De gemeenteraad is druk in onderhandeling met de kandidaten die nieuwe eigenaar willen worden van poppodium de vloer in Utrecht. De gemeenteraad verwacht hierover in maart een besluit te kunnen nemen.

Voortgang faillissement De Vloer.
De curator heeft bezwaar ingediend tegen het stopzetten van de subsidie. De huur van het pand is opgezegd per 3 maart.

Op veilingsite www.start-end.nl staan de computers en dergelijke te koop aangeboden.
Iedereen kan daar op spullen bieden. Het is de bedoeling van de curator om de licht- en geluidsinstallatie in een keer te verkopen. Zie start-end voor details. De drankvoorraad is verkocht aan Ekko.

Wie de nieuwe gebruikers van het pand aan de Helling worden, is nog niet bekend. De gemeenteraad verwacht hierover in maart een besluit te kunnen nemen.

Utrechts Nieuwsblad – 20-12-2002

Vier van de zes kanshebbers De Vloer nu bekend

Door Charlotte Huisman
Utrecht

Voormalig directeur van cultuurcentrum Ekko Ernst Houdkamp en het Utrechts bureau voor amateurkunst Zimihc hebben op verzoek van de gemeente een bedrijfsplan gemaakt voor het gesloten poppodium De Vloer. Met concertzaal Tivoli zijn dit de drie door
de gemeente uitgenodigde partijen om het poppodium aan de Helling weer nieuw leven in te blazen.

Daarnaast zijn er nog drie kanshebbers, die zichzelf hebben aangemeld: drummer en studio-eigenaar Toni Peroni, en twee kandidaten die op eigen verzoek niet bekend worden gemaakt.
Eind vorige maand sloot De Vloer haar deuren nadat het gemeentebestuur had besloten de subsidie te beëindigen. Wethouder Gispen (cultuur) wil een nieuwe exploitant voor het podium. Hij zei geen vertrouwen meer te hebben in het bestuur van De Vloer, dat
de tekorten op had laten lopen tot 370.000 euro.
Het college kiest naar verwachting de eerste helft van maart uit deze zes kandidaten de uiteindelijke nieuwe exploitant van het poppodium. In januari stelt de gemeente een adviescommissie in die een maand later met een oordeel komt over de plannen.
Dit betekent dat De Vloer naar verwachting pas in het nieuwe seizoen per september met de nieuwe exploitant echt gaat draaien. ,, We hebben deze tijd nodig om een zorgvuldige afweging te maken. De kandidaten worden behalve op hun programmering,
ook beoordeeld op hun bedrijfsmatige aanpak.’’

Verrassend
De keuze voor de nieuwe kanshebbers op exploitatie van het poppodium is verrassend te noemen, op poppodium Tivoli na. Ernst Houdkamp, tot vorig jaar directeur van Ekko, klopte in 1999 bij het stadsbestuur aan met een tekort van 3 ton (gulden). Het stadsbestuur dacht er destijds ook over de subsidiekraan voor Ekko dicht te draaien, maar gaf het cultuurcentrum toen een tweede kans. Een half jaar later was het tekort gehalveerd.
Zimihc heeft een klein podium aan de Bouwstraat voor Utrechtse amateurkunst. Het is een thuisbasis voor een aantal amateur-theatergroepen. Daarnaast organiseert Zimihc literaire en andere culturele activiteiten. Met progressieve dance en popmuziek – kern van de Vloer-programmering – heeft Zimihc zich tot nu toe nauwelijks bezig gehouden.
Gistermiddag boog de raadscommissie cultuur zich in besloten vergadering over de bedrijfsplannen. De commissieleden zeiden het belangrijk te vinden dat Utrechtse bands een kans krijgen in de nieuwe Vloer. Ook hechten de leden aan aandacht voor progressieve jongerencultuur, multiculturaliteit en deelname van vrijwilligers in de organisatie.