opgezwolle

Juist ongepast hard optreden van de politie zorgde zondagochtend voor problemen bij een illegale hiphopparty in Zwolle. Dat zeggen een woordvoerder van de feestorganisator én de beide rappers van de bekende rapformatie Opgezwolle. De hiphoppers hekelen de gang van zaken. 'Als de politie niet zo massaal en met bijtgrage honden had opgetreden, was het feest gewoon gestopt'. Onbegrip en onbehagen.

door SERGE WESTERDIEP / DE STENTOR

Juist ongepast hard optreden van de politie zorgde zondagochtend voor problemen bij een illegale hiphopparty in Zwolle. Dat zeggen een woordvoerder van de feestorganisator én de beide rappers van de bekende rapformatie Opgezwolle. De hiphoppers hekelen de gang van zaken. 'Als de politie niet zo massaal en met bijtgrage honden had opgetreden, was het feest gewoon gestopt'. Onbegrip en onbehagen. De feestgangers, die hun party zondagochtend bruut beëindigd zagen, kunnen het harde politie-optreden slecht plaatsen. In en rond Zwolle zijn vaker illegale feesten. Meerdere keren per jaar ontmoeten liefhebbers van muziekgenres die in de reguliere zalen naar hun smaak te weinig aan bod komen, elkaar daar. Een ander argument dat de organisatoren voor de feestjes geven is dat de prijzen van kaartjes en consumpties in het geijkte circuit de pan uitrijzen. 'Het feest was in een smalle tunnel. We hadden de muziek al gestopt en maakten aanstalten om weg te gaan uit de tunnel toen agenten met honden de ene kant van de tunnel inkwamen. Toen de feestgangers aan de andere kant uit de tunnel kwamen, werden ze daar ook met honden opgewacht. Daar zijn opmerkingen over gemaakt, waarna de politie hard ingreep', zegt de woordvoerder van de organisatie. Rappers Junte Uiterwijk - 'Sticky Steez' - en Ricardo McDougal - 'Phreako Rico' - van Opgezwolle bevestigen die lezing. Beiden werden gearresteerd tijdens de schermutselingen en brachten uren door op het politiebureau. Uiterwijk en McDougal waren 'gewoon' te gast op het feest. 'Het was dus geen Opgezwolle-feestje, zoals wel is gesuggereerd is', benadrukken ze. De artiesten willen best toegeven dat ze het een en ander hebben geroepen tegen agenten, maar begrijpen niets van alle commotie.
'De sfeer op het feest was prima. Maar de politie had moeten beseffen dat de massale aanwezigheid met honden beangstigend werkt. Een hond is een wapen. Ze hebben die beesten veel te snel ingezet. En dat leidt dan tot reacties', zegt Uiterwijk.