013 is het initiatief van Noorderligt Concertpodium (sinds 1984 de grootste clubcircuit- zaal buiten de Randstad), Bat Cave (vanaf 1985 een alternatief poppodium voor en door jongeren) en MuziekKantenWinkel (in 1986 gestart met beheren van oefenruimtes en verlenen van service aan muzikanten). De drie instellingen zijn opgegaan in 013. Samen met de Gemeente Tilburg zijn ze gekomen tot het unieke concept van 013.

Noorderligt is een podium voor popmuziek dat, gezien de capaciteit, het grootste is buiten de Randstad. Noorderligt bestaat sinds 1984 en organiseert, met een professionele staf en de inzet van vele vrijwilligers, niet alleen popconcerten maar festivals en dansavonden in de sfeer van de jongerencultuur.

De concerten strekken zich uit van nieuwe namen tot oude bekenden en allerlei muzieksoorten: van rock tot country, van hardcore tot funk en alle cross-overs, soorten van metal, dance, techno en hypes die je kunt bedenken.

Bat Cave is een club waarin voornamelijk aandacht wordt besteed aan het vernieuwende, regionale of anderszins kleinschalige binnen de popmuziek. Sinds de oprichting in 1985 draait de Bat Cave geheel op vrijwilligers en had een plek in een kelder.

Men is enige tijd 'on the road' geweest, de activiteiten werden toen op allerlei andere podia en locaties georganiseerd. Bat Cave is een club, die erg belangrijk is voor een levendige popcultuur in Tilburg.

MuziekKantenWinkel is een popcollectief dat zich sinds de oprichting in 1984 bezig houdt met alle aspecten die aan het beoefenen van popmuziek te onderscheiden zijn. Activiteiten die daaruit voortvloeien zijn onder meer het exploiteren van oefenruimten, het bieden van ondersteuning en educatie op velerlei gebied en het onder de aandacht brengen van regionale bands (er staan er zo'n 275 ingeschreven) op allerlei wijzen: verzamel cd's, festivals, presentaties en het tijdschrift Pop 'n' Cast.

Voor bands is de MuziekKantenWinkel al jaren een vraagbaak. Hoewel stijlen en trends zich wijzigen, muziek maken blijft uitnodigend. Een organisatie die je met allerlei problemen helpt is noodzakelijk.

013
Veemarktstraat 44
Tilburg, Nederland
http://www.013web.nl

Events