Het afsluitende feest van de Dance Parade - het Dance Festival - zal op 9 augustus moeten uitwijken naar een nieuwe locatie. Door de herinrichting van de omgeving van de Schiehaven blijft er onvoldoende ruimte over om een feest te houden voor tachtig- tot negentigduizend bezoekers. De organisatie is nu driftig op zoek naar alternatieve locaties. Zeer waarschijnlijk zal het feest verplaatst worden naar Rotterdam-Zuid.

Organisatiebureau JMR onderzoekt momenteel de beschikbaarheid van locaties als De Kuip, Ahoy' en de pier op Katendrecht. ,,Zoveel andere alternatieven zijn er niet,'' geeft M. Rouwenhorst van organisator JMR aan. ,,Wij hebben een ruimte nodig van veertigduizend vierkante meter. Dat is niet niks.''

Bij de Schiehaven bleef er - na de aanleg van onder meer een park - 'slechts' twaalfduizend vierkante meter over voor evenementen. Veel te klein en te gevaarlijk voor de grote groep dansliefhebbers die het Dance festival jaarlijks trekt, oordeelt Rouwenhorst.

Van de onderzochte locaties gaat de voorkeur van JMR uit naar de pier op Katendrecht. Rouwenhorst: ,,De ruimte moet groot genoeg zijn. Maar voor ons is het ook van belang dat de locatie beloopbaar is vanaf het centrum, waar de parade overdag wordt gehouden. Ahoy' ligt wat beloopbaarheid betreft eigenlijk al te ver.''

Volgende week heeft JMR overleg met de deelgemeente Feijenoord. Dan zal blijken of de Katendrechtse pier - of een van de andere alternatieven - ook beschikbaar is op 9 augustus en JMR op de benodigde vergunningen kan rekenen. Als het Dance Festival inderdaad naar Zuid wordt verplaatst dan zal ook de route van de Dance Parade worden gewijzigd. ,,We trekken altijd naar de eindlocatie,'' verklaart Rouwenhorst. ,,Als het feest op Zuid wordt gehouden dan zal de parade ook richting Zuid trekken.''

In tegenstelling tot voorgaande jaren zal het eindfeest dit jaar overigens niet gratis zijn. Bezoekers moeten tien euro betalen om het afgezette terrein op te mogen. De organisatie besloot tot deze impopulaire maatregel na het financieel lastig verlopen evenement van vorig jaar. Het Dance Festival regende vorig jaar grotendeels weg. De organisatie liep daardoor flink wat omzet mis. Een andere reden voor het heffen van entree zijn de toegenomen kosten voor het organiseren van het feest.

Bijna alle festivalorganisaties werden in 2002 geconfronteerd met hoge kosten voor het treffen van veiligheidsmaatregelen. Om te voorkomen dat zij dit jaar weer verlies lijden of quitte spelen, zullen waarschijnlijk ook andere zomerfestivals een kleine bijdrage vragen voor het bijwonen van bepaalde onderdelen van de evenementen. Daarbij moet gedacht worden aan entree voor afsluitende feesten, maar ook - zoals vorig jaar gebeurde - het vragen van huur voor stoelen bij Pleinbioscoop. Het zal gaan om 'creatieve manier op de inkomsten aan te vullen'. Het is niet de bedoeling het gratis karakter van de festivals aan te tasten.

Comments

  • Goedie

    Goedie

    19 March 2003

    Wel jammer dat er nu betaald moet worden voor het eindfeest, maarja ook wel weer begrijpelijk als ze het niet konden financieren. Maar toch snap ik niet dat ze met zo'n grote sponsor het niet gratis kunnen houden….

Comments are closed