sony bmg

De Europese Commissie gaat het huwelijk van de muziekafdelingen van Bertelsmann en Sony niet verhinderen. Dat wil echter niet zeggen dat de Europese waakhond de muziekindustrie uit het oog zal verliezen. De Commissie is niet zo happig op een verdere concentratie van platenmaatschappijen en belooft toekomstige fusievoorstellen heel nauwgezet te onderzoeken. Het Europese onderzoek concentreerde zich op de muziekmarkt. Dat komt omdat het niet gaat om een volledige fusie tussen BMG en Sony, maar slechts van bepaalde activiteiten. Beide firma's behouden hun eigen uitgeverijen, cd-persen en distributiekanalen. Wel samengevoegd worden de opnameactiviteiten, de 'ontwikkeling' van artiesten en de marketingafdelingen.

Na zes maanden onderzoek concludeert de Commissie dat er geen redenen zijn om de joint venture af te schieten. Maar de EU is duidelijk bezorgd, want een grootschalige analyse van Europese markten toont aan dat de prijzen van cd's van de vijf grote platenmaatschappijen (Bertelsmann, EMI, Time Warner, Vivendi en Sony Music) nu al sterk op elkaar afgestemd zijn.

Toch zijn er geen sporen te vinden van expliciete afspraken om de prijzen van cd's hoog te houden, zegt de Commissie: "Het gevonden bewijs was niet voldoende om aan te tonen dat er in het verleden gecoördineerde prijsafspraken plaatsvonden." Er is ook geen ondersteuning voor de vrees dat de inkrimping van de muziekmarkt tot hogere prijzen zou leiden.

Tijdens het onderzoek werd nauw samengewerkt met de Federal Trade Commission (FTC), voor het onderzoeken van fusievoorstellen de Amerikaanse tegenhanger van de Europese Commissie. De expliciete vermelding hiervan door de Commissie betekent wellicht dat de Amerikanen ook geen bezwaren hebben tegen het samengaan van BMG en Sony.

Voor BMG en Sony Music is de kogel door de kerk, maar uit de verklaring van de Commissie blijkt tegelijkertijd duidelijk dat ze niet zo gelukkig is met de situatie in de muziekindustrie. De EU keurt de fusie wel goed, luidt het, maar onmiddellijk wordt er aan toegevoegd dat pogingen om verder aan concentratie te doen op een nauwgezet onderzoek kunnen rekenen.