2004 is voor VPRO's online popmagazine 3VOOR12 een zeer succesvol jaar geweest. Het bezoek aan de site verdubbelde, de Prix Europa werd in de wacht gesleept en 3VOOR12 is veelvuldig geroemd om zijn innovatieve karakter. 3VOOR12 werd in de meest recent gepeilde maand (november 2004) 549.000 keer bezocht, bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. Het meest populaire concert kwam voor rekening van PJ Harvey, de vaakst beluisterde dj-set was van Ricardo Villalobos en de best bezochte artiestenpagina staat op naam van Lange Frans en Baas B.

VPRO's online magazine sleepte in 2004 een lange rij aan prijzen en nominaties in de wacht. Achtereenvolgens de Gouden Kabouter (dance award), de Gouden Pixel (prijs van journalistenvakbond NVJ) en de Europrix.nl werden gewonnen. Kroon op het werk was het winnen van de Prix Europa 2004 waarbij sites van o.a. BBC, ARD, Arte en Channel 4 werden verslagen. Uit het juryrapport: "Als de wereld een rolmodel nodig heeft voor de toekomst van multimedia, dan voorziet deze opmerkelijke website daarin; propvol met innovatie, goede creatieve journalistiek, veelomvattende archieven en de beste voorradige technologie."

Ook op beleidsmatig nivo kon de site op waardering rekenen. De door de regering ingestelde 'visitatiecommissie publieke omroep' schrijft in een in april verschenen rapport: "Het ‘3VOOR12’-initiatief groeide uit tot een erkend en herkend redactioneel medium binnen de Nederlandse popcultuur en lanceerde begin 2004 maar liefst 8 nieuwe online radiostations. Juist met dit soort initiatieven zou de Publieke Omroep de publieke functie van het internet verder kunnen vormgeven en de creativiteit die binnen de Publieke Omroep en de omroepinstellingen bestaat kunnen cultiveren."

3VOOR12 blijft zoeken naar innovatie en nieuwe mediavormen. Zo lanceerde de site begin 2004 8 radiokanalen op internet om de liefhebbers van genres als hiphop, roots en metal op hun wenken te kunnen bedienen. Eind van het jaar zette 3VOOR12 een nieuwe stap op het gebied van video. Om de rijke archieven zo goed mogelijk te kunnen ontsluiten, is gestart met 3VOOR12 On Stage, een kanaal dat sessies, concerten en festivals centraal stelt. Dit naast het reguliere 3VOOR12 Central, in 2003 gestart als eerste themakanaal van de publieke omroep.

Ook wordt de innovatie buiten de techniek gezocht. Zo is 3VOOR12/Lokaal de noemer waaronder (vrijwillige) muziekliefhebbers berichten over hun lokale bands en ontwikkelingen in de regio. Zo ontstaat een krachtig landelijk netwerk van liefhebbers. Nadat in 2003 de vestiging 3VOOR12/Den Haag van start is gegaan, zijn daarna Utrecht, Groningen, Arnhem-Nijmegen, Tilburg en Amsterdam gevolgd. In 2005 zullen onder andere Rotterdam en Friesland starten.

3VOOR12 is sinds het bestaan van het online magazine uitgegroeid tot een dagelijkse bron van nieuws en achtergrond op het gebied van de popmuziek en -industrie met de nadruk op Nederland. Kranten en nieuwsdiensten hebben ook in 2004 met grote regelmaat berichten overgenomen uit de site. Voor liefhebbers is de site een dagelijkse bron van nieuwe en vernieuwende muziek.

3VOOR12/Lokaal is een van de voorbeelden van de focus van 3VOOR12 op Nederlandse muziek. Een ander voorbeeld is de 12 van 3VOOR12. In de zomermaanden ruimde 3VOOR12 onder die noemer tijd en ruimte in voor de beste twaalf albums van vaderlandse bodem. Twaalf weken lang stonden de langspelers en de makers ervan in de schijnwerpers. Een jury riep uiteindelijk het album van At The Close Of Everyday uit tot beste Nederlandse plaat. De 12 van 3VOOR12 zal ook in 2005 terugkeren.

Op regulier radio-gebied verzorgt 3VOOR12 als vanouds de scherpe randen van 3FM. Programma's als 3VOOR12 BPM, Alt.3VOOR12 en 3VOOR12 XL zoemen in op specialismen als dance, rock en hiphop. Club 3VOOR12 is de wekelijkse showcase van het clubcircuit. Drie bands krijgen steevast de kans om hun live-verrichtingen op 3FM te vertonen. De optredens worden ook op 3VOOR12 TV uitgezonden. Artiesten als Ali B en Lange Frans en Baas B stonden op het 3VOOR12-podium voor ze landelijk doorbraken.