toonfestival 6

Begin april is het alweer tijd voor de zesde editie van het toonfestival. Dit festival dat in het teken staat van beeld en geluid zal op verschillende plaatsen in en rond Haarlem plaatsvinden, zo ook in de Vroom & Dreesmann. Een onderdeel van dit festival is onder andere de Kompakt clubnight op 9 april in de Patronaat met Reinhard Voigt, Thomas Brinkmann en Wighnomy Brothers.

HAARLEM - Tijdens het zesde )toon)-festival, het festival van geluid en beeld met elektronica als grondstof, dat van di 5 t/m zo 10 april aanstaande op diverse locaties in Haarlem plaatsvindt, zal de Britse geluidskunstenaar Scanner een bijzondere samenwerking aangaan met…Vroom & Dreesmann.
)toon) heeft de Brit, wiens werkelijke naam Robin Rimbaud luidt, gevraagd in het monumentale pand van het warenhuis aan het Verwulft in Haarlem Centrum een ‘geluidsbeleving’ te realiseren. Rimbaud zal bij het winkelend publiek en het personeel omgevingsgeluiden ‘scannen’, die vervolgens bewerken tot een muzikale collage en middels het geluidssysteem van V&D zelf weer terug in de winkel brengen. Met dit project wil )toon) het festival ook buiten het specifieke culturele circuit een duidelijk gezicht geven.
De performance van Scanner vindt plaats op donderdagavond 7 april van 19:00 tot 21:00 uur (koopavond) en zaterdagmiddag 9 april van 13:00 tot 16:00 uur.

De Britse multimediakunstenaar Robin Rimbaud (Scanner) legt zich sinds de vroege jaren negentig toe op het zoeken naar en presenteren van het spanningsveld tussen het persoonlijke en het publieke. Hij verwierf bekendheid met cd’s waarop hij onherkenbaar gemaakte, met speciale apparatuur ‘afgetapte’ fragmenten uit mobiele telefoongesprekken mengde met zijn eigen muziek. De laatste jaren wordt hij steeds vaker gevraagd om op dit principe gebaseerde performances te doen op festivals en speciale manifestaties, zoals enkele jaren geleden bij de opening van de nieuwbouw van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, waar hij gesprekken van genodigden ‘opving’ en vervolgens bewerkte en via speakers terug in de ruimte stuurde. Onlangs componeerde Scanner in opdracht van de Europese Commissie ‘Europe 25’, een volkslied voor het Nieuwe Europa. Meer informatie over de artiest op www.scannerdot.com

)toon) 6 brengt beeld en geluid met elektronica als grondstof: soms lichtvoetig, soms zware kost, van installatie tot DJ, van geluidssculptuur tot beeldconcert, van video-installatie tot soundscape. Hierin zijn de artiesten vaak ‘dubbeltalenten’. )toon) 6 brengt o.a. een exclusieve show van de Duitse postrock groep Kammerflimmer Kollektief, een nacht van Berlijns kunstenaarscollectief Ocean Club met o.a. Thomas Felhmann (Palais Schaumburg/The Orb) en de muzikale installatie/ live performance van Michael J. Schumacher.

Festival locaties zijn vooralsnog: Patronaat (nieuwbouw- en tijdelijke locatie), Nieuwe Vide, Lichtfabriek, Grasland, de Toneelschuur, Het Seinwezen, Vroom & Dreesmann en Galerie De Schone Kunsten, allen in Haarlem.
)toon) is een initiatief van Patronaat, Nieuwe Vide en Peter Bruyn.

Meer details over het programma en de laatste informatie zijn te vinden op www.toonfestival.nl
De voorverkoop van losse tickets en festival passe-partouts start vanaf eind januari 2005 via Ticketservice.

Comments

  • Michael

    Michael

    26 January 2005

    Mijn interesse gaat uit naar de Kompakt clubnight :)

Comments are closed