Laidback Luke

Laidback Luke behoort tot de meest begaafde dj's en producers van Nederland. Ik wil het woord "talent" vermijden want dit station is hij gepasseerd. De pionier in het draaien met CD's geeft openhartig antwoord op onze vragen en legt oa uit waarom hij dit jaar niet op Dance Valley staat.

Hoe omschrijf jij je draaistyle en waarom moet jij geboekt worden voor een feest?
Eigenlijk draai ik house, punt. Het liefst zou ik niet in een hokje gestopt willen worden, ik draai alle house die mij aanspreekt…Vaak zie ik mezelf wel staan onder de 'house/groove/club' sectie…Vanuit eigen standpunt zou ik zeggen dat je me moet boeken voor een feest omdat ik er altijd 100% voor wil gaan om een goed feest te maken. Ook al werkt de avond soms niet mee, dan wil ik toch altijd wel een paar piekpunten in m'n set kunnen creeeren. Ik ga kost wat kost voor de goeie vibe…

Je bent met MTV aan een project begonnen waarin je samen speelde met 'klassieke' muzikanten, hoe is dit bevallen en kunnen we nog meer van dit soort samensmeltingen verwachten?
Dit is heel goed bevallen, maar eigenlijk was het veel meer werk dan ik verwacht had. We hebben bijvoorbeeld een aantal repetitiedagen gehad waar ik stond te draaien vanaf 9.00 uur 's-morgens tot 19.00 's-avonds. En dan dus niet alleen, zeg maar, 'plaatjes draaien' maar ook intens met muziek en compositie bezig zijn. Dit was voor mij wel een eenmalig project, wellicht dat MTV nog meer met 'Fusion' gaat doen maar dan met andere combinaties.

Je gebruikt cd spelers in plaats van platen en hebt een 'oortje' in plaats van een hoofdtelefoon. Je verkondigt vaak dat deze manier van draaien de toekomst heeft toch zien we nog weinig dj’s dit doen. Op welke termijn verwacht je dit?
Het oortje is voor mij meer uit praktische overweging, dan dat ik denk dat het de toekomst is. Het hangt er maar net vanaf hoe je als DJ je koptelefoon gebruikt of je zo over kan stappen naar draaien met een oortje. Ik zie wel meer en meer mensen het om me heen uitproberen. Ik ben blij dat ik, nu nog meer dan hiervoor, kan zeggen dat het draaien met CDs de toekomst is. Een paar maanden terug heb ik namelijk op de Winter Music Conference in Miami al een aantal grote DJs gespot die ook volledig zijn overgestapt op de CD. Onder andere; Tod Terry, Kenny Dope, Little Louis Vega, Josh Wink en Armand van Helden. En dat terwijl Josh Wink eerst met Final Scratch draaide. Met de komst van de nieuwe Technics speler geef ik vinyl hooguit nog een jaar of drie.

Je hebt een eigen Label MixMash, wat wil je erover kwijt aan het publiek? (wat kunnen we verwachten?)
In elk geval als eerst dat ik meer muziek ga uitbrengen. En dan niet alleen tracks die ook als single zouden kunnen worden gebruikt maar ook pure DJ tracks. Voor mij is het op dit moment belangrijk om voet aan de grond in het buitenland te krijgen. Door het internationaal releasen van tracks hoop ik dat dit gaat helpen hierbij. Als m'n label eenmaal loopt wil ik een speciaal sublabel gaan opzetten, speciaal bedoeld voor het nieuwe talent wat ik om me heen zie. Talent wat nu geen kans krijgt, wil ik dan een platform gaan bieden.

Vorig jaar gooide je nog hoge ogen met de anthem voor Dance Valley en scoorde hier hoog mee, waarom sta je dit jaar niet op Dance Valley en vindt je dat jammer?
Tsja ik weet ook niet precies wat daar niet goed is gegaan. Ik zou nu eigenlijk draaien in een gehoste tent waar ook Armand van Helden zou staan. Ik zou dan het punt zijn om hem over te kunnen halen, aangezien hij te kennen heeft gegeven om graag een keer in Nederland samen met mij te kunnen draaien. Toen zijn management het toch maar cancelde, was er ook ineens geen ruimt voor mij…en ja ik baal. Het is toch de 10e editie van Dance Valley en het is wel heel cru om daar ineens niks meer mee te maken te hebben.

