10 days off 2005

Het Belgische festival 10 days off staat weer voor de deur. Vanaf vrijdag 15 juli aanstaande zullen er gedurende 11 dagen op 2 verschillende locaties 120 dj's en live-acts optreden, teveel om allemaal op te noemen. Zowat elke muziekstijl komt voorbij tijdens deze 11 dagen, dus voor ieder wat wils!

De Internationale schalt weer tijdens 10 Days Off. Dj’s en producers aller nationaliteiten, verzamelt u op de hoogmis van het dance-gebeuren. De Angelsakische hegemonie is ook in dj-middens voorgoed doorbroken. 10 Days Off is anno 2005 gastheer voor een zeer diverse groep dj’s uit allerlei windstreken. Van Chili, Brazilië en Canada tot Zwitserland en Denemarken heerst de universele taal
van de beat en de groove.

Wordt het iets, deze 11de editie met zijn 11 line ups en 11 slapeloze nachten? Met Gent weer als epicentrum voor het beste, aantrekkelijkste, avontuurlijkste, allez het hotste in de clubmuziek van nu.

Voor de 2e keer bevindt 10 Days Off zich op 2 locaties: Kunstencentrum Vooruit en het ICC Congrescentrum. Dit betekent 4 podia en bijgevolg artiesten in veelvoud: dj's en live acts, in totaal meer dan 120, waarvan 70 namen voor het eerst op 10 Days Off staan! In de line up zowel bekende namen en opkomend, onbekend talent, Belgen en buitenlanders en bezoekers die uit heel Europa komen. Zowel muziekliefhebbers als feestgangers uit da clubscene. Ze willen allemaal proeven van de unieke sfeer en van de vele stijlen en geluiden die 10 Days Off rijk is: house, electro, breakbeats, rock, drum 'n' bass, minimal, broken beats, nu-jazz, techno, funk, disco, u bedenkt het, 10 Days Off heeft het op een podium staan.

Aanschouw alvast een sterke Britse delegatie met o.m. pioniers Gilles Peterson, Photek, Ed Rush and Optical, Groove Armada en Luke Slater. Duitsers wederom in brede slagorde (15!) met de toppers Alter Ego (“Rocker”!), Michael Mayer (Kompakt !), dj T (Classic) en dj Hell die samen met Tiefschwarz het slotoffensief van deze 10 Days voor zijn rekening neemt met een extralange 8 uur durende set. Wie Duitsland zegt, zegt heden Berlijn, waar zowat de sterkste muzikantenscene van het moment samentroept: zie o.m. Jamie Lidell, Phonique, The Lotterboys en het vj collectief Notchandbead. Maar er is meer: in Keulen woont Justus Köhncke, in Munich het Gomma label, dat wordt beheerd door Munk. Graag uw aandacht voor deze onbekende artiesten, die we graag een grote muzikale toekomst toewensen: Captain Comatose, Hendrik Schwarz en Lopazz. Hebt u ook problemen om hun platen te vinden ? Gelukkig hebben ze al een reputatie. Hype ! Eurovisiesongtaal: Canada eveneens 10 points from ze jury middels dit sterke kwartet: Richie Hawtin (‘ever present’), Matthew Jonson (ook in zijn Cobblestone Jazz outfit), Tiga (‘Louder than a bomb’, let maar op) en Akufen (aka onze click-favoriet Marc Leclair). De Scandinavische muziekscene boomt als nooit tevoren. Een van hun prominentste vertegenwoordigers is het veelkoppige Jaga Jazzist (eindelijk op 10 Days Off). Maar hou zeker ook Whomadewho in de gaten en het upcoming producersduo Lindstrom en Prince Thomas. Frankrijk tenslotte stuurt Black Strobe uit, en hitmachine David Guetta, en Tim Paris, en Chloe, en Telepopmusic, en Martin Solveig, en Agoria, …

Op 10 Days Off ook dit jaar artiesten waarmee we doorheen de jaren een sterke band opgebouwd hebben en die in het verleden in Gent al ‘grootste daden’ verrichten. Zowel Cristian Vogel, als Ken Ishii, Richardo Villalobos, Maurice Fulton (én Mu), Silicone Soul, Andrew Weatherall, the Freestylers en Marky stonden er al eerder. Het blijven stuk voor stuk toppers in hun genre. En 10 Days Off is bijgevolg wat blij om ze dit jaar aan de line up te kunnen toevoegen.

Meer grote namen: VS house legendes David Morales en Frankie Knuckles, het duo Abe Duque en Blake Baxter dat telkens opnieuw de harde techno ter plekke uitvindt en de Italiaan Nicola Conte (van jazz tot bossanova).

Buitenbeentjes, maar misschien daarom net zo interessant: seizoensrevelatie M.I.A. (dochter van een Tamil Tijger), The Bug (aka Kevin Martin aka God), de postrock act Battles, Rub ’N Tug uit the Big Apple en de 2 Schotse elektronica excentriekelingen Optimo die compilaties op Eskimo voorstellen, de piepjonge electro-ster Riton en wat gedacht van The Neon Judgement, die zich mag verheugen in vernieuwde belangstelling voor hun baanbrekend repertoire uit de vroege jaren ’80.

Check ook zeker de andere Belgen: Mascotte, Turntable Dubbers, The Glimmers, Elastix, K’Bonus, Murdock, Fredo & Thang, Spacid, Philharmonics, Cosy Mozzy, Mandrak, Filliz,
Millenium Kru, …

Teveel namen om hier allemaal op te sommen. Wil je de volledige info, check dan www.10daysoff.be of abonneer je op de nieuwsbrief.

Membercards (abonnementen, goed voor 11 dagen toegang tot zowel Vooruit als ICC) zijn alleen te koop via de website, in een beperkte hoeveelheid en uiterlijk tot 30 juni. Dagkaarten worden verkocht via 10daysoff.be en Fnac.

Platenfirma Play Out brengt dit jaar de 10 Days Off cd + dvd uit. Studio Brussel is aanwezig op 10 Days Off met All Areas (22 en 23 juli), live radio vanuit Vooruit. Op Mine.be wordt 10 Days Off gestreamd.

In dezelfde periode vindt het broederfestival 5 Days Off plaats (5de editie!), in Melkweg, Paradiso, Heineken Music Hall en het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Amsterdam). Check www.5daysoff.nl.