ADVANCE is een nieuw festival dat zich tot doel heeft gesteld jaarlijks de top van de vooruitstrevende elektronische muziek in de Benelux samen te brengen op één avond. Verwacht nieuwe geluiden van nieuwe groepen, variërend tussen beatloze drones en harde beats, verwacht dansbare en melodieuze ritmiek, live uitgevoerd door artiesten die in het buitenland bekender zijn dan in onze eigen kikkerlandjes. Gericht op het hoofd zonder de dansvloer te vergeten: dat is ADVANCE!

FUNCKARMA (nl - Clone/Warp)
Experimentele, dansbare elektronische experimenten van de gebroeders Funcken. Het eerste materiaal verschijnt in 1999 bij Djak-Up-Bitch (DUB), een Nederlands label dat in de naam plagerig verwijst naar technolabel Djax-Up-Beats uit Eindhoven. Funckarma mag rekenen op internationale belangstelling met EP's, albums en compilatiebijdragen op labels als Neo Ouija, Toytronic en U-Cover. Het duo neemt ook muziek op onder de namen Cane, Cenik, Eaven en Quench. Funckarma is verantwoordelijk voor de muziek van de Amerikaanse hiphopgroep Shadow Huntaz (de rappers Dream, Non en Breaff). Hun single ‘Rulez Of Engagement’ en het album ‘The Valley Of The Shadow’ verschijnen bij het Britse label Skam. Het duo doet remixen voor Comtron, Blamstrain en de Amerikaanse hiphopcrew Labteks, en verzorgt muziek voor enkele commercials van Nike.

KETTEL (nl - Planet Mu/Sending Orbs)
De klassiek geschoolde Reimer Eising studeerde in Groningen. In zijn vrije tijd maakt hij met zijn computer melodieuze, organisch klinkende, elektronische experimentele muziek waarin ook ruimte is voor gitaar en akoestische instrumenten. Via internet komt hij in contact met het Amerikaanse collectief Kracfive die in 2001 zijn eerste album Dreim uitbrengen. Er volgen meer uitgaven op internationaal gerenommeerde labels als Planet Mu (van de Britse muzikant Mike Paradinas), Neo Ouija, het Belgische U-Cover en het Nederlandse DUB. Kettel verzorgde remixen voor acts als Multiplex, Ontayso en Metametics. Samen met Christopher Graves van Kracfive staat hij in januari 2003 live op Eurosonic en Noorderslag. Hij is ook te zien op het Virus Festival, het Dutch Electronic Arts Festival en bij VPRO's Club Lek op 3FM.

NYNACK (nl - Dub/On)
Het duo Nynack laat over verschillende EP’s hi-tech elektronica in de stijl van EOG en Autechre horen. Uitdagend georganiseerde chaos met rustige momenten. ‘Pattern Errors’ verscheen op Clone Records. Gersom van de Bunt is ook lid van dif:use, een electronic supergroep met leden van Funckarma, EOG, Static en Mecano, trad Nynack onder meer op tijdens Music For Pleasure.

ORGUE ELECTRONIQUE (nl - Bunker/Creme) Orgue Electronique (Brian Chinetti) vervaardigt een meesterlijke staccato minimal electro-nic sound met onverwachte melodieën die worden opgejaagd tussen de beats. Orgue Electronique bracht op Bunker de veelgezochte cult-hit ‘The Eye That Never Sleeps’ uit. Hij werkte ook samen met Legowelt voor Bunker Records. Onder meer onder de noemer Macho Cat Garage (Viewlexx/Downlow). Orgue Electronique heeft een geode reputatie als live-act. Van Den Haag, via Detroit tot Tokio.

KÖHN (bel - K-raa-K)
Jurgen Deblonde begon het Köhn project in 1997 en leverde reeds 3 full albums af op ons label. Al van in het begin wou hij met Köhn meer zijn dan één van de vele geluidsonderzoekers binnen het hippe elektronicawereldje. Daarom besloot hij om zijn geluidscreaties te injecteren met een hevige dosis twisted pop. Bij het luisteren bots je dan ook op een mengeling van pure elektronica, popmelodieën, ambientstukken en musique concrète. Zijn geluidspalet beslaat de hele muziekgeschiedenis tot en met vandaag. Daarbovenop slaagt hij er in om al zijn werken de typische Köhnstempel mee te geven. Het bewijs daarvan is te beluisteren op de epische dubbel cd ‘Koen’, een album dat min of meer het resultaat is van jaren experimenteren en op zoek gaan.

FEAR FALLS BURNING (Relapse)
Fear Falls Burning is een alter ego van vidnaObmana, bekend van zijn werk voor Relapse. Slechts bewapend met een elektrische gitaar en een klein arsenaal aan effecten klinken de Fear Falls Burning stukken als Fripp & Eno's No Pussyfooting met de dynamiek van Sunn O)))Lo-fi, avant-garde, experimental en industrial ontmoetten elkaar in de sound van Fear Falls Burning.

LOMECHANIK (nl - Lomechanik)
Lomechanik is een beetje de missing link tussen acts als Living Ornaments en Kettel enerzijds en Bong-ra anderzijds: internationaal gezien klinkt No One als wat er zou gebeuren wanneer je Aphex Twin, Panacea, Plaid en DJ Spooky in een studio zou opsluiten en de sleutel weg zou gooien. (FRET)

SECEDE (nl - Sending Orbs)
Secede maakt een auditief verhaal, een reis door fantasialand die best in zijn totaliteit te beleven valt. Piano's, synthesizers, samples en een zeldzame (bas)gitaar zijn de hoofdingrediënten van deze instrumentale reis, die verder ondersteund wordt met veldopnamen van beekjes, krekels en andere natuurelementen. (Kwadratuur)

GELUIDERIKKEN (nl - unsigned)
Tilburgse wildste electro-act; inventief, energiek en overrompelend.
MAERSK + ABZOLUT + RAF (tekno/acid)
Repent Artcollective uit Breda verzorgd de visuals in beide zalen.

Location

013
Veemarktstraat 44
Tilburg, Nederland

Lineup

http://www.013web.nl
http://machinefabriek.web-log.nl
http://periactes.be/antonindb/rawakari.htm
http://www.crackjugend.com
http://www.fearfallsburning.be
http://www.funckarma.com
http://www.kraak.net/nl/kohn.html
http://www.lomechanik.com
http://www.nynack.dds.nl/index.html
http://www.sendingorbs.com/content/reviews/so002_kwadratuur
http://www.sternstudio.com