scene?
Ik vind de dance scene in Nederland qua programmeringen niet heel bijzonder in vergelijking met België, Duitsland en Spanje. Daar is veel meer aandacht voor de meer experimentelere stijlen binnen de dansmuziek. En het publiek staat in die landen daar ook veel opener tegenover. Heb altijd het gevoel dat Nederland achter de feiten aanloopt. Maar in principe gebeurt er opzich nog wel genoeg in de Randstad om het spannend te houden. Vooral de steden (Nijmegen, Eindhoven, Groningen) buiten de randstad zijn vaak beter op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de internationale dance scene.

Je bent in Lissabon geboren. Kan jij een vergelijking maken tussen de dance-scene aldaar en de Nederlandse Dance Scene?
Ik ben alleen in Portugal geboren. Ik ken de dance scene daar niet.

Je hebt eigen feesten georganiseerd, ga je daar nog in verder? En wie zou Jij dan zeker boeken?
Ik ben bezig met een serie klikhouse / minimal avonden in Utrecht in de Tivoli. Deze zullen begin 2005 van start gaan. Ik wil graag Dominik Eulberg boeken en die maffe Franse gasten van het circus company label (Ark, Dave Aju). Guido Schneider, Lawrence en Monolake lijken me ook heel interessant. Ook begin ik met een eigen avond in de Poema te Utrecht startende op 12 februari. Voor de eerste keer heb ik Jesper Dahlback en Dennis Desantis Live. Verder ben ik met Musical Journeys bezig een aantal label avonden te organiseren genaamd Output. Eerste is aanstaande vrijdag in Nighttown met het Nederlandse Lessismore label (Jerome Live, Estroe & Gideon) De volgende is op zaterdag 15 januari. Dit word een Dessous label avond in de Poema met John Dahlback & Jussi Pekka.

Zie jij minimal als een hype? Of wordt het door "ons" als media gehyped?
Ik zie minimal wel als een hype net zoals electro dat was. Hoewel minimal/klikhouse er eigenlijk al heel lang is heeft Nederland op één of andere manier hypes nodig om de dance scene levendig te houden. Klinkklare bullshit als je het mij vraagt. Mensen moeten verder luisteren dan de hype lang is. En niet altijd maar die hapklare brokken pakken. En natuurlijk wordt het door de media gehyped, maar Nederland is er vervolgens dan heel goed in om het geheel tot op het bot uit te melken, waardoor zo'n hele stroming op een gegeven moment uitgekauwd is en men naarstig op zoek is naar een nieuwe hype.

Wat zijn je wensen (aspiraties) op het gebied van muziek draaien?
Mijn wensen liggen op dit moment bij het produceren van eigen tracks. En het opzetten van een eigen label. Heb al veel tracks verzameld van goede producers uit Utrecht en omstreken. Bijvoorbeeld van Gregor, die vroeger samen met Remy tracks produceerde. En verder ook tracks van Melon uit Amsterdam. Ook heeft Terry Toner een track waar Funk D’Void en Josh Wink beide heel enthousiast over zijn. Wat betreft draaien wil ik dus gaan kijken of ik begin 2005 gecombineerd met Ableton kan gaan draaien.

Hoe laten je geproduceerde tracks zich het best omschrijven?
Dat zijn vrij experimentele rauwe minimale techno tracks en overstuurde breaks op het moment. Maar wie weet doe ik over een paar maanden weer iets totaal anders.

Wanneer is een plaat goed genoeg om door jou op de draaitafel gelegd te
worden?

Ik moet er meteen een bepaald gevoel bij krijgen. En of dat dansbaar, experimenteel of luistermuziek is maakt me niet zoveel uit. Ik koop vrij breed en hou van verschillende soorten muziek. Maar wat ik draai is meestal electro, (tech)house, breakbeats, minimal & techno. Maar thuis luister ik echt naar bijna alles. Van klassiek tot punk en terug naar dub en jazz.

Voor welke genre's binnen de electronische muziek loop jij eigenlijk warm?
Alle genres. Maar mijn voorkeur gaat uit naar warm en diep of heel erg rauw en overstuurd. Van techno, minimal, electro, breakbeats tot tech-house, acid, deephouse en broken beat. Om een paar producers te noemen waar ik gek op ben: Herbert, Kirk De Giorgio, Chateau Flight, Carl Craig, Dominik Eulberg, Akufen, Adam Beyer (True Soul), Superpitcher, Kenny Hawkes, Solid Groove, Vince Watson, Mr. G, Henrik Schwarz, Josh Wink, Ame, Joakim, Ark, Andrea Parker, LCD Soundsytem, !!!, Si Begg, Isolee, Tiefschwarz, Think Twice, Jori Hulkkonen, Stewart Walker, Rolando, Avril enz…

Kan je iets over je samenwerking met Sandrien vertellen?
We hebben een keer back 2 back gedraaid en dat ging heel lekker. Dus dat gaan we zeker nog wel een keer doen.

Wat is je huidige top 10?
1. Marco de Souza - step over (Solid Groove remix) (Freerange)
2. Querida aka ian o brien - object orient ep (Kanzleramt)
3. Jimmy Edgar – The Bounce make model (Warp)
4. Vector Lovers - suicide androids (claro intelecto remix) (Soma)
5. David Duriez – werewulf (hardfloor remix) (Duriez)
6. NÔze - albert ep (jamie liddel remix) (Karat)
7. Vince watson – innersense (f- communications)
8. Jesper dahlback – jd’s acid power (Blank)
9. Antony - Exes (Extraball)
10. Ritzi Lee - Je Suis Ici (incl Orlando Voorn rmx) (Technique)

Comments

 • Dirk

  Dirk

  1 December 2004

  Een zeer goede dj mag ik wel zeggen, behoord tot de top van nederland wat mij betreft.

 • Heinos

  Heinos

  1 December 2004

  Nog nooit gehoord maar leuk interview.

 • Goedie

  Goedie

  1 December 2004

  Ik wel, vind hem altijd wel goed draaien.
  Leuk interview!

Comments are closed