Only Techno zal dit jaar nog 5 feesten organiseren op 4 verschillende locatie's. De tour door Nederland gaat op (zat) 24 juli van start in Scheveningen. Only Techno pakt behoorlijk uit, grote acts als: Vincent de Wit, Sven Wittekind, Michael Burkat en DJ Amok zullen te tonele verschijnen. DJ Pinxt zal resident zijn op de feesten. Speciaal voor Groovetrackers zijn zowel Sander Pinxt als Robert van der Schaaf (org.) in de pen geklommen en hebben onze vragen beantwoord. Lees verder voor het interview!

Jullie zijn bezig met de voorbereidingen voor Only Techno on Tour, wat is precies de bedoelding?
Only Techno: Door middel van deze tour zullen we proberen onze naam te vestigen in de Nederlandse techno scène. Daarvoor gaan we op 4 verschillende locaties 5 feesten geven. Er zullen 3 indoor- en 2 outdoor feesten komen, om uiteindelijk zo veel technoliefhebbers in zo'n kort mogelijke tijd te bereiken.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een tour door Nederland te gaan doen?
Only Techno: Na onze eerste editie zijn we bij elkaar gaan zitten hoe we nu verder zouden gaan. Doordat het op dit moment erg moeilijk is om op te vallen en origineel te zijn, kwamen we op het idee een tour te beginnen waarmee wij mensen door Nederland kunnen verassen met onze visie op feesten.

Jullie hebben Pinxt als resident DJ gekozen, vanwaar deze beslissing?
Only Techno: DJ Pinxt is in onze ogen een opkomend talent. De techno die Pinxt draait sluit aan bij onze visie die wij op techno hebben. Hiernaast is het een dj met veelzijdigheid en kwaliteit waar we de komende tijd meer van gaan horen.
Sander, ben je trots?
DJ Pinxt: Ik ben zeker trots. Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen draait. Only Techno zal in ieder geval genoeg keuze hebben gehad, want ze krijgen bergen demo's binnen. Ze waren erg tevreden over mijn set, toen ik de eer had hun eerste feest te mogen openen vorig jaar oktober. En op het persoonlijke vlak kunnen we het ook goed vinden.

Hoe is het draaien voor jou begonnen? En wat kunnen we allemaal van jou gaan verwachten?
DJ Pinxt: Ik heb eigenlijk sinds dat ik ben begonnen in 1996 allerlei verschillende muziekstijlen gedraaid. Van clubhouse tot hardhouse. Voor mijn zestiende verjaardag kocht ik een tweedehands denon mix cd-speler en een gemini mengpaneel, puur uit interesse. Op het begin wist ik echt niet waar ik moest beginnen, ik kende ook helemaal niemand die kon draaien. Ik ging gewoon mijn favoriete tracks van mixcompilaties aan elkaar mixen. Op een begeven moment ging dat wel redelijk goed. Ik vond het allemaal zo leuk dat ik besloot te gaan sparen voor technics sl-1200's. Toen ik ze eindelijk heb kunnen kopen kocht ik vooral trance. Later werd het uk hardhouse, maar daar verloor ik al vrij snel interesse in, doordat die markt werd overspoeld met allerlei cheesy crap. Gelukkig kwam ik toen in aanraking met techno. Carl Cox en Sven Väth wisten mij op de eerste Sensation zeker te boeien. Na het bezoeken van I Love Techno 2000 en vooral na het horen van de set van Dave Clarke was ik helemaal om. Techno rules! Vooral mixtechnisch gezien is techno een hele uitdagende stijl. Dat sprak mij erg aan.Ik begon toen te sparen voor een DJM-600, heb al mijn oude platen verkocht en startte met het aanleggen van een techno collectie. Dat is nu alweer zo'n 4 jaar geleden.
Wat er van mij gewacht kan worden is lekker dansbare techno met veel afwisseling. Niet te slap, niet te hard.


