warp dvd

Op 17 september vind ik een vers mailtje in m’n inbox. Een vriend van me wijst me op een voorintekenactie voor het verkrijgen van de dvd ‘Warp Vision, The videos 1989 - 2004’. Wetende dat deze uit zou komen, wist ik niet hoe snel ik het formulier op de betreffende site in moest vullen, opdat de dvd na betaling vanzelf in mijn brievenbus zou belanden..

Warp Vision, The Videos 1989 - 2004

Op 17 september vind ik een vers mailtje in m’n inbox. Een vriend van me wijst me op een voorintekenactie voor het verkrijgen van de dvd ‘Warp Vision, The videos 1989 - 2004’. Wetende dat deze uit zou komen, wist ik niet hoe snel ik het formulier op de betreffende site in moest vullen, opdat de dvd na betaling vanzelf in mijn brievenbus zou belanden.. Warp, een Brits platenlabel, vertegenwoordigt muziek die alles behalve mainstream te noemen is. Met de handgedrukte ‘ Track with no Name’ van Forgemasters kreeg het label in 1989 daadwerkelijk leven ingeblazen en bleek een nieuwe Britse verknipte muziekstroming geboren, geinspireerd door de housepioneers uit Chicago en Detroit. Nightmares on Wax, Sweet Exorcist, LFO en Tricky Disco behoorden al tot de Warp-stal en later voegden zich Aphex Twin, The Black Dog, Autechre en FUSE (Richie Hawtin/Plastikman) zich bij de lijst… Met die laatste toevoegingen kwam Warp weer op het juiste pad en konden zij verder gaan met hun missie… muziek uitbrengen gemaakt door de meest opwindende en originele muziekbreinen op de planeet. Met de ‘Selected ambient works’ van Aphex ging het label de duisternis weer in. De werken lieten en laten geen dolfijngeluiden horen, maar donkere klanken die je richting sferen dirigeren, die je nog niet eerder mocht proeven. Het muzikale landschap was voor eens en altijd veranderd.

STILLTWOCOMETODADDY

Mocht het je storen dan verwijs ik je naar www.warprecords.com, maar ik sla gemakshalve een paar jaar en wat feiten over. Anno 2004 is de samenstelling van de artiesten veranderd en zijn er een hoop namen bij gekomen zoals bijvoorbeeld Squarepusher, Two Lone Swordsmen, Jamie Lidell, Chris Clark, Broadcast, Boards of Canada, Antipop Consortium. Nog steeds is het moeilijk te omschrijven wat voor stijlen voortgebracht worden, want het loopt van symfonische klassiek aandoende strings, die gepaard gaan met gefrusteerde breakbeats tot de meest sferische donkere ambient… van rauwe industriele techno en blikkerige electronica, waarbij je het idee krijgt, dat je eigen potten en pannen door de oscillatoren heen gehaald worden tot hiphop, die niet al te veel overeenkomsten vertoont met de hiphop, die de Nelly’s en de Eminems presenteren..
En niet alleen de muziek is van een ander kaliber, ook de video’s die de muziek vergezellen zoniet begeleiden spreken een andere taal.

STILLFIVEDONKEYRHUBARB

Nietsvermoedend doe ik mijn brievenbus open en tref ik een envelop aan, waar niets anders in kon zitten, dan de dvd die ik enkele weken geleden had besteld. Vol spanning en voorpret maakte ik de envelop open en mijn oog viel op een zeer fraai vormgegeven omhulsel waar zich 2 schijven in herbergden. Een waar 15 jaar warp visueel op vertolkt wordt en een audioschijf, gemixt door Buddy Peace en Zilla. De kleine letters op een sticker, geplakt op de hoes, lezen ‘Warning: Contains nudity, sexual images and strong language’… ik had niet anders verwacht…

Veel van de video’s op deze drager zijn fragmenten van films die nooit gemaakt zullen worden, waarbij het niet zozeer de vraag is of de video wel recht doet aan de muziek, maar eerder vice versa.. Met uitzondering van een paar, zijn de video’s nog niet eerder op dvd verschenen.

Als eerste bekijk ik Autechre’s ‘Gantz Graf’ met Alex Rutterford als regisseur… Vol verbazing, besef ik dat ik de grootste electronicaziekheid in 'n zwaar gefreakte 3D animatie voorgeschoteld krijg, waarbij elk geluid wordt gerepresenteerd door ’n beeldverandering… of is dat andersom? Wordt het beeld omgezet in geluid… zou evengoed kunnen, wetende dat dergelijke software gebruikt is door heer Richard D. James, oftewel Aphex Twin. Het doet er niet toe… het zit geniaal in elkaar! Echt dansbaar is de plaat niet, tenzij je epilepsie hebt en deze aanvallen zo onder controle hebt dat je ze ritmisch in kan vullen, maar ook dat doet niets aan het geheel af. Vervolgens ‘Come on My Selector’ van Squarepusher.. ook hier klopt alles weer.. en wat een vette korte film.. Me afvragend hoe dergelijke ziekheid in een brein terecht kan komen als dat van Chris Cunningham, de regisseur, van wie eerder al een dvd uitkwam met video’s van zijn hand, beland ik in een morbide audiovisuele weergave van het mooie ‘Itsu’ van Plaid… wat een mooi nummer en wat een zieke clip, die overigens van de hand is van Pleix, een van de nieuwe talenten. Uiteraard kom je Aphex’s ’Window Licker’ tegen, tevens van Cunningham. Samen met ‘Come to daddy’, ‘On’, ‘Nannou’ en ‘Donkey Ruharb’ is Aphex aardig vertegenwoordigd op de dvd… en terecht in mijn ogen.

