In het volgende persbericht legt 11 haarfijn uit waarom de Static avond vroeger ten einde kwam dan was voorzien. Ook vertellen ze welke actie's er genomen worden om dit in de toekomst te voorkomen.

Stroomstoring in Post CS gebouw zorgt voor abrupt einde van Static in 11

Amsterdam, 28 november.

Zondag 27 november j.l. om 3.50 uur zorgde een stroomstoring in het gehele Post CS gebouw op het Oosterdokseiland in Amsterdam voor een abrupt einde van de dansavond Static. Op dat moment waren nog circa 650 mensen op de 11e verdieping aanwezig, die getuige waren van een vrijwel uitverkochte editie van Static met dj’s Michael Mayer, Bart Skils, Lauhaus en de live-act Motio & E-Contact.
Vlak voor het einde van laatstgenoemde live-act en 10 minuten voor sluitingstijd, zorgde kortsluiting in een van de schakelkamers in de kelder van het pand ervoor dat de stroom in het gehele pand uitviel. Op hetzelfde moment ging de noodverlichting op de 11e verdieping aan. Het gealarmeerde personeel van 11 ging over tot ontruiming. Ervan uitgaande dat de avond al vroegtijdig zijn einde had bereikt, gingen veel bezoekers via de noordzijde van het trappenhuis naar beneden.

Omdat beneden in de gang, waar de garderobe zich bevindt, de noodverlichting niet voldoende functioneerde, ontstond hier groot oponthoud daar de jassen van de bezoekers in het donker niet snel genoeg uitgedeeld konden worden. Uit de op dat moment op accustroom werkende brandmeldinstallaties bleek dat er geen brandgevaar was.
Hierop anticiperend, heeft de directie van 11 in overleg met de op dat moment reeds aanwezige brandweer besloten de overgebleven bezoekers op de 11e verdieping te houden, totdat de ergste rijen bij de garderobe opgelost waren, om te voorkomen dat bezoekers elkaar zouden verdringen in de hal en in het trappenhuis. Tevens werd op dat moment besloten dat de andere nooduitgang, het trappenhuis aan de zuidzijde bij het Stedelijk Musuem, niet gebruikt kon worden omdat bezoekers anders zonder jas in de ijskou en sneeuwbuien zouden belanden met grote kans op onderkoeling.
Ondertussen is er in 11 gratis water uitgedeeld aan de overbeleven bezoekers en werden zij zo goed mogelijk geïnformeerd over de ontstane situatie. Toen omstreeks 05.00 uur het oponthoud bij de garderobe opgelost was, werden groepen van 15 mensen per keer met tussenpozen van 3 minuten naar beneden gelaten waarna iedereen veilig het pand heeft kunnen verlaten.

Achteraf lijkt het erop dat een lekkage in een van de hoofdschakelkamers in de kelder kortsluiting heeft veroorzaakt. De lekkage is vermoedelijk ontstaan als gevolg van de heiwerkzaamheden op het Oosterdokseiland in combinatie met de zware regenval van de afgelopen dagen. Omstreeks 11.30 uur ’s ochtends kon de stroom in het gehele Post CS-gebouw pas weer hersteld worden.

11 heeft een klacht ingediend bij het gebouwmanagement, SCM (Shopping Centre Management), vanwege het ontbreken van voldoende noodverlichting in de algemene trappenhuizen en vluchtgangen, hetgeen het struikelblok vormde in een anders goed verlopen ontruiming.
Tevens heeft 11 een spoedvergadering belegd met de beheerder van het gebouw om opheldering te eisen over de oorzaak van de stroomstoring.
Daarnaast heeft 11 een eigen onderzoek gestart naar de gang van zaken om voor het aanstaande weekend alle mogelijke eigen veiligheidsvoorzieningen weer in orde te hebben.

11 is geschrokken maar opgelucht dat deze noodsituatie zonder ongevallen is verlopen vanwege adequaat ingrijpen van personeel, brandweer en politie.
Uiteraard betreuren wij het vroegtijdig einde van Static ten zeerste en willen wij hierbij alle bezoekers onze oprechte excuses aanbieden voor het ontstane ongemak.

11 | restaurant_bar_club
Oosterdokskade 3-5
1011 AD Amsterdam
T 020 - 625.59.99
www.ilove11.nl

Comments

 • Bart

  Bart

  29 November 2005

  Keurig!

 • clA!Re

  30 November 2005

  Ja! [keurig] vind ik er een goed woord voor. Ookal blijft het een alcoholloze geiseling omdat het barpersoneel zonder oplichtende kassa niet wilde weten hoe duur de drankjes zijn.. en blijft 11 te gek. Geen tastend onderzoek op verdachte zaken bij binnenkomst, geen wc geld, geen driehoekige bewaking en volgende keer weer met stroom?

Comments are closed