Wat zou je geworden zijn als je je muzikale gave niet ontwikkeld zou hebben?
Ik heb een opleiding grafisch vormgeven gedaan en afgemaakt. Ik teken al mijn hele leven eigenlijk. Na het tweede jaar op het Grafisch Lyceum kreeg ik de kans om over te stappen naar de kunstacademie. Dat heb ik toen laten liggen om tijd vrij te houden voor mijn muziek, ik bracht toen al platen uit namelijk. Wellicht zou ik dan nu iets grafisch hebben gedaan, of was ik kunstenaar geworden. Tja, dat of pooier, maar ik denk niet dat m'n vrouw dat goed zou vinden. : )

Je hebt een tijdje vrij 'hard' gedraaid (oa afgesloten op Awakenings in de Westergasfabriek) waarom ben je een andere weg ingeslagen?
Awakenings is mijn DJ doorbraak geweest in Nederland. Ineens werd ik door het hele land geboekt en het heeft me zelfs zover gebracht tot een gig op I Love Techno. Ik heb altijd een groovy kant gehad, maar die moest ik op een gegeven moment helemaal uitsluiten omdat mensen alleen maar 'beuken' van me wilde horen. Ik was veel breder dan dat en kon veel meer. Muzikaal, als producer, liep ik op een gegeven moment vast met het maken van techno. Zo vast dat ik bijna besloot om helemaal te stoppen met muziek. Toen heb ik de keuze gemaakt om te gaan doen wat ik leuk vond en mezelf niet zo aan banden te laten leggen. Eigenlijk wil ik vanalles kunnen draaien en ik ben blij dat ik nu op dat punt ben gekomen.

Je hebt vast hele mooie ervaringen met feesten en deejay gigs maar wat was je mooiste optreden, en naar welke gig zie je het meest uit?
Nog steeds nummer 1: Boat Party op het Balaton meer in Hongarije. Dit is het concept: 3 veerboten die van de kust vertrekken. 1 boot de DJs, 1 boot het publiek, 1 boot het soundsystem. Op het midden van het meer komt alles bijelkaar en worden de boten aan elkaar gekoppeld. Je kunt je misschien wel voorstellen wat voor een sensatie het al is als de boot met het publiek de boot met de DJs ziet aankomen. Uiteindelijk resulteert dit in een fantastisch feest midden op het meer totdat je uiteindelijk de zon ziet op komen boven het water…Voor dit jaar kijk ik denk ik het meest uit naar het draaien op het Roskilde Festival in Denemarken. Toch wel de Lowlands van Europa en ik sta op een fantastisch tijdstip. Dat moet toch een hele goeie worden…

Wie is je favoriete producer (voor wie heb je het meeste bewondering?)
Hoewel hij een beetje uit de running is blijft Thomas Bangalter van Daft Punk m'n nummer 1. Een goeie tweede voor mij is Timbaland omdat hij mij altijd blijft verrassen. Nummer 3 zijn voor mij de Neptunes, zeker na wat ze met het album voor Justin Timberlake hebben gedaan. Voor mij is dat echt tijdloze muziek.

Agenda Laidback Luke
8 May, Pleasuredome, HMH, Amsterdam
8 May, Perron 55, Venlo 02.00 - 04.00
15 May, De Rechter, Eindhoven 01.30 - 04.00
20 May, Diesel U Music Festival, Amsterdam 16.30 - 18.00
22 May, Starlight, Nijkerkerveen 00.00 - 02.00
22 May, Disco Inhof, Utrecht 03.00 - 05.00
27 May, Darby & Jones, Leeuwarden
28 May, Subway, Aberdeen, UK
29 May, Homelands, UK
30 May, MAF, Hemkade, Zaandam
30 May, Pinkster Par-T, Veghel 22.00 - 00.00

3 Jun, Central Studios, Utrecht 03.00 - 05.00
4 Jun, Electronation at Club 020, Amsterdam
11 Jun, Delirium, Haarlem 02.00 - 04.00
12 Jun, Club Silly, Den Haag 02.00 - 05.00
13 Jun, N-joy Festival, Biddinghuizen
19 Jun, Anno, Almere 02.00 - 04.00
26 Jun, Donkey Shot, Heemskerk 02.00 - 04.00

2 Jul, Studentenfeest, Leiden
3 Jul, Roskilde Festival, Denmark 02.00 - 04.00
8 Jul, De Vijvert, Grote Keeten
12 to 23 July - Luke on vacation
24 Jul, Dance Parade/Brooklyn, Middelburg 17.00 - 19.00
31 Jul, Festival, Eindhoven -during the day
31 Jul, Beach Bash', Thorn 23.00 - 00.30

Comments

  • Chris

    Chris

    8 May 2004

    Erg leuk interview!
    Je kan zien dat Laidback Luke er de tijd voor heeft genomen! Leuke uitgebreide antwoorden op goede vragen! ;-)

Comments are closed