Mayday

Dat toegangsprijzen van feesten in Nederland en Duitsland danig verschillen is algemeen bekend. Door de Duitse fiscus te overtuigen dat er een artistieke prestatie wordt geleverd door een dj probeert het organisatiebureau Mayday het btw-tarief omlaag te krijgen. De rechter geeft het organisatiebureau gelijk en hierdoor zou de toegangsprijs van Duitse dancefeesten nog lager kunnen worden.

Eind april trokken dj's als Ferry Corsten, Mylo en Tiefschwarz twintigduizend man naar de enorme Westfalen Hallen in Dortmund voor het dansfeest Prototypes 2005. Het Duitse organisatiebureau Mayday was niet ontevreden over de opkomst. Maar Mayday zal nog meer tevreden zijn over een fiscale doorbraak, die binnenkort te verwachten valt.

Al jarenlang probeert het organisatiebureau de Duitse fiscus zo ver te krijgen om in te zien dat een dj een artistieke prestatie levert, en niet louter dansvermaak. Het bezoeken van artistieke prestaties valt namelijk in het lage btw-tarief van 7%, hersenloos vermaak in het hoge van 16%. Het Berlijnse financiƫle gerechtshof heeft deze week besloten in het voordeel van de dance organisator. De verwachting is dat het federale fiscale gerechtshof de uitspraak gaat volgen. De toegangsprijs van Duitse dancefeesten zou dan met bijna 10 procent omlaag kunnen.

"Dat zou mooi nieuws zijn", reageert ID&T-woordvoerder Sander Groet enthousiast. De Nederlandse dance organisator heeft namelijk de nodige plannen voor dancefeesten in Duitsland. Op 16 juli organiseerde ID&T al de eerste versie van Sensation White in de Veltins Arena, het stadio van de Duitse voetbalclub Schalke 04 in Gelsenkirchen.

In Nederland genieten de dance organisatoren al sinds 1 september 1998 het lage btw-tarief van 6%. "Dat was tot nog toe voor dance redelijk uniek in de wereld, dus Nederland is fiscaal gezien zo gek nog niet", merkt fiscaal expert Dick Molenaar van belastingkantoor All Arts op. In Nederland heerst overigens nog wel steeds fiscale onduidelijkheid of een dj ook onder de artiestenregeling valt. Ook daarbij speelt de vraag of een dj een artistieke prestatie levert. De belastingdienst hanteert voor artisticiteit de definitie of een dj ook zelf producties maakt en of die dan ook besproken worden in de vakpers. Een front van dance organisatoren onderhandelt al jarenlang over deze kwestie met de fiscus.