pinkpop

Nederlands bekenste popfestival heeft, naast de grootste namen uit de popwereld, ook dit jaar weer een paar hele grote klappers uit de dancewereld naar Landgraaf weten te lokken. Op zondag 15 mei zal de Prodigy het podium afbreken en op pinkstermaandag zal Faithless weer een legendarisch optreden verzoren.

Pinkpop is altijd goed voor een vaste kern diehards die kiezen voor de festivalfeel. Daarmee heeft Pinkpop zich in Nederland op de kaart gezet. Groepen met de status van "een stadionconcert" worden in principe niet uitgenodigd. De organisatie wil voorkomen dat het festival wordt overschaduwd door horden fans van een of andere topgroep zoals dat in 2002 gebeurde met Rammstein. Dat betekent dat Pinkpop als vanouds kiest voor bands waar in de toekomst mogelijk met trots op kan worden teruggekeken, zoals op U2 in 1981. Toch boekt Pinkpop altijd een paar groepen die een respectabel aantal fans op de been kunnen brengen en dat zijn dit jaar FAITHLESS, THE PRODIGY en KANE (exclusief op Pinkpop!). Grote belangstelling is er ook voor WITHIN TEMPTATION die enorm in populariteit is gegroeid, zowel in Nederland als in Duitsland. En wat te denken van de GOLDEN EARRING, Nederlands populairste rockgroep die dit jaar het 40-jarige bestaan viert. Een echte reden om deze fameuze band voor de derde keer op het hoofdpodium te plaatsen.


De heel jonge Pinkpopfans zullen de komende tijd genoeg gewezen worden op het feit dat deze Haagse band, die altijd volle zalen trekt en talloze hits heeft gehad, al op de eerste editie speelde van Pinkpop in 1970. Het verhaal gaat nog altijd dat de Earring in feite het voortbestaan van Pinkpop hebben gered. De populariteit van de Gothic Rock wordt op Pinkpop 2005 onderstreept door naast WITHIN TEMPTATION ook EPICA te programmeren. Zoals gezegd haalt Pinkpop veel nieuwe beloftes naar het festival en bands die bij het grote publiek nog niet zijn doorgebroken. Bands als MERCURY REV, THIRTEEN SENSES, THE BRAVERY, FEEDER, BLOC PARTY, GABRIEL RIOS, MILLENCOLIN en THE POLYPHONIC SPREE zijn van die groepen. Uit Belgie wordt NOVASTAR weer uitgenodigd en uit eigen land de populaire bands DI-RECT (met de hit "Hungry For Love") en BEEF. Eerder al werden de bands INTWINE, SAYBIA en BETH HART aangekondigd. Uiteraard ook het 15-jarig bestaan van de populaire Limburgse punkband DE HEIDEROOSJES moet op Pinkpop gevierd worden. De Maastrichtse rockgroep MINDFOLD was winnaar van de Limburgse bandjeswedstrijd "Nu Of Nooit" van de Stichting Popmuziek Limburg. Zij zullen het festival op zaterdag openen om 15.15 uur. De organisatie heeft moeten vaststellen dat Pinksteren dit jaar niet in een gunstige periode valt en dus verschillende groepen, die op het verlanglijstje stonden, niet beschikbaar zijn. Dat is ook de belangrijkste reden dat het programma bij de perspresentatie nog niet af is. Met minstens 11 groepen vinden nog onderhandelingen plaats.

In totaal zullen weer 33 acts op de diverse podia staan, zaterdag en zondag op twee podia en maandag op drie podia. Het festivalterrein is alle 3 dagen volledig geopend. Een hoofdpodium op zuid en een gigantische tent (de nieuwe 3FM-tent) op noord tijdens het hele weekend en een derde podium op maandag. Voor het derde jaar op rij zullen er op Pinkpop geen prijsverhogingen worden doorgevoerd. In feite is Pinkpop het goedkoopste 3-daags festival en kost in principe slechts Euro 59,00 in de voorverkoop. Alleen als je 3 dagen wilt komen ben je verplicht om een campingkaart te kopen van Euro 36,00. Deze campingkaart zit verwerkt in een 3-daagse entreekaart van Euro 95,00. Op Pinkstermaandag worden ook nu weer de meeste bezoekers verwacht, want traditioneel is Pinkstermaandag de belangrijkste festivaldag en daarvoor zijn dan ook weer 15.000 aparte entreekaarten voor beschikbaar. De prijzen van de consumptiebonnen (3 voor 5 Euro) worden eveneens niet verhoogd en het formaat drinkbeker blijft fors in vergelijking met de meeste festivals.