ADE

SP-Kamerlid Arda Gerkens (SP) heeft twee amendementen ingediend op de Cultuurbegroting om bezuinigingen op Popmuziek tegen te gaan. Staatssecretaris van der Laan wil geen steun meer geven aan het Amsterdam Dance Event en MusicXport.nl. Beide projecten hebben een positief advies gekregen van de Raad voor Cultuur.

MusicXport.nl is een project dat jonge bands steunt die in het buitenland op tournee gaan. Het innovatieplatform heeft het benoemd als één van de meest succesvolle voorbeelden van de Nederlandse creatieve industrie. De enige Nederlandse subsidie voor ‘dance muziek’ gaat naar het Amsterdam Dance Event. Popmuziek ontvangt in Nederland minimale subsidie, ongeveer 0,3% van alle subsidies aan cultuur. De staatssecretaris wil dat bedrag nu nog verder verlagen en kiest ervoor om twee fantastische, goed werkende projecten om zeep te helpen.

Tweede-Kamerlid Arda Gerkens: ‘Vorig jaar hebben we deze projecten kunnen behouden, met steun van een Kamermeerderheid. Nu wil de staatssecretaris opnieuw de subsidie stoppen, maar geeft geen enkel argument. Voor de SP is dat onacceptabel. Niet alleen doet de staatssecretaris al te weinig om de kwaliteit en diversiteit van popmuziek te beschermen, ze gaat nu nog een stap verder door de minieme steun die er is voor bands en dj’s ook nog weg te nemen. Ik hoop met mijn voorstellen in elk geval te redden wat er nu is, en binnenkort gaan we in debat met de staatssecretaris over de lange termijn en over de voorstellen die de SP daarvoor heeft gedaan.’

De SP publiceerde onlangs de initiatiefnota Oorstrelend en Hartveroverend met voorstellen om de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse Popmuziek te ondersteunen. Dinsdagmiddag protesteren popmuzikanten en instellingen bij de Tweede Kamer tegen de afbraak van het laatste beetje popbeleid.

Comments

 • Frank-NL

  Frank-NL

  23 November 2005

  Het manifest van MusicXport.nl.

 • Heinos

  Heinos

  23 November 2005

  Dit is toch echt ongeloofelijk! Wat een stelletje rukkers in den Haag! ?:(

 • Marique

  Marique

  24 November 2005

  heej dit ADE logo is zo passé… ;-)

 • Bart

  Bart

  28 November 2005

  willen ze daarmee niet juist mee aangeven hoe oud het is en dus een belangrijke plek heeft in de cultuur en dance-scene van A'dam?!

  Ik vind het ook belachelijk. Bezuinig nou eens op zinloze dingen en niet op aspecten die voor ons land, stad en muziek belangrijk zijn! :-(

Comments are closed