ID&T Logo

Dance-organisator ID&T is aan een faillissement ontsnapt. Dat zegt directeur en mede-oprichter Duncan Stutterheim in een gesprek met het Amsterdamse stadsblad NL020.

Feesten
ID&T is groot geworden met het organiseren van feesten als Thunderdome, Mysteryland en Innercity. Jarenlang ging het ID&T voor de wind, waarop de organisator zich ook wilde differentiëren op andere gebieden. ID&T begon een eigen tijdschrift, popfestival, radiostation en enkele horecazaken.

SlamFM
Maar de radiozender SlamFM behaalde niet het beoogde marktaandeel. SlamFM had een kavel waarop alleen specialistische muziek gedraaid mocht worden en maximaal twee hits per uur. ID&T probeerde deze regel te omzeilen door andere versies van hits te draaien, maar het Commissariaat voor de Media verbood dit. Eind vorig jaar is de zender verkocht aan Lex Harding, de grondlegger van Radio 538 en TMF.

Andere differentiaties
Ook de andere onderdelen van ID&T presteerden niet zoals gehoopt. Het tijdschrift Release had te weinig abonnees en popfestival NJoy werd nog voor de tweede editie zou plaatsvinden afgeblazen. Ook de horecazaken Bloomingdale en Cineac mislukten. Stutterheim in NL020: "Cineac beschouw ik als een van m'n grootste mislukkingen. Dat eerste jaar ging prima. Het tweede jaar ging matig en toen zag je 'm wegglijden. Ik heb me toen gerealiseerd dat horeca geen ding is wat je er even bij doet. De man moet er staan. Dat neem ik mezelf wel kwalijk."

Recessie
Toen Nederland in een recessie terechtkwam, merkte ID&T dat aan de bezoekers van zijn feesten. Evenementen die doorgaans snel uitverkochten, bleven nu leeg. ID&T verlaagde zijn prijzen en liet twee mensen binnen op één kaartje.

Bijna ondergang
Maar de differentiatie betekende bijna de ondergang van ID&T. "We wilen totaalentertainment bieden met muziek als verbindende factor. Dat was ook het idee achter de mediapoot. Nou, de radio heeft ons bijna de kop gekost en het blad Release heeft in al die jaren nooit een euro opgeleverd", aldus Stutterheim in NL020.

Comments

 • Lizzard

  Lizzard

  19 January 2006

  hmm….. toch wel opmerkelijk nieuws vind ik

  ome duncan moet zich gewoon bezig houden met de core-business. volgens mij was het Sander Groet die zei we gaan terug naar de basis. oude grote hallen met minimale aankleding net als vroeger met een ouderwetse prijs van 25euri maar dat wilde Duncan niet, die wilde meer show en entertianment, ook begrijpelijk.

 • Ro

  Ro

  19 January 2006

  Dat gaat maar door.
  Gewoon helemaal nokken.
  Weten wanneer je moet stoppen is misschien wel het belangrijkste.

 • Lizzard

  Lizzard

  19 January 2006

  Dat gaat maar door.
  Gewoon helemaal nokken.
  Weten wanneer je moet stoppen is misschien wel het belangrijkste.

  waarom zouden ze helemaal moeten nokken? omdat het jouw ding niet is!? gewoon een ouderwetse IC, ML en TD neerzetten en het geld stroomt wel weer binnen

  edit: maar je hebt idd gelijk als duncan een paar jaar geleden had gestopt was ie goed miljonair geweest. maar hij is het type harde werker zegmaar

 • Ro

  Ro

  19 January 2006

  Volgens mij is hij alsnog goed miljonair. Ik zie hem niet in een fiat panda rijden.
  Ik bedoelde eigenlijk meer dat het aan zelfkennis bij Id-t ontbreekt, en dat heeft weer tot gevolg dat je niet weet wanneer je moet stoppen…

  Niet alle organisaties of feesten die ik niet leuk vind moeten stoppen van mij hoor. En niet alle organisaties of feesten die ik wel leuk vind moeten van mij doorgaan.

 • Chris

  Chris

  20 January 2006

  Stoppen als het goed gaat is vaak het beste, maar erg moeilijk want je verlangt altijd naar meer! Dat zie je ook bij al die drugs-films (Scarface, Blow, …) het gaat goed, er wordt winst gemaakt, maar ze gaan te lang door en dan is het einde nooit meer zo happy…
  Ik denk dat ID&T als ze terug willen naar "waar het om gaat, de muziek" dat niet onder de naam ID&T moeten doen. ID&T is bekend om feesten als Mysteryland, Thunderdome, Sensation, Trance Energy en Tiësto in concert. Volgens mij zijn die feesten nog steeds winstgevend en dat is naar mijn idee ook de bedoeling van ID&T: winst maken. Doe dat lekker met die feesten en gebruik het geld om 'terug te gaan naar de muziek'….

 • hoex

  20 January 2006

  ken je dat nummer…''i hope u die'' fucked up man ie dee en tee pff naaien mensen al jaren met hun klote concept, we willen inderdaad gewoon rammen in schraal aangeklede hallen voor een geeltje ja…

Comments are closed