Welke apparatuur gebruik je tijdens het draaien?
DJ Pinxt: Het liefst gebruik ik een DJM-600 of mee te mixen vanwege te effecten en de sampler. Daarnaast is het gewoon een fijne mixer, want korte faders, grote knoppen en volumemeters per kanaal. Daarnaast natuurlijk de sl-1200's, wat mij betreft nog steeds de beste draaitafel. In de toekomst hoop ik met meer decks te gaan draaien, maar momenteel kan ik thuis nog maar beschikken over een tweetal. Effe doorsparen dus…

Jullie werken samen met Dance4Life, hoe zijn jullie hierbij gekomen?
Only Techno: Wij hebben Dance4Life benadert omdat wij ons verbonden voelen met hun activiteiten.
Dance 4 life is een internationaal project waarbij jonge mensen zelf het heft in handen nemen in de strijd tegen hiv en aids. In persoonlijke kringen hebben wij met een dergelijke situatie te maken gehad. Wij zijn daarom een samenwerking aangegaan met Dance 4 life om ook vanuit dit deel van de samenleving een steentje bij te dragen. Op deze dag zullen wij alle mogelijke moeite doen om zoveel mogelijk geld voor Dance 4 life in te zamelen. Een groot deel van de opbrengsten die deze dag worden gemaakt, zullen gedoneerd worden aan Dance 4 life. We staan immers allebei voor hetzelfde doel ;… mensen laten lachen.

Wat vind jij van het initiatief, Sander?
DJ Pinxt: Dance4Life is een fantastisch concept. HIV en AIDS zijn natuurlijk grote problemen. In Afrika kan het geld dat Dance4Life inzamelt worden gebruikt ter preventie en bestrijding van deze vreselijke ziektes. Het besluit van Only Techno om hun steentje bij te dragen aan de fundraising van dance4life is een zeer goed initiatief. Het zou heel mooi zijn als meer organisaties dit in de toekomst ook zouden doen!

Het tweede feest in de tour heet 12 hours of talent, wat houdt dit precies in?
Only Techno: Er zal op vrijdag 13 augustus 12 uur lang talent te horen zijn! Dit doen wij omdat wij vinden dat naast de gevestigde namen ook de jonge talenten een kans moeten krijgen. Door deze editie is dit voor hun de kans om bekender te worden onder het publiek.
Naar welke set kijk jij het meest uit? Nighttown is een mooie locatie maar je mag ook overgeven aan Michael Burkat!
DJ Pinxt: Ik heb geen specifieke set waar ik naar uitkijk. Ik vind ze allemaal prachtig om te mogen doen. Nighttown is qua locatie natuurlijk wel het wreedst. Nighttown heeft een hele goede reputatie als het om techno gaat. Qua dj's is Michael Burkat natuurlijk goed in opmars, ik vind het dan ook geweldig om voor hem te mogen draaien. Maar Sven Wittekind, Amok en Moddi zijn ook zeker niet de minste.

Wat is jullie visie op techno?
Only Techno: Wij zijn van mening dat deze muziekstroming de beste manier is om uit je bol te gaan, omdat het zoveel facetten in huis heeft. Van swingend tot knallend van minimal tot beukend.

Kijken jullie op tegen andere organisaties?
Only Techno:Ja we kijken zeker op tegen andere organisaties, die zich inzetten voor het behoud van de techno scène. maar wij zullen altijd onze eigen koers varen, want alleen op deze manier kunnen we ons en de mensen blijven verassen met originaliteit en vernieuwing.

Voor wat voor soort techno staat Only techno
Only Techno: Only techno staat voor alle soorten techno en we zullen daarom ook geen onderscheid maken. We zullen alles aan bod laten komen wat kwaliteit heeft.
Hoe omschrijf jij je style? Je zei mij ook dat je geen voorbeeld DJ had.
DJ Pinxt: Ik bedoelde daarmee, dat ik niet één voorbeeld heb. Ik heb er meerdere. Ik kijk op naar dj's met een hele goeie mixtechniek zoals Dave Clarke, Umek, Ben Sims, Deetron, Jeff Mills, Ben Long en Adam Beyer. DJ's met veel skills en lef dus. Natuurlijk maken ze wel eens een foutje, maar dat vind ik geen probleem. Een dj is geen robot. Ik hoor liever iemand die lekker veel platen mixed, effecten gebruikt en tricks doet met misschien hier en daar een foutje, dan iemand die alle platen helemaal uit laat lopen. Als je 5 minuten hebt om een plaat gelijk te stellen, kan het toch haast niet meer fout gaan. Maar het hangt natuurlijk ook wel af van de soort techno die je draait. Mijn stijl omschrijven vind ik best lastig. Maar als ik het toch in een hokje moet plaatsen dan is het voornamelijk funky techno met hier en daar wat hard techno. Qua draaistijl hou ik ervan om zoveel mogelijk platen te draaien, effecten te gebruiken en wat tricks te doen. Ik vind zelf wel dat ik een eigen stijl heb, maar het is niet aan mij om dat te beoordelen.

