Escape venue

Zondagnacht was er een inval in de escape. Er wordt veel gespeculeerd over de gevolgen, maar het meest waarschijnlijke is toch een sluiting.
Over hoe het verder moet met de geplande feesten in de Escape is nog weinig bekend. Wel is bekend dat Rise (van Loveland) zal worden verplaatst naar Hotel Arena en dat de gekochte kaarten geldig zullen blijven.
Nu maar duimen dat Chemistry voor Mainstage met Cari Lekebusch ook nog een alternatieve locatie kan vinden. 8-)
Update:

Even kort een update mbt tot Mainstage voor as zaterdag met Cari Lekebusch en Leandro Gamez. Op dit moment zijn we nog in afwachting van wat de uitspraak van de burgemeester gaat worden en wanneer deze komt. Mocht deze negatief uitvallen, dan zullen we er alles aan doen om Mainstage op een alternatieve lokatie te laten plaatsvinden, natuurlijk t liefst in Amsterdam. Zodra we meer weten, horen jullie 't van me. Geloof me, ik baal…Groeten!

Het parool:

AMSTERDAM - Bij de inval in discotheek Escape zijn zondagnacht nog veel meer drugs in beslag genomen dan de politie na een eerste schatting had gemeld. Na preciese inventarisatie blijken 569 xtc-pillen, ruim zestig wikkels cocaïne, veertig buisjes met de partydrug GHB, vijfendertig capsules vloeibare cocaïne en enkele bolletjes heroïne te zijn gevonden.

Alle partijen gaan ervan uit dat Escape nog deze week wordt gesloten totdat de directie aannemelijk kan maken dat ze harddrugs voortaan uit de club kan weren.

Maar kan dat wel?

De verzamelde clubeigenaren denken van niet, meldt hun belangenvereniging, Koninklijke Horeca Nederland. ''Met fouilleren vind je geen pilletje in iemands broek. Dan zou je een controle moeten doen waarbij de kleren en sokken uit zouden moeten. Dat is niet verantwoord,'' zegt een woordvoerder.

Escape staat volgens de horecavereniging goed aangeschreven in de hoofdstad en de club heeft regelmatig contact met gemeente en politie.

Discotheek iT, honderd meter verderop, moest na een inval in juni 1999 drie maanden dicht omdat een hoeveelheid drugs was aangetroffen die ongeveer half zo groot was als de berg die in Escape is gevonden.

Mede-eigenaar René van Beek kan vele maatregelen opsommen die de club heeft genomen om de drugs te bestrijden - maar hij gelooft niet dat zijn club daardoor drugsvrij is. Trouwens, Escape hanteert dezelfde maatregelen. ''In principe hebben wij hetzelfde beleid als de Escape, dat in mijn ogen de zaakjes ook redelijk op orde had, voor zover dat kan,'' zegt Van Beek. ''Wij organiseren ook elke maand de gay-party Salvation in Escape en hebben allerminst de indruk dat men het met de beveiliging niet zo nauw neemt.''

De iT heeft, net als Escape, goede contacten met bureau Prinsengracht van de politie, zegt van Beek. ''We hebben in overleg met de politie vijf man bij de deur, van wie twee continu bezoekers fouilleren. Zijn de meesten binnen, dan blijven twee man aan de deur staan en gaan de anderen rondlopen, binnen en in de toiletten. De wc's hebben, net als in Escape, deurtjes waar je overheen en onderdoor kunt kijken. Zo zie je bijvoorbeeld of ze met meerderen op de wc zitten.''

''Verder hebben we, net als Escape, een camerasysteem. Maar ja, je kunt niet op elke vierkante meter een camera hangen, net zo min als je honderd schermpjes voortdurend zou kunnen laten bekijken.''

Maar: ''Visiteren is verboden en je kunt mensen niet vragen zich uit te kleden. Zodra klanten hun drugs in hun onderbroek stoppen, vind je die niet. Zelfs gevangenissen zijn niet drugsvrij, dus wij zullen dat met onze geringe bevoegdheden helemaal niet voor elkaar krijgen. In de hele wereld zijn drugs in het nachtleven. Nu is Escape de klos, volgende week de Powerzone, dan Marcanti en dan wij weer. Het helpt niet.''
Partyscene.nl laat Chemistry’s Eelko Anceaux aan het woord over de sluiting van de Escape:
Spierballen vertoon
Ik kan het nog nauwelijks bevatten”, zegt Chemistry voorman Eelko Anceaux in een reactie op de sluiting van de Escape. Op de achtergrond in zijn kantoor gaat de telefoon onophoudelijk over. Anceaux is duidelijk aangeslagen na de gebeurtenissen van afgelopen weekend. “Ik ben het volstrekt oneens met de huidige gang van zaken. De ondernemer wordt verantwoordelijk gesteld terwijl de Escape nooit nalatig is geweest. Het is allemaal spierballen vertoon en publicitair punten scoren.”

Waarschuwing
Anceaux ziet een lijn in de acties van de afgelopen tijd: “Eerst dat woonwagenkamp in Maastricht, toen de fouilleeracties op Schiphol en nu de Escape. Ik geloof niet dat het allemaal van bovenaf geregisseerd is. Maar er waait zeker een conservatieve wind door Nederland.” Waar de Chemistry organisator vooral over valt is het hypocriete karakter van de actie. “Als een overheid het al niet voor mekaar krijgt om een gevangenis drugsvrij te houden, wat verwachten ze dan van een plek waar mensen samen komen om plezier te maken?”, zo vraagt hij zichzelf af. Volgens hem is Escape altijd het braafste jongetje van de klas geweest. “We hebben altijd onze volle medewerking verleent. Kregen zelfs schouderklopjes voor de samenwerking met allerlei instanties. En dan vallen ze zonder waarschuwing binnen! Het kwam als een donderslag bij heldere hemel.”

Ontslag
Anceaux ziet de toekomst van de Escape somber in: “Geen van de Amsterdamse clubs die de afgelopen jaren gesloten zijn, zoals de Mazzo en de iT, zijn er later weer helemaal bovenop gekomen. Zo’n sluiting duurt zeker 3 maanden. Voor het personeel wordt waarschijnlijk ontslag aangevraagd.” Eelko is samen met Chemistry hard op zoek naar een vervangende locatie.

Comments

  • Goedie

    Goedie

    27 May 2003

    Echt triest wat hier gewoon gebeurd. Dit kan inderdaad de nekslag zijn voor de Escape. Een club die bekend is in heel Nederland. Onbegrijpelijk gewoon….:-(

Comments are closed