Museumnacht Amsterdam

Op zaterdag 5 november vindt opnieuw de Museumnacht Amsterdam plaats. 42 musea openen hun deuren van 19.00 tot 02.00 uur 's nachts. Behalve de speciale evenementen in de musea kan er ook gedanst worden op de Museumnacht afterparty. Voor dit feest in de Paradiso is Matthew Herbert geboekt!

De Museumnacht wordt sinds 2000 georganiseerd om een nieuw en jong publiek enthousiast te maken voor Amsterdamse musea. Alle instellingen organiseren bijzondere evenementen. Natuurlijk zijn ook de vaste opstellingen en tijdelijke tentoonstellingen te zien.
Dit jaar nemen De Portugese Synagoge, het Artis Insectarium en W139 voor het eerst deel aan de Museumnacht. Het Persmuseum en het Gemeentearchief zijn terug van weggeweest. Een selectie van de evenementen

- Henk Schiffmacher zet live een tattoo in het Amsterdams Historisch Museum. Het museum heeft tijdens de n8 een tentoonstelling over zeemanstattoos uit Amsterdam en andere havensteden.

- Erwin Olaf geeft een VJ performance in het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Montevideo). Tijdens de Museumnacht opent Montevideo een overzichtstentoonstelling met video- en installatiewerk van Erwin Olaf. Erwin Olaf verzorgt ook de opening van de Museumnacht.

- Fotografe Rineke Dijkstra geeft een rondleiding door haar eigen tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

- Modeontwerper Erny van Reijmersdal presenteert zijn collectie in een wervelende show in Museum Van Loon. Hij laat zich hierbij inspireren door de oude uniformen van bedienden in het huis van Van Loon.

- Science center NEMO en het Rathenau Instituut brengen een spraakmakend Anti-Aging Event. Tanja Jess, actrice/presentatrice, neemt je mee in de wetenschap van ouder worden en verjonging.

- Het Filmmuseum presenteert een aantal korte 3D-films. De films Royal River en Keep an Eye on the Ball zullen o.a. te zien zijn. In een andere zaal kan men dansen op Scopitones (de eerste videoclips) in de Stille Disco.

- Indische nacht met 100% Isis in het Verzetsmuseum. Twee weken voor de opening van de nieuwe Indische afdeling in het Verzetsmuseum staat Nederlands-Indië centraal tijdens de Museumnacht.

- Rick de Leeuw draagt poëzie voor in het Van Gogh Museum. Ook de jonge garde van het Ned. Philharmonisch Orkest..

- Egbert Jan Weber draait plaatjes in Museum Amstelkring, Onze Lieve Heer op Solder.

- De cartoonisten Bas van der Schot (Algemeen Dagblad) en trik (Nieuwe Revu) geven interactieve rondleidingen door de cartoonexpositie `Altijd op de Loer` in het Persmuseum. In de laatste uurtjes van de Museumnacht zullen de cartoonisten als gast-DJ’s hun favoriete platen ten gehore brengen.

Opening door Erwin Olaf/DJ Joost van Bellen
De opening van de Museumnacht wordt dit jaar verzorgd door fotograaf en videokunstenaar Erwin Olaf. Erwin Olaf is wereldberoemd geworden door zijn documentaire- en reclamefotografie. De laatste jaren is hij zich ook steeds meer bezig gaan houden met (autonoom) video- en installatiewerk. Van 20.00 tot 21.00 uur geeft Erwin Olaf buiten voor het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Keizersgracht 264) op grote schermen een spectaculaire VJ performance met zijn nieuwste videowerk. Hiermee wordt de Museumnacht officieel geopend. DJ Joost van Bellen staat achter de draaitafels.

Eindfeest
Het eindfeest van de Museumnacht vindt dit jaar plaats in Paradiso, van 01.00 tot 05.00 uur. O.a. geluidskunstenaar Matthew Herbert, het Nederlandse polderfunk-trio Kraak & Smaak en DJ Aardvarck maken hun opwachting. Kaarten voor het eindfeest zijn verkrijgbaar bij het Amsterdams Uitburo en Paradiso.

Laser/Sound Performance
Licht- en geluidskunstenaar Edwin van der Heide verzorgt tijdens de n8 verschillende spectaculaire Laser/Sound Performances op het Oosterdok, de Nieuwmarkt en het Mr. Visserplein. De verlichting wordt mogelijk gemaakt door Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de Gemeente Amsterdam.

Kaartverkoop
Een passe-partout voor de Museumnacht geeft toegang tot alle musea en is de hele nacht geldig. Bovendien kan met dit passe-partout gratis gebruik worden gemaakt van speciaal vervoer per museumboot, historische trams en bussen. Tevens is het passe-partout na de n8 geldig voor één extra museumbezoek t/m 31 december 2005. Passe-partouts zijn vanaf zaterdag 8 oktober a ¤ 13,50 verkrijgbaar bij: het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum, Artis, Scheepvaartmuseum, Theatermuseum, Rederij Lovers en het Tropenmuseum.
Daarnaast zijn bij het Amsterdams Uitburo en de VVV-kantoren in Amsterdam passe-partouts verkrijgbaar (exclusief reserveringskosten). Let op! Op de avond zelf zijn slechts een beperkt aantal passe-partouts a ¤ 17,50 te verkrijgen bij de Ticketshop van het Amsterdams Uitburo (tot 23.00 uur) en de vestiging van de VVV op perron 2 van Centraal Station (tot 22.00 uur). Er worden dus niet zoals vorige jaren op de avond zelf bij de deelnemende musea passe-partouts verkocht! Meer info

Deelnemende musea
Allard Pierson Museum, Museum Amstelkring, Amsterdams Historisch Museum, Anne Frank Huis, De Appel, ARCAM, Geologisch Museum in Artis, Artis Planetarium, Zoölogisch Museum, Artis Aquarium, Artis Insectarium, Bijbels Museum, De Burcht, Museum EnergeticA, Filmmuseum, FOAM, Gemeentearchief, Van Gogh Museum, Hermitage, De Hortus, Museum Van Loon, Huis Marseille, stichting voor fotografie, Mediamatic, Joods Historisch Museum, Nederlands Instituut voor Mediakunst, De Nieuwe Kerk, Oude Kerk, Persmuseum, Portugese Synagoge, Pianola Museum, Museum Het Rembrandthuis, Rijksmuseum, Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum CS, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Theatermuseum, KIT Tropenmuseum, Verzetsmuseum, Waag Society, Museum Willet-Holthuysen, W139.