STILLONE_P73

Dat de techniek in de loop der jaren een aardige ontwikkeling heeft doorgemaakt, is goed te zien als je de eerder genoemde ‘Gantz Graf’ van Autechre tegenover de dansvloervuller neerzet van zo’n 13 jaar geleden, ‘LFO’ van LFO. Tof om hier de video van te zien, daar er bij mij toch wat herinneringen mee gepaard gaan. Ook zo bij Sweet Exorcist’s ‘Testone’ die opent met het ultieme videospel ‘Pong’.

Ja… veel pracht en praal passeert de revue op de dvd. En ook al zou ik graag willen… het is moeilijk om alles te beschrijven, want ik ben net zo vol van de video ‘Gob Coitus’ van Chris Clark, als die van een band, waarvan ik alleen de naam kende, Antipop Consortium met hun ‘Ghostlawns’. Zij het niet om de beelden dan wel om de muziek..

Al met al een bijzonder mooie greep uit het arsenaal van Warp. Klassiekers afgewisseld door nieuwer werk. 32 video’s in totaal. En allemaal te bereiken via een subtiele navigatie. Tevens zo te bereiken is de extra, een gallerie vol met Warp artwork. Ook hieruit blijkt hoe toonaangevend het label al die tijd al is. Samen met de bijgesloten cd, waarop ook nog eens 15 jaar Warp geschetst wordt, heb je met deze dvd een ultiem stukje kunst in handen, in beeld en geluid. Onbetwist verplichte kost voor iedereen die van Warp, film of kunst houdt.

Op 21 Oktober 2004 zal de dvd gepresenteerd worden tijdens een Warp Night in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event.

The Videos In Full:

ARTIST / SONG / DIRECTOR / YEAR

Sweet Exorcist "Testone" Martin Wallace & Jarvis Cocker/1990
LFO "LFO" 1991
Nightmares on Wax "Aftermath" Jarvis Cocker/1991
Aphex Twin "On" Jarvis Cocker/1993
"I Smell Quality" David Slade/1994
LFO "Tied Up" David Slade/1994
Sabres of Paradise "Wilmot" Douglas Hart/1994
Seefeel "Fracture" Seefeel/1994
Aphex Twin "Donkey Rhubarb" David Slade/1995
Autechre "Second Bad Vilbel" Chris Cunningham/1995
Aphex Twin "Come To Daddy (Directors Cut)" Chris Cunningham/1997
Squarepusher "Come on My Selector" Chris Cunningham/1997
Jimi Tenor "Midsummers Night" Jimi Tenor and Sökö Kaukoranta/1998
Aphex Twin "Windowlicker (Directors cut)" Chris Cunningham/1999
Jimi Tenor "Total Devastation" Jimi tenor and Sökö Kaukoranta/1999
Broadcast "Papercuts" Barback/2000
Jamie Lidell "Daddys Car" Frederic D/2000
John Callaghan "I'm Not Comfortable Inside My Mind" John Callaghan / 2000
Anti-Pop Consortium "Perpendicular / Vector" Caliber 16 (Marcus Wambsganss)2001
Plaid "Eyen" Jean Luc Chansay/2001
Anti-Pop Consortium "Ghostlawns" Carlos Arias/2002
Autechre "Gantz_Graf" Alex Rutterford/2002
Aphex Twin "Nannou" Laurent Briet/2003
Chris Clark "Gob Coitus" Lynn Fox/2003
LFO "Freak (Directors Cut)" Daniel Levi/2003
Luke Vibert "I Love Acid" Delicious 9/2003
Mira Calix "Little Numba" (CR Vid) Sam Tootal/2003
Plaid "Itsu" (CR Vid) Pleix/2003
Prefuse 73 "Half Of What" (CR vid) Ed Holdsworth/2003
"Opto-Scientific" (Shown at Fondation Vasarely) tDR/2003
Beans "Mutescreamer" Adam Levite/2004
Jamie Lidell "The City" Frederic D/2004

Martijn Janzen
martijn@ta-ko.nl

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  7 October 2004

  na dit gelezen te hebben ga ik hem ook bestellen!

 • Heinos

  Heinos

  7 October 2004

  Na dit gelezen te hebben ben ik helemaal fan van Kogel zijn schrijfkunsten!

 • Marique

  Marique

  7 October 2004

  Wow… Dit lijkt me zo vet! Hoop dat die dvd niet al te vroeg wordt afgespeeld met ADE, dan ga ik hem zeker vast checken…
  En ga m ook zeker bestellen!!

 • Chris

  Chris

  7 October 2004

  Klinkt héél vet! Een must-have dus.
  Cool beschreven martijn! wist niet dat je ook zo goed kon schrijven!
  "Echt dansbaar is de plaat niet, tenzij je epilepsie hebt en deze aanvallen zo onder controle hebt dat je ze ritmisch in kan vullen, maar ook dat doet niets aan het geheel af."
  Dat had ik ook bij Chris Clark in de melkweg. Wel een bijzondere ervaring en erg stoer om te horen, maar een vierkwarts maar hield het in zijn liveset nooit langen dan 32 tellen vol. :)

 • HmZ

  HmZ

  8 October 2004

  Cool! zeker bestellen.

Comments are closed