BREDA - Een uitslaande brand van ongekende omvang heeft gisteravond het kapitale horecapand van De Drie Gezusters op de Grote Markt in Breda volledig in de as gelegd. De schade loopt in de miljoenen. De vijftig aanwezige gasten en de zeven medewerkers wisten het pand op tijd te verlaten. Brandweer en politie lieten 25 panden op de Grote Markt en in de omliggende straten ontruimen. De bewoners werden in opdracht van loco-burgemeester Janus Oomen ondergebracht in Hotel Brabant.

De Drie Gezusters, op de hoek van de Grote Markt en het Kerkplein, ging 27 februari van dit jaar open. Er waren uitgebreide brandveiligheidsvoorzieningen getroffen. Daarom duurde het uren voor de brand zich in volle omvang kon ontwikkelen.
De brand begon gisteravond om half negen bij de open haard op de benedenverdieping van het grote pand. Het duurde tot kwart voor elf voordat het gebouw in één grote vuurzee veranderde.
Op dat tijdstip gaven deskundigen van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Breda geen cent meer voor het gebouw. Kees Verkade van de gemeente Breda achtte instortingsgevaar op dat moment reëel. Om tien over elf stortte - aanschouwd door een enorme mensenmassa - een van de schoorstenen van het gebouw met veel geraas naar beneden, dwars door alle verdiepingsvloeren heen.
Personeel van De Drie Gezusters zag even voor half negen rook uit een zijwand van de open haard op de benedenverdieping komen. De toevallig in de zaak aanwezige Bredase brandweerman Jacques Sweres constateerde brand. Hij nam op dat moment de coördinatie op zich, samen met brandveiligheidsspecialist Rob Maas uit Oosterhout.
"Ik heb onmiddellijk de zaak laten ontruimen en 112 laten waarschuwen. Het personeel heeft de aanwezige gasten snel naar buiten geleid. Vervolgens hebben we het pand inclusief de toiletten laten controleren. Daarna ben ik begonnen met blussen. Maar, de brand was al niet meer te houden", aldus Sweres.
Vrijwillige brandweerkorpsen uit de regio kwamen assistentie verlenen. De politie ontruimde tegen kwart voor elf ook de tegenover het gebouw gelegen panden. Rondvliegende brandende brokstukken leverden een direct gevaar op. Rond twee uur vannacht was het sein brand meester nog altijd niet gegeven en het gevaar was groot dat het vuur zou overslaan naar omliggende gebouwen.