Je hebt last gehad van RSI, kwam dit door het draaien en is het helemaal over?
DJ Pinxt: Ja inderdaad, echt heel vervelend allemaal! Toch denk ik niet dat het puur door het draaien komt. Ik spendeerde nogal veel tijd achter de computer, zowel voor school als voor de lol. In een bepaalde week heb ik mijn rechterarm overbelast door na veel computerwerk en dj-en, zwaar te gaan fitnessen en ook nog te gaan squashen. De dag daarna ging ik echt door de grond, het was geen spierpijn; alles wat ik oppakte creëerde pijnscheuten in mijn hele arm. De klachten zijn heel langzaam minder geworden, vooral omdat ik meer op mijn houding let en alleen nog maar strikt noodzakelijk achter de pc kruip. Maar helemaal over is het nog niet.
Toch wil ik, nu ik de mogelijkheid daar toe heb, mensen waarschuwen voor RSI. Het is een misvatting dat RSI er alleen maar langzaam in kan sluipen. Ik had echt nergens last van, maar ineens was het daar. Ik weet zeker dat er mensen zijn die dit lezen en denken: "dat overkomt mij niet, ik heb nooit last" of "RSI is een onzin ziekte", ik dacht ook precies zo. Maar nu praat ik wel anders. Probeer dus voldoende pauzes te nemen tijdens je computerwerk, let op je houding en kijk uit met teveel repeterende bewegingen, dat scheelt echt al heel veel.


Produceer je ook?
DJ Pinxt: Sinds een half jaar ben ik bezig met produceren. Dit doe ik met Reason 2.5. Geweldig programma! Ik zit nog in de aankloot fase, maar uiteindelijk zal ik vast wel iets kunnen creëren wat ik de moeite waard vind om aan het publiek te laten horen. Ik ben niet van plan om tracks die ik tot nu toe heb gemaakt openbaar te maken, ze zijn gewoon nog niet goed genoeg.

10 juli ga je op vakantie waar ga je heen? Platen kopen? (waar koop jij eigenlijk het liefst je platen?)
DJ Pinxt: Ik ga 10 dagen chillen in Egmond aan Zee, met een stel vrienden. Een buitenlandse vakantie zit er dit jaar niet in, dus ik hoop dat het weer een stuk beter wordt, dan dat het nu is!
Platen kopen? Waarom niet? Al betwijfel ik dat er een platenzaak in Egmond aan Zee te vinden is..hahaha. Overigens koop ik mijn meeste platen via webwinkels. Vooral www.nuloop.com in Frankrijk en www.tuneinn.com in Engeland zijn echt helemaal top!


Wat is je huidige top 5?
DJ Pinxt:
1. DJ Hansz - Go Bah!
2. Max Walder - Acid Experience
3. Surreal - 3 : 9
4. Los 3 Brasileros - Vivo (Eric Sneo Mix)
5. Ignition Technician - Japan
Verder zijn Hertz, Pedro Delgardo en Mauro Picotto naar mijn mening heel goed bezig!


Wat ben ik vergeten te vragen?
DJ Pinxt: Wat mijn favoriete kleur is?

www.only-techno.com
www.djpinxt.nl

Comments

 • Paul Bergenh.

  Paul Bergenh.

  19 July 2004

  erg leuk dat ze de tijd genomen hebben om de vragen te beantwoorden, leuke info!

 • Chris

  Chris

  19 July 2004

  En? Wat is z'n favoriete kleur nou? Hoe kon je dat nou vergeten te vragen!! :P
  Cool interview Paulus!

Comments are closed