extrema outdoor

Half juli, Aquabest wordt in een mum van tijd omgetoverd tot festivalgrond voor het eendaagse dance-festival Extrema Outdoor. Zeven wereldwonderen nagemaakt in tenten, podia en eendagseilanden waren decor bij het jaarlijkes thema “Strange World”. Maar liefst 67 deejays/acts waren afgelopen zaterdag te zien en horen op het, grootendeels, met zon overgoten festival terrein. Van 11 tot 11 mochten de 25.000 bezoekers genieten van de verschillende stylen dance-muziek en een stukje natuurgeweld aan het begin van de avond

Aquabest, gelegen langs de A2 bij Eindhoven, is waarschijnlijk het op 1 na mooiste festival terrein van Nederland. Het prachtige meer met zijn stranden en grasmat is de droom van bijna elke organisatie. Alleen ID&T doet het beter met de “Infrasturcturele-droom” in de Haarlemmermeer: Floriade. De ligging van dat terrein is net iets beter, zo vlak naast Schiphol. Nu is dit wel het enige minpuntje van het terrein, direct na het uitstappen van de pendelbus kijk je door de bomen over het meer en komen de bassen je samen met het windje tegemoet. Overigens ook tegelijk met de zonnestralen, Extrema Outdoor mag zich al zeker 3 jaar gelukkig prijzen met een fantastisch begin van de dag.

Met het thema “Strange World” en de exotische namen voor de podia als: “The hanging gardens of Babylon” en “Pyramids of Gyzeh” werd de lat erg hoog gelegd. Hoe zouden de tenten ingericht worden en wat voor decoratiemateriaal zal er nodig zijn om je in de exotische wereldwonderen te wanen? Extrema zelf dacht niet veel nodig te hebben, dit uitte zich dan ook in karig gedecoreerde tenten en weinig lichtshows. Vooral de op water gebouwde Electrotent was opvallend matig gedecoreerd. Terwijl dit toch echt een nieuw item was. Het enige podium dat tot de verbeelding sprak was het “Colosseum”. Een prachtig decor met VJ-beelden van Photonic.

Jammer dat het niet mogelijk is om alle 67 deejay’s en acts te beschrijven, ze zouden het wel verdienen. Het festival had een groter budget dan vorig jaar, mede door het grotere aantal bezoekers. Dit was te zien aan de line-up! Grote namen uit vele verschillende stromingen waren aanwezig. Opvallend is het grote aanbod aan house en progressive deejays. Techno deejay Chris Liebing zei onlangs nog: “People will soon prefer our tunes to the cheesy crappy progressive money-making music”. Dit gaat voor Extrema Outdoor niet op! Althans, niet helemaal, de hangende tuinen van Baylon (Supernatural) was dit jaar een minder succes dan de hit die het vorig jaar was. Vanuit het reuzenrad was het gehele terrein goed te zien, het rustige Supernatural schiereiland viel meteen op. Dit kan te maken hebben met de show die de Audio Bully’s weg gaven. De Audio Bully’s wisten met hun Hooligan House het publiek goed te bespelen. Vocalist/rapper/poeet/geweldenaar Tom Dinsdale was goed op dreef. Zoals we hem kennen, met een flesje bier in zijn hand, rolden de bekende teksten over zijn tong. Prachtige no-nonsense teksten gemixed op platen (remixen) van hun favoriete artiesten. Zo was duidelijk Mercy Mercy Me van Marvin Gaye te herkennen en de techno hit “rocker” van Alter Ego passeerde de revue ook. Aan de sfeer bij dit podium te zien was dit het hoogtepunt van de dag.

Hoogtepunt van de dag was zeker niet de zwarte deken die ineens aan de hemel verscheen. Ondanks dat er behoorlijk wat regen was voorspeld is het tot het begin van de avond, fantastische weer geweest. Rond half 8 was het uit met de zonnepret. Vele bezoekers namen de benen en begaven zich richting de overdekte tenten. Vooral de grote “Statue of Zeus” tent (techno) was ineens populair. Door de grote toegestroomde mensen massa’s ontstonden er behoorlijk hectische taferelen waarvan Steve Rachmad bijna de dupe was geworden. In de hectiek die ontstond herkende de bewaker Steve niet die toch echt binnen afzienbare tijd moest draaien. De inmiddels verhitte Steve werd bijgestaan door zijn manager en kon uiteindelijk een prachtige set neerzetten. Steve Rachmad, Neerlands beste deejay voor mensen die niet bang zijn voor een snufje techno, heeft mij dit jaar nog niet teleurgesteld!

Extrema Outdoor was een geslaagde dag, de ongedwongen sfeer was ook dit jaar duidelijk merkbaar. De kritiek (te lezen) in andere reports, over de gebroken belofte betrekking hebbende op de bezoekers aantallen vind ik onterecht. Het terrein leent zich er perfect voor, Extrema heeft de know how en ervaring voor dit soort grote evenement en tenslotte: Er is behoefte! Extrema is hip, het was niet voor niets uitverkocht!

Comments

 • kwab

  kwab

  21 July 2004

  Rachmad, wat was hij weer goed!

 • TimvD

  22 July 2004

  Vooral de grote “Statue of Zeus” tent (techno) was ineens populair.

  Hmm de techno tent was als je het mij vraagt de hele dag door populair, ook met mooi weer. Toen het ging stormen werd het een opgave om nog een beetje adem te krijgen :).
  Heel cool feest, mijn eerste festival en een die ik niet snel (lees:nooit) zal vergeten. Zelf ben ik het meeste bij de techno en electro tent gebleven, waar ik oa dexter, dr lectroluv, carola, laux en cari met heel veel genoegen heb mogen aanschouwen.

Comments are closed